Σε τεντωμένο σχοινί ο δήμος λόγω των οικονομικών προβλημάτων

Σε τεντωμένο σχοινί ο δήμος λόγω των οικονομικών προβλημάτων

Σε τεντωμένο σχοινί ο δήμος λόγω των οικονομικών προβλημάτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 229 ΦΟΡΕΣ

Η οικονομική του κατάσταση είναι προβληματική

Σε «τεντωμένο σχοινί» κινείται ο Δήμος της Ρόδου όσο αφορά στην οικονομική του κατάσταση, με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, πάντως, να διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, «θα εξακολουθήσει να εισπράττει και να πληρώνει».

Σε μία «ακτινογραφία» της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου αυτή την περίοδο, προχώρησε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προχθές το βράδυ, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, έπειτα από σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του δ.σ. κ. Σάκη Στάγκα.

Ο Αντιδήμαρχος σκιαγράφησε μία εικόνα σύμφωνα με την οποία καταβάλλονται προσπάθειες «να βγαίνει» ο Δήμος οικονομικά από….βδομάδα σε βδομάδα.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι ότι, τόσο εκείνος όσο και ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εμφανίστηκαν πλήρως καθησυχαστικοί, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Ευθύς εξ’ αρχής, λοιπόν, ο κ. Περδίκης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αρχή και για να υπάρξει μία ηρεμία και στην τοπική κοινωνία και σε ό,τι τον αφορά ως Αντιδήμαρχο, «κανένας φόβος και καμία αναστάτωση όσο αφορά στα οικονομικά και την απρόσκοπτη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση του Δήμου».

Ειδικότερα, ο κ. Περδίκης ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου τη δεδομένη στιγμή ως εξής: Ο Δήμος της Ρόδου, με τα σημερινά δεδομένα, έχει χρηματικά διαθέσιμα στο ποσό των 11 εκατομμυρίων 900 χιλιάδων ευρώ.

Εάν από αυτά αφαιρέσουμε τα ποσά που είναι κατατεθειμένα στην ΤτΕ γιατί είναι ειδικευμένα για έργα, τα ποσά που είναι δεσμευμένα έναντι υποχρεώσεων του Δήμου από δανειακές υποχρεώσεις σε διάφορες τράπεζες από κατασχέσεις και από διαταγές πληρωμής, το ποσό το οποίο μπορεί να διαχειριστεί ελεύθερα ο Δήμος αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 7 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, έδωσε δύο μεγέθη προκειμένου να γίνει κατανοητό πως βαδίζει ο Δήμος σε εβδομαδιαία βάση και όχι σε μηνιαία: Οι ανάγκες μισθοδοσίας του Δήμου και των Νομικών Προσώπων που επιχορηγούνται είναι στα 2 εκατ. 250 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία μισθοδοσία.

Εάν σ’ αυτά υπολογιστούν οι υποχρεώσεις στη ΔΟΥ, στα ασφαλιστικά ταμεία με τις ρυθμίσεις, οι μηνιαίες δανειακές απαιτήσεις, η πληρωμή μόνο των καυσίμων του Δήμου και η καθαριότητα για τις αμοιβές της ιδιωτικής εταιρίας, και με έναν προγραμματισμό που είναι απειροελάχιστος σε σχέση με τις υποχρεώσεις του Δήμου και με τα ΠΟΕ, με έναν πολύ συντηρητικό προγραμματισμό για να διασφαλιστεί η λειτουργία του Δήμου και να μη δημιουργηθεί θέμα με τους προμηθευτές, αυτό το ποσό αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Άρα-συνέχισε ο κ. Περδίκης-τα διαθέσιμα χρηματικά υπόλοιπα για το Δήμο της Ρόδου, αν πάμε μ’ αυτό το ρυθμό, αγγίζουν μόνο τους δύο μήνες.

Εάν, δε, λάβουν υπόψη ότι μόνο οι υποχρεώσεις του από ΠΟΕ (σ.σ. οφειλές παρελθόντων ετών) υπερβαίνουν τα 8 εκατ. ευρώ, «καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει ευρώ διαθέσιμο χρηματικό για να κατατεθεί στην ΤτΕ!», όπως είπε.

Όπως είπε, στη συνέχεια, έδωσε αυτά τα νούμερα για να καταλάβουν όλοι «πάνω σε πιο τεντωμένο σχοινί κινείται αυτή την περίοδο ο Δήμος και η οικονομική υπηρεσία», ωστόσο επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ο Αντιδήμαρχος: «Έχουμε τη δυνατότητα αλλά και την ικανότητα να λειτουργεί ο Δήμος απρόσκοπτα και τα Ν.Π. του, να μην έχουμε κανένα πρόβλημα όσο αφορά στις πληρωμές και των προμηθευτών αλλά και των έργων που είναι σε εξέλιξη.

Ενόψει δε και της τουριστικής περιόδου και με κάποια μέτρα τα οποία θα έρθουν πάρα πολύ γρήγορα στο δ.σ. και με κάποιες αποφάσεις που έχουμε πάρει σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο, ευελπιστούμε ότι τα οικονομικά του Δήμου θα βαίνουν λίγο καλύτερα.

Είμαστε σε τουριστική περίοδο, και αυτό το οποίο ευχόμαστε όλοι είναι να καταλήξει κάπου αυτή η διαπραγμάτευση».

Σημειώνεται ότι και ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Δεν ανησυχούμε, ο Δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς, και θα εισπράττει και θα πληρώνει».

Διαβάστε ακόμη

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του