Προσπάθειες του δήμου για την ανάκαμψη του μαθητικού τουρισμού

Προσπάθειες του δήμου για την ανάκαμψη του μαθητικού τουρισμού

Προσπάθειες του δήμου για την ανάκαμψη του μαθητικού τουρισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 245 ΦΟΡΕΣ

Ουσιαστική συνδρομή και για το θέμα των τουριστών από την Τουρκία

Στις ενέργειες του Δήμου Ρόδου για τη στήριξη του χειμερινού τουρισμού, την ανάκαμψη του μαθητικού τουρισμού αλλά και τον σχεδιασμό για την παρουσία της Ρόδου στις μεγάλες εκθέσεις, αναφέρθηκε, χθες, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

Καταρχήν, στο πλαίσιο της στήριξης του χειμερινού τουρισμού από το Δήμο Ρόδου, τη Διεύθυνση Τουρισμού και τον ΠΡΟΤΟΥΡ, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου ίσως και νωρίτερα, έχουν ξεκινήσει διάφορες δράσεις, όπως είπε. Μία από αυτές ήταν, σε συνέχεια και της περυσινής προσπάθειας, η επαφή με τον Σύνδεσμο πρακτορείων Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να φέρουν στη Ρόδο και να κάνουν κάποιες ενέργειες σε σχέση με το μαθητικό τουρισμό από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ήδη, έχουν δρομολογήσει να σ­ταλούν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, διαφημιστικό υλικό με μία επιστολή-κάλεσμα του Δημάρχου και των Ροδίων ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν τα σχολεία και ειδικά τους μαθητές της τρίτης Λυκείου στο νησί μας, την περίοδο από 1η έως 20 Δεκεμβρίου που είναι η περίοδος των σχολικών εκδρομών.

Παράλληλα, συνεχίζουν και την προσπάθεια με τα σχολεία της Αθήνας, όπου είχε σταλεί πέρυσι κάποιο προωθητικό υλικό και με τηλεφωνήματα σε διάφορες περιφέρειες, θα “ανοίξουν” και την Κρήτη και την Πελοπόννησο σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν το κύμα των παιδιών που θα επιλέξουν τη Ρόδο για τις μαθητικές εκδρομές τους.

Στα πλαίσια της στήριξης του χειμερινού τουρισμού, λοιπόν, ήδη από 25 Σεπτεμβρίου, είχαν την ενημέρωση από δύο συγκεκριμένα πρακτορεία που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία ότι, φέτος, μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, θα δεχθούμε στη Ρόδο, μέσω Μαρμαρίς και λιγότερο μέσω Φετιγιέ, με τις ημερήσιες διαδρομές που γίνονται καθημερινά, γύρω στους 50 χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι είναι Γερμανοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί συνταξιούχοι. Αυτοί θα ξεκινήσουν να έρχονται από 14 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια από 15 Ιανουαρίου μέχρι 15 Απριλίου.

«Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή διότι είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κάποιες ημέρες διαμονής και επισκέψεων στα παράλια της Τουρκίας και δύο με τρεις ημέρες στο νησί της Ρόδου, με καθημερινές εκδρομές τόσο στη Λίνδο όσο και στη Μεσαιωνική Πόλη», είπε η κα Χατζηλαζάρου, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει μία διαφορετική εικόνα τόσο στην εμπορική αγορά της Λίνδου, την οποία θα επισκέπτονται καθημερινά το πρωί και θα καταλήγουν στη Μεσαιωνική πόλη, όσο και στο κέντρο της πόλης, προκειμένου και να υπάρχει κίνηση στα εμπορικά καταστήματα αλλά και να δουν κάποιους αρχαιολογικούς χώρους. Και είπε, στη συνέχεια:

«Είναι μία προσπάθεια την οποία ο Δήμος στηρίζει και ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες έτσι ώστε να φθάσουμε και να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα και, επειδή έχουν ειπωθεί πολλά γύρω από το θέμα, θέλω να πω ότι ο Δήμος Ρόδου, η Διεύθυνση Τουρισμού, και ο Δήμαρχός μας καθώς και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, όλοι σύσσωμοι, έχουμε δουλέψει όλο αυτό το διάστημα έτσι ώστε οι επισκέπτες που θα έρθουν και να έχουν την αντίστοιχη υποδοχή με κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις στο κομμάτι του λιμανιού, έτσι ώστε η πρόσβασή τους στο χώρο των διαβατηρίων να είναι αυτή που πρέπει αν είναι βροχερός ο καιρός.

Όπως είπε, βρίσκονται στη διαδικασία προμήθειας ενός στεγάστρου που θα καλύπτει τη μεταφορά του κόσμου από τα ημερόπλοια στο χώρο διαβατηρίων καθώς και άλλες προσπάθειες έτσι ώστε να στηριχθούν κάποια μουσεία, είτε το αρχαιολογικό είτε το Καστέλο για τα οποία έχουν κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού για μείωση του εισιτηρίου για να το επισκέπτονται περισσότεροι αυτή την περίοδο.

Παράλληλα ο Δήμος θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στα πρακτορεία με στόχο να αυξηθεί η κίνηση στην πινακοθήκη, το Νεστορίδειο και άλλους χώρους για να μπορούν να τους επισκεφθούν με κάποιο πιο οικονομικό αντίτιμο και να προβληθούν και αυτοί οι χώροι που είναι πολύ σημαντικοί για το Δήμο.

Στη συνέχεια, η Αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι, ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, που βρίσκεται σε μία φάση ανασύνταξης, θα προσπαθήσει να έχει παρουσία και στην έκθεση της Σμύρνης που θα λάβει χώρα 10-13 Δεκεμβρίου του 2015, στην οποία δεν κατάφερε να είναι πέρυσι, αλλά και στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης που θα γίνει 28-31 Ιανουαρίου του 2016, προκειμένου όλο αυτό το ρεύμα να το στηρίξουν, να το αναδείξουν και μάλιστα θα γίνει μία ανοιχτή πρόσκληση σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες έτσι ώστε να πλαισιώσουν το περίπτερο της Ρόδου για να δώσουν ένα δυναμικό παρόν και στην αγορά της Τουρκίας η οποία είναι πολύ σημαντική.

Αυτή τη στιγμή, εξήγησε ακόμη, επωφελούμαστε μέσω του αεροδρομίου του Ντάλαμαν με όλη αυτή την εισροή συνταξιούχων βορειοευρωπαίων και στόχος τους είναι, τα επόμενα χρόνια, να το ανεβάσουν αλλά θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα, που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, στήριξης και κάποιων θεματικών εκδρομών, προσεγγίζοντας τον κόσμο από Τουρκία να έρθει να επισκεφθεί το νησί μας για city breaks και να μπορεί να έρθει να παρακολουθεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτών των εκθέσεων, ο Δήμος, όπως και στην έκθεση του Λονδίνου, θα έχει ως κύρια θεματική την υποψηφιότητα της Ρόδου ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και είναι και ένα εργαλείο το οποίο εφόσον ευοδωθεί θα είναι ένα τρομερό επικοινωνιακό προσόν για τα επόμενα χρόνια για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα του ροδιακού τουρισμού. Είναι σημαντικό, όμως, όπως είπε, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια όλοι «γιατί είναι υπόθεση όλων μας, και των κατοίκων και των καταστηματαρχών να αγκαλιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν λίγες δυνατότητες για να δουν το νησί μέσα σε δύο ημέρες αλλά είναι και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε έτσι ώστε να ξαναέρθουν και να επισκεφθούν για περισσότερο χρονικό διάστημα τη Ρόδο».

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των δράσεων που κάνουν για τη στήριξη και του συγκεκριμένου προγράμματος και του μαθητικού τουρισμού, έχουν καλέσει όλους τους φορείς της Ρόδου, από το Επιμελητήριο, τους εμπορικούς φορείς και αντίστοιχα Αντιδημάρχους και τοπικούς φορείς που εμπλέκονται στο κομμάτι αυτό, προκειμένου να δουν όλοι μαζί κάποιες προτάσεις και να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια και στο κομμάτι του χειμερινού τουρισμού μέσω Τουρκίας αλλά και με το μαθητικό τουρισμό όπου πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Μάλιστα, έχουν καλέσει και τα παροικιακά σωματεία για να στηρίξουν, με το δικό τους κάλεσμα, την προσπάθεια αυτή.

Σε ερώτηση εάν συνεργάζονται με την Περιφέρεια, η κα Χατζηλαζάρου είπε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρεται στη Ρόδο αφού ο κόσμος αυτός θα έρθει να επισκεφθεί τη Ρόδο και έχουν φθάσει εκεί μετά από την πενταετή προσπάθεια στήριξης που έχει γίνει στις εκθέσεις, και στην Κωνσταντινούπολη, που μετείχε ο ΠΡΟΤΟΥΡ με δικό του περίπτερο, αφού η Περιφέρεια δεν μπορεί να συμμετέχει.

Τόνισε στη συνέχεια ότι είναι σημαντικό αφού ξεκινάει από τους πράκτορες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Ρόδου-Μαρμαρίς και Ρόδου-Φετιγιέ και το επόμενο στοίχημα είναι η Αττάλεια που μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα ενός συνδυασμού διακοπών και στην Τουρκία και στη Ρόδο και πιθανόν και στα άλλα νησιά αυτή την περίοδο.

«Αυτό που πρέπει να αποδείξουμε είναι ότι η Ρόδος μπορεί να σταθεί. Άρα, η επόμενη κίνηση είναι να γίνει και μία επαφή απευθείας και με τα πρακτορεία έτσι ώστε ν’ ανοίξουν οι αεροπορικές γραμμές και να σταματήσει η απομόνωση της Ρόδου από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής», τόνισε η ίδια.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, στις 11:00 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τον συντονισμό των τοπικών φορέων στη στήριξη αυτού του χειμερινού προγράμματος μέσω Τουρκίας και θέλουν και την κατάθεση των απόψεών τους για τον από κοινού σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού.

Παράλληλα, στις 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία έχουν ανοίξει αντίστοιχα θέματα όπου θα παρουσιαστούν από τη Διεύθυνση Τουρισμού ενέργειες που έχουν γίνει και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για την ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και θεματικού τουρισμού που θα κάνουν τη διαφορά αυτή την περίοδο.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι φορέων αλλά και δημοτικών ενοτήτων που εμπλέκονται και στον μαθητικό τουρισμό και στο χειμερινό τουρισμό μέσω της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του