Δοκίμασαν τα όριά τους στο 53ο Ράλλυ Αιγαίου

Δοκίμασαν τα όριά τους στο 53ο Ράλλυ Αιγαίου

Δοκίμασαν τα όριά τους στο 53ο Ράλλυ Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 145 ΦΟΡΕΣ

Σκάφη και πληρώματα είχαν ν’ αντιμετωπίσουν ανέμους 8 μποφόρ για 119 νμ. από την Πάτμο έως τη Μήλο

Υψηλές ναυτικές γνώσεις απαιτούσαν τα 119 ν.μ. που διένυσαν οι ιστιοπλόοι του «53ου Ράλλυ Αιγαίου» για να φτάσουν από την Πάτμο μέχρι τη Μήλο. Οι άνεμοι, τοπικά, έφταναν ή και ξεπερνούσαν τα οκτώ μποφόρ, τα σκάφη ανέπτυξαν υψηλές ταχύτητες και οι αγωνιζόμενοι επιστράτευσαν, εκτός από τη ναυτοσύνη, και την υπομονή τους. Στα περισσότερα σημεία της διαδρομής, ο στόλος της ιστορικής διοργάνωσης, του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης, «χόρευε» σα καρυδότσουφλο πάνω σε κύματα τριών μέτρων.

Τα σκάφη πήραν εκκίνηση από την Πάτμο, άφησαν δεξιά τη Δονούσα, τα Κουφονήσια (όπου υπήρχε η πρώτη βαθμολογική πόρτα) και τη Νάξο και αφού πέρασαν αριστερά από Κίμωλο και Αρκάδια (βράχοι που βρίσκονται ένα μίλι έξω από το λιμάνι της Μήλου), έδεσαν στον Αδάμαντα. Το πρώτο που πήρε την κανονιά (σε πραγματικό χρόνο αλλά και νικητής στις δύο τελευταίες ιστιοδρομίες) ήταν το « Optimum 3 – Thenamaris – Optimise S.A.». Το σκάφος των Λιβά – Λάζου ανέπτυξε ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες (12,5 κόμβους κατά μέσο όρο) και κάτω από σκληρές συνθήκες έφτασε στο «νησί της κυκλαδίτικης Αφροδίτης» ύστερα από 9,5 ώρες. «Ήταν το Αιγαίο στα… καλύτερά του. Δοκιμάσαμε τα όρια σκάφους και πληρώματος και, ίσως, να τα ξεπεράσαμε. Ανταμοιβή μας ήταν οι δύο πρώτες θέσεις στις ιστιοδρομίες», δήλωσε ο Περικλής Λιβάς.

Στα ORC Club ξεχώρισε το σκάφος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων «Sorocos», στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο Ολυμπιονίκης Λεωνίδας Πελεκανάκης. «Οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Εμείς προσπαθούμε να τρέχουμε με ασφάλεια, γιατί στο σκάφος υπάρχουν και δόκιμοι, αλλά, ταυτόχρονα, θέλουμε να διεκδικούμε και το καλό αποτέλεσμα. Η συμπεριφορά του πληρώματος είναι άριστη και, όταν τερματίζουμε σε τόσο καλές θέσεις, είμαστε όλοι ευχαριστημένοι», υπογράμμισε ο Ολυμπιονίκης του Λος Αντζελες και πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα αποτελέσματα της 4ης ιστιοδρομίας (Πάτμος – Κουφονήσι 54,5 ν.μ.): ORC International: 1ο) « Optimum 3 – Thenamaris – Optimise S.A.» (Περικλής Λιβάς – Νικόλαος Λάζος), 2ο) «Water Gipsy» (Ιωάννης Μαραγκουδάκης), 3ο) «Chiara Iason - DNV GL» (Νικόλαος Φωτίου).

ORC Club: Πρώτο το σκάφος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων «Sorocos» στο τιμόνι του οποίου βρίσκονται ο Ολυμπιονίκης Λεωνίδας Πελεκανάκης και ο πλωτάρχης Π/Ν Δημήτρης Σουβαλτζής, δεύτερο το «Alter Ego ABS» με κυβερνήτη τον, πέντε φορές πρωταθλητή Ευρώπης, Στέλιο Μπόνα και τρίτο το «Κormoranos 2» με κυβερνήτη τον, εν αποστρατεία, ναύαρχο Κ. Μανιουδάκη.

Τα αποτελέσματα της 5ης ιστιοδρομίας: ORC International (Πάτμος – Μήλος 119 ν.μ): 1ο) « Optimum 3 – Thenamaris – Optimise S.A.», 2ο) «Chiara Iason - DNV GL», 3o) Bana Bioletta 4 (Γ. Συκάρης).

ORC Club: 1o) «Sorocos», 2o) «Alter Ego ABS», 3o) «Κormoranos 2».

Γενική κατάταξη (πέντε ιστιοδρομίες): ORC International: 1ο ) «Chiara Iason - DNV GL», 2ο) « Optimum 3 – Thenamaris – Optimise S.A.» 3ο) «Water Gipsy».

ΟRC Club: 1ο) «Sorocos», 2o) «Alter Ego ABS», 3ο) «Afroditi – Solaris» (Βασίλης Μηλιώτης).

Παρούσα η νέα γενιά στο «53ο Ράλλυ Αιγαίου»
Δυναμικό «παρών» δίνει η νέα γενιά στο «53ο Ράλλυ Αιγαίου», που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Αθλητές, οι οποίοι διακρίνονται στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, στις ολυμπιακές κλάσεις, αλλά και φοιτητές που ήρθαν σε επαφή με την ιστιοπλοΐα χάρη στις σπουδές τους, παίρνουν μέρος στον ιστορικότερο θεσμό της χώρας και δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Το ομαδικό πνεύμα, η δύσκολη ιστιοπλοΐα του Αιγαίου και οι έντονες στιγμές που ζεις μέσα από αυτήν έχουν εντυπωσιάσει τους νεαρούς ιστιοπλόους και, πριν ακόμα ολοκληρωθεί το «53ο Ράλλυ Αιγαίου», κάνουν σχέδια για τη συμμετοχή τους στο 54ο. «Είχα ακούσει πολλές ιστορίες από τον πατέρα μου γι’ αυτόν τον αγώνα και ήθελα να το ζήσω. Τελικά, είχαν δίκιο. Από αυτόν τον αγώνα θα πάρω πολλές γνώσεις που θα με βοηθήσουν να εξελιχθώ τόσο ως ιστιοπλόος όσο και ως άνθρωπος. Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά του τριγώνου πρέπει να αγωνιστούν, έστω μία φορά, σε αυτόν τον αγώνα», δήλωσε ο 21χρονος πρωταθλητής Ελλάδος στα Laser Stadard και μέλος της προολυμππιακής ομάδας του Ρίο Χάρης Μαυρογεώργης.

Για πρώτη φορά αγωνίζεται σε Ράλλυ Αιγαίου και ο 19χρονος σερφίστας Στάθης Καραχισαρίδης. Ναυπηγός μηχανικός, τρέχει με την ομάδα του «Bana Bioletta 4» και είναι υπεύθυνος για τις αλλαγές των πανιών. «Έζησα μοναδικές στιγμές. Κάθε ιστιοπλόος πρέπει να το ζήσει για να πει ότι έχει ολοκληρωθεί ως ιστιοπλόος. Πρόκειται για μία διοργάνωση που ενισχύει την ιστιοπλοΐα», υπογράμμισε.

Η Ειρήνη Ντάφη τρέχει με το «Κορμοράνος». Σπουδάζει στο HMMY, στα Χανιά και το Πολυτεχνείο διαθέτει ένα σκάφος ώστε οι φοιτητές να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα. «Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία. Μακάρι να μου δοθεί ευκαιρία να ξανατρέξω», τόνισε ενώ ο συναθλητής της Κλεάνθης Αναστασάκης δήλωσε: «Είχα ακούσει για τα μελτέμια. Ότι μου είχαν πει ήταν λίγο μπροστά σε αυτά που έζησα».

Μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο των Χανίων, ο 19χρονος Κωνσταντίνος Πλινάκης ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από 1,5 ετών και τρέχει 2η φορά στο Ράλλυ Αιγαίου. «Ζήσαμε όλες τις πτυχές του Αιγαίου από άπνοια μέχρι θύελλα. Σε αυτόν τον αγώνα καταλαβαίνεις τι θα πει Αιγαίο».

Ενθουσιασμένος με την αγάπη της νέας γενιάς για την ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας δήλωσε ο «βασιλιάς του Αιγαίου» και πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ο 86 χρονος Στέλιος Μπόνας: «Είναι φανταστική γενιά. Γι΄ αυτή τη γενιά συνεχίζω να τρέχω. Πρέπει να γνωρίσουν το Αιγαίο μας και να συνεχίσουν την ιστορία της χώρας μας στην ανοικτή θάλασσα».

Το «53ο Ράλλυ Αιγαίου» θα συνεχίσει αύριο τη ρότα του με προορισμό τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Χορηγός της φετινής διοργάνωση είναι η εταιρεία χρωμάτων JOTUN. Υποστηρικτές οι εταιρείες, Δ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ, TECHNAVA, ΚΟΡΡΕΣ και G4S. Τηλεοπτικός μεταδότης είναι η NOVA, χορηγός επικοινωνίας το ACTION24 και χορηγός web-media το GAZZETTA.GR.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Γκάιδας: «Δεν υπάρχει απογοήτευση»

Παναγιώτης Σπάρταλης: «Το αξίζαμε, δίκαιη η παραμονή μας!»

Σάββας Ορφανίδης: «Ο Φοίβος θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί!»

«Φωνές» της Ρόδου για τη διαιτησία στο Άργος

Μετάλλια για τα Δωδεκάνησα στο Πανελλήνιο σχολικό του στίβου

Γεμάτο πρόγραμμα στο τοπικό μπάσκετ

Οι διακρίσεις του ΑΣ Ρόδου Shotokan Karate στο Πανελλήνιο Κύπελλο Kanazawa Cup

Νέα μεγάλη βολή από τον Μάρκο Μέμα στη σφύρα!