Πρέπει να δοθεί βάρος στη φροντίδα της Παλιάς Πόλης

Πρέπει να δοθεί βάρος στη φροντίδα της Παλιάς Πόλης

Πρέπει να δοθεί βάρος στη φροντίδα της Παλιάς Πόλης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 500 ΦΟΡΕΣ

Στο προσκήνιο ξανά και το θέμα της Ροδιακής έπαυλης

Πίεση για τη συντήρηση της Μεσαιωνικής Πόλης προτίθεται να ασκήσει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος, αρχές Δεκεμβρίου έχει προγραμματίσει σχετική συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Λένα Μενδώνη ενώ για τη Ροδιακή Έπαυλη δηλώνει ότι ο Δήμος είναι διατεθειμένος να δεχθεί να καταβάλλει ένα συμβολικό μίσθωμα προκειμένου να μη χαθεί το μεγάλο έργο επειδή, ως γνωστόν, το εμβληματικό κτίριο δεν του παραχωρείται.

Καταρχήν, την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Χατζηδιάκος, συνοδευόμενος από δύο Αντιδημάρχους, έχει προγραμματίσει συναντήσεις σε Υπουργεία. Η μία ήταν με την κα Μενδώνη, με αντικείμενο τα υπόγεια δίκτυα της Μεσαιωνικής Πόλης, ωστόσο θα λείπει στο εξωτερικό και η συνάντηση θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου, οπότε για μια ακόμη φορά θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, για την κοινωνική απασχόληση αλλά και με τον Υφυπουργό κ. Κουκουλόπουλο αίτημα του Δήμου, να του αποδοθεί η ακίνητη περιουσία του Καλαμώνα της Βάρης.

Όπως είπε, αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια-ενδεχομένως να υπήρξαν κάποιοι ατυχείς χειρισμοί-ωστόσο θεωρεί ότι είμαστε σε καλό δρόμο, δίχως να θέλει να προβεί σε κάποια ανακοίνωση πριν έχει κάτι χειροπιαστό.

Ακόμη, θα θέσει το θέμα που έχει κατ’ επανάληψη τεθεί για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών αφού σήμερα, 22 Νοεμβρίου, κλείνει ένας χρόνος από τις φονικές πλημμύρες. Στις 7 Νοεμβρίου που ήταν στην Αθήνα, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε και το Υπουργείο Οικονομικών, το Ελεγκτικό, είχε περάσει η διαδικασία της απόφασης των αποζημιώσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών και υπολειπόταν ο έλεγχος των δαπανών. Η διαβεβαίωσή τους ήταν ότι, αμέσως μετά τον έλεγχο, θα γινόταν η διαβίβαση των κονδυλίων αυτών. Σημειώνεται ότι αυτά είναι για τις οικοσκευές για τις οποίες είχε την ευθύνη ο Δήμος και πρόκειται για ένα κονδύλι 600 χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι, εάν μέχρι και τη Δευτέρα δεν έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά κονδύλια, την Τρίτη θα επισκεφθούν εκ νέου το γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών, του κ. Σταϊκούρα, προκειμένου να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα «γιατί έχουν δίκιο οι συμπολίτες μας να διαμαρτύρονται αφού πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και δεν έχουν αποζημιωθεί για μία καταστροφή που έπαθαν από φυσικά φαινόμενα», όπως είπε.

Παλιά Πόλη
Σχετικά με τη συντήρηση στο σύνολο των κτισμάτων της Παλιάς Πόλης, με αφορμή και την κατάρρευση ετοιμόρροπου κτίσματος από τη δυνατή νεροποντή πριν από λίγες ημέρες, ερωτηθείς ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι στο πλαίσιο της π.σ. για τα υπόγεια δίκτυα, θα ζητήσουν να μπει η δυνατότητα να παρεμβαίνει ο Δήμος με τις Τ.Υ., είτε στη συντήρηση είτε ακόμα και στην αναστήλωση αυτών των κτισμάτων τα οποία είτε κρίνονται επικίνδυνα είτε χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια παρέμβαση.

Όπως είπε, είναι γνωστό ότι υπάρχουν στεγανά στην αρχαιολογία και θύμισε ότι αυτό το αίτημα είχε υποβληθεί και από την Περιφέρεια κατά την προηγούμενη θητεία, είχαν φθάσει σε επίπεδο να παραχωρήσουν 21 κατοικίες τις οποίες θα συντηρούσε η Περιφέρεια, που είχε τη χρηματοδότηση, και ενώ προχώρησε δεν δέ-χθηκε γιατί μπήκε στη μέση το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το θέμα της Ροδιακής Έπαυλης μέχρι να ενημερωθεί και ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρδούβελης, ενώ τώρα έχει αλλάξει και ο Γ.Γ. στο Υπουργείο, γιατί θα τους ενημέρωναν να ξανασυζητούσαν, έστω με κάποιο αντάλλαγμα, να παραχωρηθεί στο Δήμο η Έπαυλη.

Και δήλωσε ο Δήμαρχος:
«Όλα αυτά, πρέπει να τα καταλάβουν και στο ΥΠΠΟ και στο ΤΑΠΑ ότι είναι προτιμότερο να έχουν στα πλαίσια της π.σ. μία συνεργασία με το Δήμο-γιατί εμείς έχουμε την αμεσότητα, εμείς είμαστε οι πρώτοι αποδέκτες. Πρέπει, λοιπόν, να το αντιληφθούν αυτό στο ΥΠΠΟ και αν δεν το καταλάβουν με το καλό, θα πρέπει να το κατανοήσουν…και με το ζόρι. Γιατί είναι θεωρώ προτιμότερο να συνεργαστούν με το Δήμο, με την Περιφέρεια, για να σώσουμε αυτά τα Μνημεία παρά να τα βλέπουμε να καταρρέουν».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι είναι δεδομένο ότι και το ΥΠΠΟ αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών εισπράττει πακτωλό χρημάτων από αυτές τις περιοχές και ανταποδοτικά θα έπρεπε να έρθουν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη συντήρηση αυτή.
Είπε, ακόμη, ότι από τις πρώτες μέρες είχε επιδιώξει το ραντεβού και η Μενδώνη είναι θετική σ’ αυτό ενώ είναι γνώστης και του θέματος και της περιοχής

Ειδικότερα για τη Ροδιακή Έπαυλη, ερωτηθείς ο Δήμαρχος εάν είναι διατεθειμένη η Δημοτική Αρχή να συζητήσει με το Υπουργείο την παραχώρησή της ακόμη και έναντι ανταλλάγματος προκειμένου να μη χαθεί το έργο, είπε κατηγορηματικά «ναι» στα πλαίσια του εφικτού. Ο στόχος τους, όπως εξήγησε, είναι να συμφωνήσουν σε ένα συμβολικό ποσό και αν όχι να είναι αυτό στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου «γιατί 1,7 εκατ. ευρώ δεν θα τα ξαναβρούμε και είναι ένας πνεύμονας 24 στρεμμάτων μέσα στην πόλη συν η πολιτιστική, ιστορική αξία που έχει».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Πρασίνου να παρέμβει στον περιβάλλοντα χώρο ενώ υπάρχει συμπολίτης μας, ο οποίος δεν θέλει να γίνει γνωστός και θέλει να υιοθετήσει το πάρκο. Ο Δήμαρχος είναι θετικός σ’ αυτό, όπως και για άλλα πάρκα, όπως γίνεται στο εξωτερικό και θα φέρει το θέμα στο δ.σ.

Για το ΔΗ.ΦΟΔΩ.
Τέλος, ερωτηθείς για την εξέλιξη σχετικά με το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., είπε ότι αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ αλλά αν, μέχρι το τέλος του χρόνου, γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε επίπεδο Υπουργείων μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία που αντιμετώπισαν πριν ενάμιση μήνα, ότι αυτό συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους φόρους υπέρ τρίτων, έχουν ξεκαθαρίσει στο Υπουργείο ότι δεν είναι τέτοιος φόρος αλλά ένας φόρος καθολικός και αναπτυξιακός και συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής μας ενώ αν χρειαστεί θα επανέλθουν.

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς