Πολιτική πενία και βασικές αρχές αντιμετώπισης προβλημάτων

Πολιτική πενία και βασικές αρχές αντιμετώπισης προβλημάτων

Πολιτική πενία και βασικές αρχές αντιμετώπισης προβλημάτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 76 ΦΟΡΕΣ

Η αντιμετώπιση προβλημάτων δεν είναι πάντα απλή υπόθεση. Όμως, δεν αποτελεί και ουτοπική διαδικασία. Αρκεί, να προβούμε στις απαραίτητες λογικές διεργασίες. Αρχικά πρέπει να καθορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα.

Η ακριβής περιγραφή του, θα μας βοηθήσει και στην αποτελεσματική επίλυσή του. Δηλαδή, όσο πιο αφηρημένη είναι η περιγραφή του προβλήματος, τόσο πιο δύσκολα θα επιλυθεί, εφόσον βέβαια βγαίνει κάποιο νόημα. Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο στην περιγραφή, αποτελεί η συστημική προσέγγισή του και όχι η μονόπλευρη. Έτσι, περιγράφουμε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του και ψάχνουμε τις αιτίες του.

Στη συνέχεια, καταγράφουμε τις πιθανές λύσεις. Για την ενέργεια αυτή απαιτείται πρώτον να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, δεύτερον να παράξουμε ιδέες επίλυσης και τέλος να προβούμε στην καταγραφή και στοιχειοθέτηση των ευρημάτων.

Έπειτα, θα πρέπει να σταθμίσουμε τις επιλογές και να επιλέξουμε τις καλύτερες. Έτσι, από αυτές θα προκύψει και η λύση για το πρόβλημα.

Διαγραμματικά θα μπορούσε να αποδοθεί η βασική διαδικασία ως εξής:

Βέβαια, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στις προκατειλημμένες αποφάσεις. Αυτές, μοιάζουν λογικές, αλλά στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα καθαρά προσωπικών προτιμήσεων και όχι λογικής αμεροληψίας.

Ας δούμε όμως, πώς λειτούργησε ο μηχανισμός αυτός, στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, ενός Δωδεκανήσιου βουλευτή (βλ. Επίκαιρη ερώτηση , http://www.hellenicparliament.gr /UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9172542.pdf ) .

Το πρόβλημα, όπως το καταγράφει ο βουλευτής, αφορά την «παράβαση καθήκοντος» ενός περιφερειάρχη, λόγω του ότι παρέκαμψε το πρωτόκολλο προβαδίσματος όπως αυτό αναλύεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και συγκεκριμένα στο ΦΕΚ τ.Β’ 1488/6-8-2006. Έτσι, αφού στάθμισε τις επιλογές του, βρήκε ως πιθανή λύση την κατάθεση Επίκαιρης ερώτησης στην βουλή, προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Και ποιος ο στόχος; Προφανώς η τιμωρία του «παραβάτη» περιφερειάρχη.

Άραγε, θα έχει το ζητούμενο, για αυτόν αποτέλεσμα, η πράξη του αυτή; Η απάντηση κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι όχι. Και αυτό γιατί, το πρόβλημα δεν είναι ο «παραβάτης», αλλά η πολιτική πενία που μαστίζει τον τόπο μας και τον κρατά καθηλωμένο.

Κλείνοντας οφείλω να σημειώσω ότι, ίσως, τα όσα υποστηρίζει ο βουλευτής να ξεπερνούν τις πενιχρές αντιληπτικές μου ικανότητες. Όμως, το αποτέλεσμα θα δείξει.

Του Μιχαήλ Β. Μαντικού Σμήναρχου ε.α.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες