Νομοθετικό κενό για τις παλαιές οφειλές του ΔΗΦΟΔΩ

Νομοθετικό κενό για τις παλαιές οφειλές του ΔΗΦΟΔΩ

Νομοθετικό κενό για τις παλαιές οφειλές του ΔΗΦΟΔΩ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 477 ΦΟΡΕΣ

Ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια ευρώ, αλλά... δεν μπορούν να διαγραφούν

Έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Δήμος της Ρόδου, ζητώντας να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση για το τι θα γίνει με τα βεβαιωμένα και ανείσπρακτα από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., τα οποία ανέρχονται στα 32 εκατομμύρια ευρώ, και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτά τυχόν αιτήματα πολιτών προς το δημοτικό συμβούλιο για διαγραφή τέτοιων οφειλών, αφού έτσι θα προκληθεί δημοσιονομική ζημιά στο Δήμο και οι σύμβουλοι θα κινδυνεύουν με καταλογισμούς!

Εξηγώντας το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τις οφειλές για ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., περίπου ένα χρόνο μετά την κατάργησή του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, καταρχήν, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων από το δημοτικό φόρο διότι, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, και συγκεκριμένα του Τμήματος Εσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ, με βάση το νόμο 4336 του 2015, ο οποίος καταργεί τη διάταξη του δημοτικού φόρου, τα καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται. Το θέμα αυτό που αποτέλεσε και αίτημα του Δήμου από την πρώτη στιγμή έχει λυθεί.

Αυτό, όμως, το οποίο δεν έχει λυθεί και υφίσταται ένα νομοθετικό κενό αλλά υπάρχει μία γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, είναι ότι από την ημερομηνία που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., τέλη του 2014, και μετά δεν προβλέπεται πλέον η είσπραξη των επόμενων τριμήνων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και απαγορεύεται πλέον η Οικονομική υπηρεσία να προβεί σε ταμειακές βεβαιώσεις ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. παρελθόντων ετών. Δηλαδή, ετών που δεν είχαν ελεγχθεί για να βεβαιωθούν ποσά ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., κάτι το οποίο σταμάτησε.

Ο έλεγχος υπήρχε μέχρι το 2012, άρα από εκεί και μετά, μέχρι και το τέλος του 2014 που βγήκε η απόφαση, δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει ελέγχους και να βεβαιώσει ταμειακά.
Έτσι, λοιπόν, υπάρχει αυτό το νομοθετικό κενό για το τι γίνεται με αυτά που είναι βεβαιωμένα από την έναρξη του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Οι οφειλές αυτές από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. μέχρι και το έτος που έχει βεβαιωθεί, αυτή τη στιγμή, μαζί με τα πρόστιμα, ανέρχονται στα 32 εκατ. ευρώ.

Αυτά, όπως επισημαίνει ο κ. Περδίκης είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό και αυτά αναζητούνται.
Επειδή, λοιπόν, υπάρχει αυτό το κενό, ο Δήμος στέλνει ένα ερώτημα προς το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών γιατί το θέμα πρέπει να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση. Με το έγγραφο αυτό ρωτούν τι θα κάνουν ως Δήμος Ρόδου σε περίπτωση που κάποιος έρθει και με αίτησή του και ζητήσει τη διαγραφή ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. που είναι βεβαιωμένα.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου λέει ότι εφόσον υποβληθεί η αίτηση για διαγραφή βεβαιωμένου ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.-και αυτό μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε έχει νόμιμο συμφέρον-το αρμόδιο όργανο που πρέπει να αποφανθεί αν συντρέχει λόγος, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη και το δημόσιο συμφέρον στο οποίο περιλαμβάνεται και το δημοσιονομικό συμφέρον, το όργανο που πρέπει να πάρει την απόφαση είναι το δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει εάν συντρέχει ο λόγος να απορριφθεί ή να γίνει αποδεκτή αυτή η αίτηση.

Όπως υπογραμμίζει, όμως, ο κ. Περδίκης, είναι κατανοητό ότι, κανένα δημοτικό συμβούλιο και καμία Οικονομική υπηρεσία και κανένας Αντιδήμαρχος των Οικονομικών δεν μπορεί να πάρει μία τέτοια απόφαση και να προβεί σε μία διαγραφή ποσών κάποιων εκατομμυρίων. «Διότι, αν στηριχθούμε σε αυτή την εγκύκλιο τότε προκαλείται και ζημιά δημοσιονομική και δημόσια», εξηγεί, κάτι το οποίο θέτει ως προϋπόθεση η εγκύκλιος να μη συμβεί.

Έτσι, ξεκαθαρίζει ότι αυτό, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και αν θα έρθει κάποια αίτηση προς το δ.σ., από τη στιγμή που υπάρχει κενό, τότε αυτό δεν θα αποφασίσει για τη διαγραφή διότι εκεί υπάρχουν ευθύνες όλων των δημοτικών συμβούλων αφού θα προέκυπτε ζημιά για το Δήμο.

Υπήρχε μία νομοθετική ρύθμιση η οποία με βάση την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. προέβλεψε τι θα γίνει με τα ποσά τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί αλλά δεν έχει λύσει το πρόβλημα πως θα εισπραχθούν τα βεβαιωμένα.

«Με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών δεν μπορεί οι πολίτες οι οποίοι έχουν πληρώσει μέχρι και την ημερομηνία της βεβαίωσης να είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τα λεφτά τους ενώ οι άλλοι οι οποίοι δεν πλήρωναν και έχουν βεβαιωθεί δεν πρέπει να πληρώσουν. Με βάση την ερμηνεία συνάγεται ότι και αυτοί οι οποίοι έχουν βεβαιωμένα ποσά να τα εξοφλήσουν μέχρι την ημερομηνία της κατάργησής τους», τονίζει ακόμα ο Αντιδήμαρχος.

Αποδέσμευση των ΑΦΜ
Το θέμα είναι ότι μέχρι να υπάρξει αυτή η νομοθετική ρύθμιση, δημότες και Δήμος μοιάζουν να είναι όμηροι. Σχετικά με το «μπλοκάρισμα» των ΑΦΜ όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές για ΔΗ.ΦΟ.Δ.Ω, ο κ. Περδίκης εξηγεί ότι, ως Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, πήραν απόφαση η οποία λέει ότι εφόσον ο δημότης έχει βεβαιωμένες οφειλές μόνο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., και όχι άλλες, αυτόν δεν θα τον εμποδίσουν να πάρει ενημερότητα, είτε δημοτική είτε φορολογική, φθάνει να έρθει στο Δήμο και να τους υποβάλει αίτηση διευκόλυνσης, την οποία μπορεί να κάνει ο Δήμος μέχρι δώδεκα δόσεις, να πληρώσει μία δόση και ο Δήμος θα αποδεσμεύσει το ΑΦΜ, ώστε και η υπηρεσία να είναι κατοχυρωμένη και αυτοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

«Μέχρι στιγμής, όσα αιτήματα πολιτών έχουν έρθει σε μένα γι’ αυτή την περίπτωση όλα έχουν ικανοποιηθεί», δηλώνει και ανέφερε ότι έχουν έρθει πάνω από δέκα-δεκαπέντε περιπτώσεις οι οποίοι χρειάστηκαν ενημερότητες φορολογικές και δημοτικές και όλοι έχουν εξυπηρετηθεί.

Ο Αντιδήμαρχος διαβεβαιώνει ότι, μέχρι στιγμής, όσοι πολίτες έχουν καταθέσει αιτήματα για να αποδεσμευτεί το ΑΦΜ τους έχουν διευκολυνθεί. Τα ΑΦΜ είναι πάρα πολλά, είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις-αν και κάποια μπορεί να είναι μη ενεργά. Πάντως, ανάμεσά τους υπάρχουν περιπτώσεις που οι οφειλές είναι και σε βάθος δεκαπενταετίας.

Ο Αντιδήμαρχος είναι, επίσης, κατηγορηματικός λέγοντας ότι εάν βγει μία νομοθετική ρύθμιση σε αντίθετη κατεύθυνση ο Δήμος θα τη σεβαστεί και ως δ.σ. θα είναι καλυμμένοι από το νόμο για να μπορέσουν να διαγράψουν αυτά τα ποσά από τις καρτέλες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα απόφασης του δ.σ.-γιατί μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.

Το έγγραφο προς το ΥΠΕΣ έχει συνταχθεί από τη νομική υπηρεσία και είναι υπογεγραμμένο από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον ίδιο, τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου και τον ταμία και θέτουν όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Διαβάστε ακόμη

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης