Το "όχι" στην Ελλάδα υπεραμύνεται ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών

Το "όχι" στην Ελλάδα υπεραμύνεται ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών

Το "όχι" στην Ελλάδα υπεραμύνεται ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 432 ΦΟΡΕΣ

Την πάγια θέση της κυβέρνησής του ότι ήταν λάθος το ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε".

Την πάγια θέση της κυβέρνησής του ότι ήταν λάθος το ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", απορρίπτοντας συγχρόνως την κριτική του καγκελαρίου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ότι η Μπρατισλάβα δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει ο Σλοβάκος υπουργός, εάν ο κ. Φάιμαν εννοεί στην κριτική του την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δικαιώνουν τη χώρα του.

Επιπλέον ο κ. Μίκλος αναφέρει πως η κυβέρνησή του (ένας τετραμερής συνασπισμός δεξιών κομμάτων), αν και δεν συμφωνεί με τη σύσταση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, θα συνεισφέρει οικονομικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Σλοβακία είναι πράγματι αλληλέγγυα προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Προσθέτει ότι η κυβέρνησή του επέμεινε, και τελικά κατάφερε, να ληφθούν υπόψη δύο βασικά κριτήρια για την οικονομική συμβολή κάθε κράτους στο μηχανισμό, δηλαδή αφενός να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας και αφετέρου να κατανεμηθεί με πιο δίκαιο τρόπο η συνεισφορά των κρατών-μελών στο μηχανισμό.

Συμπληρώνοντας τις θέσεις του για την Ελλάδα, ο κ. Μίκλος παρατηρεί πως "η αναδιάρθρωση του χρέους απαιτεί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η μέθοδος εξυπηρέτησης των δανείων με νέα δάνεια είναι μία λανθασμένη επιλογή, η προηγούμενη κυβέρνηση με ανεύθυνο τρόπο προκάλεσε συσσώρευση χρέους από την οποία επωφελήθηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα, που μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τις συνέπειες της κρίσης".

Για τη χώρα του, τη Σλοβακία, ο υπουργός της των Οικονομικών διατείνεται κατόπιν ότι από την πλευρά της προχώρησε σε εξυγίανση των δημοσιονομικών της -- προκαλώντας ύφεση της οικονομίας κατά 12% -- χωρίς όμως να λάβει την παραμικρή βοήθεια από την ΕΕ.

Τέλος, σε ότι αφορά την αρνητική στάση της σλοβακικής κυβέρνησης έναντι της γερμανικής πρότασης για καθιέρωση κοινής φορολογίας στις επιχειρήσεις, ο υπουργός τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός είναι ωφέλιμος για την Ευρωζώνη, και απορρίπτει συγχρόνως τέτοιου είδους προτάσεις περί εναρμόνισης της φορολογίας ως "κοντόφθαλμες" και ψηφοθηρικές τακτικές.

Της άρνησης της χώρας του -- στη βάση απόφασης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της δεξιάς κυβέρνησης -- να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, είχε υπεραμυνθεί ο κ. Μίκλος με έμφαση και με αιχμές κατά της Αθήνας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην επίσης αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ".

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών είχε ισχυριστεί πως δεν είναι δυνατό η κακοδιοίκηση να αποβαίνει σε βάρος φτωχότερων χωρών, προπάντων σε βάρος των πολιτών τους, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ είναι πλέον γενική η διαπίστωση ότι οι οικονομικές βοήθειες (σ.σ. προς την Ελλάδα) υπήρξαν λάθος, αλλά αυτή η διαπίστωση έρχεται πολύ αργά και δεν μπορεί πλέον να υπάρξει επιστροφή.

Η άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας είχε προκαλέσει "δυσαρέσκεια" στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυσαρέσκεια που, όπως διαπιστώνουν αναλυτές, σταδιακά είχε μετατραπεί σε "οργή", με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, να έχει καταγγείλει επανειλημμένα την Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρώ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να έχει προειδοποιήσει τη Σλοβακία ότι "παίζει με τη φωτιά".

Διαβάστε ακόμη

Διπλή έφοδος της Εφορίας σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Πάνω από 2,27 εκατομμύρια οι οφειλέτες κόκκινων δανείων στην Ελλάδα

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά