Οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα θέμα στην αυστριακή τηλεόραση

Οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα θέμα στην αυστριακή τηλεόραση

Οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα θέμα στην αυστριακή τηλεόραση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 268 ΦΟΡΕΣ

Τις προσπάθειες που καταβάλει ο Αυστριακός πρώην εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, ζητώντας από μεν την ΕΕ την άρση της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, από δε το αυστριακό υπ. Εσωτερικών τη διακοπή των επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Ελλάδα, ε

Τις προσπάθειες που καταβάλει ο Αυστριακός πρώην εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, ζητώντας από μεν την ΕΕ την άρση της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, από δε το αυστριακό υπ. Εσωτερικών τη διακοπή των επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Ελλάδα, επισημαίνει σε δημοσίευμα η εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

Στο δημοσίευμα, που τιτλοφορείται "Εικόνες από την ελληνική τραγωδία", γίνεται αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους παράνομους μετανάστες, με αφορμή συζήτηση στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση για θέματα ασύλου και την προβολή εικόνων από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Νόβακ σε κέντρα κράτησης μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.

Όπως σημειώνεται, η κατ΄ εξαίρεση προβολή τέτοιου είδους εικόνων, για την κατάσταση αιτουμένων άσυλο στην Ελλάδα, είχε ως σκοπό να συμβάλει στην απαγόρευση επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών από την Αυστρία στην Ελλάδα, ενώ γίνεται παραπομπή στις διατάξεις της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ αλλά και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα συνιστούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσφατα ο πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ είχε διατυπώσει τη θέση πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, στις 21 Ιανουαρίου, κατά της επαναπροώθησης από το Βέλγιο στην Ελλάδα ατόμου αιτούμενου ασύλου, ισχύει και για την Αυστρία.

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι θεωρεί τελείως ακατανόητο να μην λαμβάνεται ως μέτρο αξιολόγησης, για μια παρόμοια περίπτωση σε μία άλλη χώρα, μία απόφαση που πάρθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με την κατηγορηματική εκείνη τοποθέτησή του, πως "η απόφαση (του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για το Βέλγιο και την Ελλάδα, ως προς τη διακοπή των επαναπροωθήσεων, θα πρέπει να εφαρμόζεται και από την Αυστρία", ο πρόεδρος του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε ασκήσει εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, η οποία "δεν βλέπει κανένα λόγο για μια διακοπή των επαναπροωθήσεων από την Αυστρία προς Ελλάδα".

Η κ. Φέκτερ δικαιολογεί τις επαναπροωθήσεις με το γεγονός, όπως τονίζει, ότι η Αυστρία υποστηρίζει την Ελλάδα με την παροχή τεχνογνωσίας για την πρώτη αποδοχή προσφύγων και ισχυρίζεται ότι η επαναπροώθηση γίνεται στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου και ως εκ τούτου η ίδια δεν θεωρεί σωστό να θέσει εκτός ισχύος μια τέτοια συμφωνία και εξάλλου, όπως η ίδια προσθέτει, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποποιείται της ευθύνης της.

Αυτές τις γνωστές θέσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, υποστήριξε και ανέπτυξε με έμφαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση και ο συμμετέχων σε αυτή εκπρόσωπος του υπουργείου.
Τόσο μετά την απόφαση του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο όσο και μετά την απόφαση της Γερμανίας, δύο ημέρες νωρίτερα, για τη διακοπή, για έναν χρόνο, των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε ότι η στάση της Αυστρίας στο θέμα επαναπροώθησης στην Ελλάδα, ατόμου, αιτουμένου ασύλου, παραμένει αμετάβλητη.

Η όλη συζήτηση ως προς τις επαναπροωθήσεις από την Αυστρία προς στην Ελλάδα, διεξάγεται εδώ και μήνες, ενώ τέλη Οκτωβρίου, με απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, κάνοντας δεκτή, για πρώτη φορά, σχετική προσφυγή μιας Αφγανής κατά της απέλασής της στην Ελλάδα, φάνηκε πως έθετε πλέον ουσιαστικά τέρμα στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές κοινοτικές χώρες έχουν ήδη άρει την επαπαναπροώθηση στην Ελλάδα στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία και πρόσφατα η Γερμανία.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά