Βίντεο: Το Πάσχα στην Κάρπαθο είναι προσωπική υπόθεση

Βίντεο: Το Πάσχα στην Κάρπαθο είναι προσωπική υπόθεση

Βίντεο: Το Πάσχα στην Κάρπαθο είναι προσωπική υπόθεση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 539 ΦΟΡΕΣ

Αν υπάρχει ένα μέρος όπου το δράμα της Μεγάλης Εβδομάδας βιώνεται ως προσωπική υπόθεση αυτό είναι η Όλυμπος της Καρπάθου. Ένα χωριουδάκι στη βόρεια άκρη του νησιού, όπου όλα γίνονται αλλιώς.

Τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, βάφονται τα αυγά ενώ τα κουλούρια ψήνονται στους παραδοσιακούς λιθόστιχτους φούρνους. Όλο το χωριό παρακολουθεί τον εσπερινό στην εκκλησία του χωριού, την Κοίμηση της Θεοτόκου με τις γυναίκες να μπαίνουν από την πίσω πόρτα, την πόρτα του «γυναικίτη». Προτού σας πιάσει το φεμινιστικό σας μένος, να σας πούμε ότι αυτή είναι μια αρχαία παράδοση η οποία αποκτά χαρακτήρα ντοκιμαντέρ αν σκεφτεί κανείς ότι στο συγκεκριμένο χωριό όλα γίνονται όπως παλιά. Λες και δεν υπάρχει εξέλιξη.



Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο συγκλονιστική εμπειρία, αφού οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο μαυροφορεμένες, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Σε αυτόν τον Επιτάφιο καρφιτσώνονται οι φωτογραφίες όσων έφυγαν από τη ζωή τη συγκεκριμένη χρονιά. Όταν ο Επιτάφιος μπει στην εκκλησία οι γυναίκες βγάζουν τις μαντήλες τους λύνουν τα μαλλιά τους και θρηνούν για το Χριστό αλλά και για τις προσωπικές τους απώλειες. Η βραδυνή περιφορά του Επιτάφιου σταματά σε κάθε σπίτι που πενθεί για να διαβαστούν τα ονόματα των πεθαμένων.



Αν σας ψυχοπλάκωσαν όλα αυτά, να σας πούμε ότι το κλίμα αλλάζει το Μεγάλο Σάββατο. Σε όλα τα σπίτια ετοιμάζεται το οφτό. Όπου οφτό είναι το λαμπριάτικο γεύμα και είναι κατσικάκι γεμιστό. Ξεχάστε τις σούβλες. Σε κανένα νησί δεν υπάρχει αυτή η παράδοση. Το κατσικάκι γεμίζεται με ρύζι, συκωταριά και μάραθο (συνήθως) και ψήνεται στον ξυλόφουρνο από το Σάββατο. Η Ανάσταση στην Όλυμπο είναι μεγάλη γιορτή. Τσαμπούνες, λίρες, λαούτα και χοροί στη μεγάλη πλατεία του χωριού, αλλά μόνο για άντρες. Οι γυναίκες παρακολουθούν από απόσταση.



Η Δευτέρα του Πάσχα είναι ακόμα πιο σημαντική, αφού οι γυναίκες φουρνίζουν τις τούρτες. Πρόκειται για πασχαλινές πίτες με μυζήθρα και μπαχαρικά. Αμέσως μετά επισκέπτονται το νεκροταφείο και στολίζουν τους τάφους με λευκά λουλούδια. Την Τρίτη του Πάσχα το χωριό σύσσωμο πηγαίνει στο νεκροταφείο για να αναγγείλει το νέο της Ανάστασης και γίνεται τρισάγιο.

Όπως κατανοείτε το Πάσχα στην Όλυμπο της Καρπάθου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι αυθεντικό και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα ταξίδι στο παρελθόν.



Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)