Σσσστ… ενεργούνται προανακρίσεις, για το αίμα στην άσφαλτο

Σσσστ… ενεργούνται  προανακρίσεις, για  το αίμα στην άσφαλτο

Σσσστ… ενεργούνται προανακρίσεις, για το αίμα στην άσφαλτο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1398 ΦΟΡΕΣ

Ημερομηνία, ώρα, στοιχεία γεωγραφικής θέσης του συμβάντος (της θυσίας δηλαδή), συνοπτικά στοιχεία του συμβάντος και του θύματος και τέλος το: ενεργείται προανάκριση. Αυτά. Θέλουμε και άλλα; Γιατί; Για ποιους; Άλλωστε θα δημοσιευθούν και τα στατιστικά του μήνα, του έτους κλπ. Γραφήματα πολλά. Πάρα πολλά.

Γραφήματα να δουν τα μάτια μας. Να «χορτάσουμε» στατιστική των διαπιστώσεων και του τελικού αθροίσματος των νεκρών. Φυσικά, να και η καταγραφή των κύριων αιτιών, με παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους:

• Η υπερβολική ταχύτητα
• Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού
• Η παραβίαση της προτεραιότητας

• Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
• Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
• Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης

Βέβαια, θα ήταν αδικία να μην σημειώσουμε τους ελέγχους. Χιλιάδες ελέγχους. Ανίκανοι όμως να μειώσουν τους θανάτους. Μειώνουν τον αριθμό των ατυχημάτων, αλλά αυξάνουν τα έσοδα του κράτους -μέσω της επιβολής προστίμων - ενώ, αυξάνουν και τους νεκρούς! Δηλαδή, τι πετυχαίνουμε;

Εάν το ζητούμενο είναι να συμπληρωθεί το κουτάκι της ολοκλήρωσης τυχόν δράσεων, όλα καλά. Εάν όμως είναι, να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές; Τι λέτε, το πετυχαίνουμε; Η απάντηση είναι προφανής. Αυτό που μάλλον δεν είναι προφανές, είναι ότι ενώ υπάρχουν μέθοδοι μελέτης και πρόληψης (βλ. μέθοδος Haddon, όπως έχει δημοσιευθεί 18-8-2014 με τίτλο «Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο»), εκ του αποτελέσματος, φαίνεται να αγνοούνται.

Επίσης, δεν κάνουμε λόγο για έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων και στατιστικών στοιχείων που εκ των πραγμάτων και αυτά είναι διαθέσιμα. Τότε, γιατί; Ίσως, γιατί απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία από την απλή καταγραφή τους;

Ουσιαστική δουλειά δηλαδή, βασανιστική δουλειά έρευνας και μελέτης από αρμόδια όργανα στρατηγικού σχεδιασμού και όχι από τα απλά επιχειρησιακά – λειτουργικά που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν. Αμέσως μετά την εφαρμογή όμως, απαιτείται και έλεγχος. Εφαρμογή του γνωστού PDCA (Plan, Do, Check, Act).

Δηλαδή, προσδιορισμός του τι πρέπει να κάνω, πως θα το κάνω, να ελέγξω την ορθότητα και αποτελεσματικότητα αυτών που έχω σχεδιάσει να κάνω και τέλος να δράσω, επαναλαμβάνοντας το κύκλο PDCA. Πιθανότατα να χρειαστεί να προβώ και σε σύγκρουση με τα κακώς κείμενα.

Αλλά, που χρόνος για τέτοια. Η στατιστική καταγραφή δεν μας αφήνει να οργανωθούμε, να μελετήσουμε, να προγραμματίσουμε, να δράσουμε και τελικά να σώσουμε ζωές. Τις ζωές των «άλλων». Αλλά ποιος νοιάζεται για τους «άλλους». Αυτοί είναι «απρόσεχτοι». Ενώ εμείς; Σσσστ…. ενεργούνται προανακρίσεις.

Toυ Μιχαήλ Β. Μαντικού
σμήναρχος ε.α.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες