Βίντεο: Η τοπική κοινωνία «αγκαλιάζει» την ιδέα για το νέο Κολοσσό

Βίντεο: Η τοπική κοινωνία «αγκαλιάζει» την ιδέα για το νέο Κολοσσό

Βίντεο: Η τοπική κοινωνία «αγκαλιάζει» την ιδέα για το νέο Κολοσσό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2132 ΦΟΡΕΣ

Παρά τις εύλογες επιφυλάξεις, όπως αυτές εκφράστηκαν στην μαζική εκδήλωση προχθές το βράδυ στο Επιμελητήριο

Ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο ήταν προχθές το βράδυ η αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στην παρουσίαση της μελέτης για την κατασκευή αγάλματος μουσείου αφιερωμένο στον Κολοσσό της Ρόδου.

Το «παρών» έδωσαν εκτός από τους εκπροσώπους των έξι φορέων που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια, πολιτικά στελέχη και εκπρόσωποι φορέων όπως ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου, ο πρώην βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο πρώην δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας ως οικοδεσπότης τον κόσμο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνης Καμπουράκης, αλλά κυρίως απλοί πολίτες, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Ο αρχιτέκτονας Άρης Πάλλας παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του, η οποία όπως διευκρίνισε ότι δεν είναι ούτε δεσμευτική, ούτε η τελική πρόταση που θα κατατεθεί επισήμως στους αρμόδιους φορείς. Σκοπό έχει κυρίως να παρακινήσει να ανοίξει ο διάλογος για την κατασκευή του Κολοσσού.

Ακολούθησε ευρύς και εποικοδομητικός διάλογος, ενώ είχαν την ευκαιρία να πάρουν το λόγο και απλοί πολίτες. Ως ένα πρώτο συμπέρασμα από αυτή την παρουσίαση, είναι ότι η πλειοψηφία τουλάχιστον των παρευρισκομένων, συμφωνεί στην γενικότερη ιδέα της αξιοποίησης της «προίκας» του Κολοσσού που έχει η Ρόδος, ανεξάρτητα με το ποια ακριβώς μορφή θα έχει κλπ.


Διαβάστε αναλυτικά τις πιο σημαντικές τοποθετήσεις:

Γιάννης Πάππου (πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου): «Πρόκειται για μια ημέρα που συζητάμε ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας θα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να φροντίσουμε όλοι εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας για να μπορέσουμε να εξελίξουμε και να αναδείξουμε την ιστορία μας. Έχουμε υποχρέωση να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με προσοχή για να μην πληγώσουμε την ιστορία μας. Έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση, με την καλή έννοια, της ιστορίας του Κολοσσού. Θα πρέπει όμως να έχουμε την σύμπραξη πολιτιστικών και πολιτικών φορέων της χώρας για να το πετύχουμε».

Παναγιώτης Τοκούζης (πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Δωδεκανήσου): «Εκπροσωπώντας και τους έξι φορείς που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια σήμερα, θα πρέπει να τονίσω ότι η πολυετής εμπειρία μας, μάς έκανε να νοιώσουμε την ανάγκη να αξιοποιήσουμε ένα μνημείο όχι μόνο που μας διαφημίζει, αλλά μέχρι τώρα εμείς δεν το διαφημίζουμε. Με αφορμή την μελέτη του κ. Πάλλα, ζητάμε να ξεκινήσει ο διάλογος για να συμμετέχουν κι άλλοι επιστήμονες κι άλλοι επενδυτές. Έχουμε επίγνωση των προβληματισμών των πολιτών για το ιστορικό και το οικονομικό ζήτημα.

Θεωρούμε ότι ο Κολοσσός θα πρέπει να έχει έστω μια από τις μορφές που του αποδόθηκαν στο παρελθόν. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για να συμμετέχουν κι άλλοι επενδυτές, κι άλλοι αρχιτέκτονες και ελπίζουμε και ο κ. Πάλλας.

Ένα τέτοιο μνημείο δεν θα πρέπει να αναβάλλεται, μόνο και μόνο για να περιμένουμε πότε η πολιτεία θα κάνει τα αυτονόητα. Άλλωστε το τουριστικό θαύμα της Ρόδου ξεκίνησε από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία η οποία μπορεί να αλλάξει. Μόνος αρμόδιος είναι ο δήμος Ρόδου ώστε να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για το έργο. Γι’ αυτό μαζεύουμε υπογραφές. Ο δήμος εφόσον υλοποιηθεί αυτή η ιδέα θα έχει έσοδα από αυτό».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχιτέκτονας Άρης Πάλλας ο οποίος παρουσίασε σε διαφάνειες και βίντεο την πρότασή του, ενώ μίλησε και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο Κολοσσός. Υποστήριξε ότι η οκταμελής ομάδα του εξέτασε αρχικά τρεις λύσεις: «Η μια εκτός από το άγαλμα, ήταν να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο, μουσείο, κτίριο. Η δεύτερη λύση ήταν να γίνει ένα ολόγραμμα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος με την εξέλιξη της τεχνολογίας σε μερικά χρόνια να έχει ξεπεραστεί. Κανένα όμως από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης», υποστήριξε και συνέχισε: «Γι’ αυτό προτείνουμε να φτιαχτεί ένα άγαλμα μουσείο, να μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του επισκέπτη».

Όσο για το εσωτερικό με βάση τη δική τους πρόταση είπε πως «ο επισκέπτης όταν μπαίνει στο εσωτερικό θα πρέπει να νοιώθει και εκεί δέος. Δεν θα έχει την κλασική δομή, αλλά μπαίνοντας μέσα θα μπορεί να βλέπει όλο το κτήριο μέχρι πάνω, καθώς και τα εκθέματα». Όσο για το χέρι στο εξωτερικό του κτιρίου που θα συνδέεται με τον δεύτερο όροφο; «Το χέρι θέλουμε να είναι μοναδικό και να λειτουργεί ως τεράστιο μπαλκόνι, το οποίο θα είναι από γυαλί, θα βλέπουν από κάτω τα καράβια να περνούν, θα είναι με ελεύθερη οπτική θέα για να προκαλεί συγκίνηση. Τέλος ο τρίτος όροφος θα είναι εστιατόριο, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη και περιστρεφόμενο!».

Ο κ. Πάλλας προχώρησε και σε μια εκτίμηση με αριθμούς για τα οφέλη: «Το κόστος θα πλησιάζει τα 260 εκ. ευρώ και ο εκτιμώμενος χρόνος κατασκευής είναι 3-4 χρόνια. Τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε 80 εκατ. ευρώ. Οι επισκέπτες υπολογίζονται τουλάχιστον σε 3 εκατ. το χρόνο, όταν ο Πύργος του Άιφελ έχει 7 εκατ. κατά μέσο όρο ετησίως και το Πάλμα ντι Μαγιόρκα είχε 8,8 εκατ. επισκέπτες το 2015».

Καταλήγοντας ο Άρης Πάλλας τόνισε: «Πρόκειται για μια ιδέα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν κι άλλες ιδέες. Αν το θέλουμε πρέπει να υπάρξουν κι άλλες ιδέες για να επιλέξουμε την καλύτερη».

Δείτε αποσπάσματα από την παρουσίαση του Άρη Πάλλα:

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν αρκετοί ομιλητές. Οι σημαντικότερες τοποθετήσεις ήταν οι εξής:

Γιάννης Φλεβάρης (αντιπεριφερειάρχης): «Θα επιλέξω να μιλήσω με μεγάλη προσοχή, όπως έκαναν προηγουμένως στις προσεγγίσεις τους για το θέμα και ο κ. Πάππου και ο κ. Τοκούζης, για να μην κάψουμε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει η άποψη ότι η Ρόδος είναι τα ερείπια της, τα μνημεία της και έτσι πρέπει να μείνει.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος λέει όμως ότι ο κόσμος συνεχώς εξελίσσεται. Προσωπικά υπογραμμίζω την θεσμική δύναμη των μεγάλων αυτοδιοικητικών θεσμών και θα σταθώ στο γεγονός ότι το νέο μπορεί να παντρευτεί με το παλιό. Πρόκειται για μια πράξη πατριωτισμού, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν ξεκινούν από τα επίσημα όργανα. Γι’ αυτό και υποδέχομαι θετικά τον διάλογο».

Τέρης Χατζηιωάννου (αντιδήμαρχος Πολιτισμού): «Η παρουσία όλων εδώ σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη τον διάλογο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ονειρεύεται σε αυτό τον τόπο. Γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την προίκα του Κολοσσού. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν πάντα ότι δεν βλέπαμε αυτό το ζήτημα με σοβαρότητα. Για να γίνει ο Κολοσσός πρέπει να περάσει έναν κολοσσό της ελληνικής γραφειοκρατίας. Δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρότητα. Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και χρειάζεται συζήτηση για να μπορέσουμε να συνθέσουμε απόψεις μέσα από τις διαφωνίες».

Βασίλης Υψηλάντης (πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου): «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Εκείνοι που θα αποφασίσουν στο τέλος είναι ο δήμος και η Περιφέρεια. Κανείς άλλος. Σίγουρα θα πρέπει σε ένα τέτοιο έργο να γίνει παρέκκλιση από τους αρχαιολογικούς νόμους, άρα θα πρέπει να συμφωνεί πρώτος απ’ όλους και ο κυβερνήτης του τόπου. Είμαι ξεκάθαρος όμως ότι στη Ρόδο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κολοσσιαίο άγαλμα, το οποίο θα παραπέμπει στις αξίες του ελληνισμού.

Ένα δωματιάκι να είχαμε να μαζεύαμε το πρόπλασμα για την δημιουργία του Κολοσσού, τα χρήματα δηλαδή, πιστεύω ότι θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μπράβο για το θάρρος σας, συνεχίστε, εμείς ήμαστε εδώ».

Χατζής Χατζηευθυμίου (πρώην δήμαρχος Ρόδου): «Η παρουσία του κόσμου σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Εκεί από όπου πρέπει να ξεκινήσουμε είναι να δημιουργήσουμε εταίρους, όπως η τοπική κοινωνία και αυτούς που μπορούν να εγκρίνουν το έργο. Το πρώτο πρέπει να είναι το υπουργείο Πολιτισμού. Το λέω αυτό μια που είχα εμπλακεί και σε παλαιότερο πρότζεκτ, το οποίο επίσης θεωρούσα πολύ καλό».

Αντώνης Καμπουράκης (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων): «Δεν έχουμε τη δυνατότητα πλέον να μιλάμε μόνο και να αρνούμαστε τα πάντα ή να το αναβάλλουμε για το μέλλον. Είναι σημαντικό επιτέλους να κάνουμε κάτι, να βρούμε το dna μας.

Για να αλλάξει όμως ο κόσμος θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε και το μέλλον μας. Αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις για τον Κολοσσό, θα σήμαινε ότι όλοι θα συμφωνούσαν. Κι αν συμφωνούσαν όλοι τότε το έργο δεν θα ήταν μοναδικό. Ο Κολοσσός είναι ιδιοκτησία της Ρόδου.

Όσο πιο μεγάλο είναι το όνειρο, τόσο πιο δύσκολο είναι να το κατανοήσουμε. Σε όλα τα μεγάλα έργα, όπως ο πύργος του Άιφελ υπήρχαν αντιδράσεις. Δεν είναι ώρα να υποτιμήσουμε τις αντιδράσεις, αλλά να μην τις υπερτιμήσουμε κιόλας. Είναι μια μικρή μειοψηφία όσοι διαφωνούν. Ας ελπίζουμε το 2016 να γίνει η αρχή, γιατί είναι το ήμισυ του παντός. Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου θα είναι κοντά σας».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η αρχιτέκτονας Μαρία Ιωάννου, η οποία από το ξεκίνημα ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή στα όσα είπε, προκαλώντας τις έντονες αποδοκιμασίες σχεδόν όλων των παρευρισκόμενων στην αίθουσα, με συνέπεια να προκληθεί ολιγόλεπτη ένταση. Η κα Ιωάννου μεταξύ άλλων τόνισε: «Όποιος αρχιτέκτονας θέλει να προτείνει ένα τέτοιο έργο δεν θα πρέπει να παρακάμπτει τα θεσμοθετημένα όργανα. Πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες. Δεν μπορεί ο καθένας από τη μια ημέρα στην άλλη να φτιάξει ένα θαύμα. Λυπάμαι για τους φορείς που πήραν την πρωτοβουλία, γιατί πρόκειται για ένα πυροτέχνημα».

Γιάννης Κλούβας (πρόεδρος συλλόγου Εστιατόρων): «Οι αρχιτέκτονες δεν έχετε παρά να ανέβετε στο Μόντε Σμιθ να δείτε τι έχετε αφήσει. Έχετε θάψει τα μνημεία. Αν γίνει αυτό το έργο ποιο θα είναι πιο κιτς, ο Κολοσσός ή το… playmobil, o Πύργος του Άιφελ που είναι μόνο σίδερα και μπουλόνια; Όλοι όμως έχουν πάει να φωτογραφηθούν στον Πύργο του Άιφελ. Ποιος λοιπόν θα αρνηθεί να έρθει και στη Ρόδο να δει τον Κολοσσό ακόμη κι αν είναι κιτς;».

Γιώργος Ματσίγκος (πρόεδρος συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου): «Να σταθούμε στα θετικά, στα πλεονεκτήματα και να σταθούμε στο ναι. Εδώ στο δημοψήφισμα ψηφίσαμε όχι και έγινε ναι! Μας δίνεται μια ευκαιρία, ας την εκμεταλλευτούμε».

Κατερίνα Γκόγκου (πρόεδρος Ξεναγών Ρόδου): «Όλα αυτά που έχουν ακουστεί για τα περί καθαριότητας στους δρόμους κλπ. είναι δικαίωμα μας και πρέπει να τα διεκδικήσουμε, γιατί φορολογούμαστε για αυτά. Αυτό όμως είναι κάτι άλλο, είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει στόχο να αναδείξει τη Ρόδο και να την προβάλει. Ήρθα εδώ με επιφυλάξεις, γιατί κινδυνεύουμε να εκτεθούμε, αλλά τώρα είμαι υπέρ. Από την στιγμή που απλώς πρόκειται για μια πρόταση η οποία μπορεί να τροποποιηθεί ή να αλλάξει η εξωτερική του μορφή, αυτό με καθησύχασε. Αν μπορούμε ας αφήσουμε έξω τον κρατικό μηχανισμό γιατί είναι δυσκοίλιος».

Γιώργος Μπαρμπούτης (μέλος επιστημονικής ομάδας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου): «Αυτό το εγχείρημα δεσμεύει τον τόπο στους επόμενους αιώνες της ιστορίας. Είναι ευθύνη μεγάλη, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να γίνει μια ρέπλικα. Θα πρέπει να είναι ένα θαύμα του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό όταν ήμουν υπεύθυνος επί δημαρχίας του Γιώργου Γιαννόπουλου στην επιτροπή για την κατασκευή του Κολοσσού είχαμε θεσπίσει ως δικλείδα ασφαλείας τον παγκόσμιο διαγωνισμό, γιατί το έργο υπερβαίνει τη Ρόδο. Κάτι τέτοιο θα δώσει ώθηση στον τόπο και δεν θα τον αφήσει να ευτελιστεί».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών