Αφιέρωμα τιμής στο έργο και την προσφορά του μεγαλοπρεπούς Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη Τασσιά

Αφιέρωμα τιμής στο έργο και την προσφορά του μεγαλοπρεπούς Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη Τασσιά

Αφιέρωμα τιμής στο έργο και την προσφορά του μεγαλοπρεπούς Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη Τασσιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1747 ΦΟΡΕΣ

Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας, κάτι που το έχω αποδείξει στην πολύχρονη και από λαϊκός ακόμη συγγραφή λόγων, άρθρων και κηρυγμάτων, ότι πρέπει να προβάλλουμε στο σύγχρονο κόσμο, αλήθειες και πρότυπα προς μίμηση.

Επειδή βρισκόμαστε στο μέσο του μήνα Οκτωβρίου, η καρδιά της βόρειας Ελλάδας και της Ορθοδοξίας κτυπά στη συμπρωτεύουσα, τη Νύφη του Θερμαϊκού, στη λατρεμένη μας Θεσσαλονίκη, στην πόλη και στον τόπο του θαυματουργού, μυροβλήτη και μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου. Για το έργο του Αγίου και τα θαύματά του γράψαμε και θα ασχοληθούμε και σε άλλες αρθρογραφίες μας.

Σήμερα προσφέρω ένα τιμητικό αφιέρωμα σε έναν αγαπητό, σεβάσμιο, πολυταλαντούχο, αγωνιστή, δραστήριο και ευγενή μητροπολίτη γείτονα της Θεσσαλονίκης, τον σεβασμιώτατο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Ιωάννη Τασσιά. Είναι ίσως ο κατεξοχήν μητροπολίτης των Νέων Χωρών, που έχει ταυτιστεί η ζωή, το πολύχρονο έργο του, η προσφορά του με την ιστορική Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Γεννημένος το 1958 στη Θεσσαλονίκη από τον μακαριστό Χριστόφορο και στη ζωή Ευαγγελία Τασσιά, έχοντας μία μόνο αδελφή, τη Μαρία, από μικρό παιδί αγάπησε και αφοσιώθηκε στην αγάπη του Εσταυρωμένου Χριστού.

Στις αναζητήσεις του από μικρό παιδί βρήκε μετά τα εγκύκλιά του γράμματα πάντα αριστούχος, στην τροφό μας σχολή την Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, με Άριστα. Η παιδική του αγαθή ψυχή δημιούργησε τις προϋποθέσεις να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς συνεργάτες και πιστούς του αξέχαστου μεγαλοπρεπούς και πατριώτη Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Κυρού Παντελεήμονα του Β’ Χρυσοφάκη. Τον προωθεί και έτσι το 1982 γίνεται διάκονος και την επομένη χρονιά το 1983 πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης, από τον Μητροπολίτη γέροντα και πνευματικό του πατέρα Παντελεήμονα Χρυσοφάκη.

Τελειώνει τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτορας Θεολογίας και Καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία Μεθοδίου και Κυρίλλου στο Ούσκοροντ της Ουκρανίας. Πρωτοστάτησε και έγινε μαζί με το γέροντά του ο περίλαμπρος ναός των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου στην Θεσσαλονίκη. Πάνω από 22 χρόνια ήταν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μητρόπολης Θεσσαλονίκης επί μητροπολιτών Παντελεήμονος Χρυσοφάκη και Ανθίμου Ρούσσα.

Επίσης ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας με πλούσιο έργο ανακαινιστικό εκ βάθρων της Ιεράς Μονής. Προϊστάμενος στους ιερούς ναούς Αγίων Μεθοδίου-Κυρίλλου και Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης (πολιούχου) μέχρι της εκλογής του παμψηφεί στις 10 Μαΐου 2010 σε μητροπολίτη Λαγκαδά. Διαδέχθηκε τον από το 1965 σεβαστό μητροπολιτη Σπυρίδωνα Τραντέλλη που κοιμήθηκε το 2010.

Η προσφορά, η δραστηριότητα, το ανήσυχο πνεύμα, για προβολή του Ορθόδοξου ήθους στις ημέρες μας δικαίωσαν τον αγώνα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου Ρούσσα να προαχθεί ο Ιωάννης Τασσιάς σε μητροπολίτη.
Η ξεχωριστή αγάπη του αγίου και ενάρετου γέροντά του, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Χρυσοφάκη του φωτίζει και καθοδηγεί τα διαβήματά του! Το οσιακό του τέλος στο περιβόλι της Παναγίας στο κάθισμα της Μονής Ιβήρων τον Ιούλιο του 2003, επιβραβεύει την βιοτή και την αγαπητική του σχέση με τον Χριστό και την Αγία Του Εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά άμεσα από το 2010 συμπληρώνει με απόφαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον τίτλο της Μητροπόλεώς του με άλλες δύο στορικές κωμοπόλεις Λητής και Ρεντίνης.

Προσφέρει μέσα σε έξι μόλις χρόνια ένα έργο μοναδικό και πνευματικό σε μια Μητρόπολη αραιοκατοικημένη κατ’ εξοχήν γεωργική και κτηνοτροφική. Βρίσκει έργοτου προκατόχου του μακαριστού Σπυρίδωνα που συνεχίζει και πυρετωδώς επαυξάνει. Στελεχώνει την ιερά μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης με νέους δραστήριους, μορφωμένους και καταξιωμένους κληρικούς. Αρχικά να μιλήσουμε για τον αξιαγάπητο καθηγούμενο στις Πέντε Βρύσες, πατέρα Αμβρόσιο Πουτούκη που στελέχωσε την Ιερά Μονή Πέντε Βρυσών και αρκετοί μοναχοί του βρίσκονται στο ησυχαστήριο των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου στην Ασκό, με τον γέροντα Γεράσιμο, τον μοναχό Γεώργιο, τον ιερομόναχο Γρηγόριοκ.ά.

Δόκιμος εκπαιδευτικός Θεολόγος ο πατήρ Αμβρόσιος Πουτούκης, δημιούργησε ανεπανάληπτο πνευματικό έργο στη μητρόπολη Καστορίας, αλλά τον κέρδισε η μεγάλη αγάπη, του επί χρόνια γνώριμου, και συνσπουδαστού Μητροπολίτη Ιωάννη. Ανέδειξε σε μεγάλες πανηγύρςεις και διορθόδοξες συναντήσεις με την εύρεση των ιερών λειψάνων, της τοπικής αγίας Κυράννας και Ακυλίνας.

Σε χρόνο ρεκόρ δημιούργησε και ανακαίνισε εκ θεμελίων μητροπολιτικό μέγαρο, γραφεία, κατοικία, ιερούς ναούς όπως: Νέου οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου που έκανε θυρανοίξια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσφατα τα εγκαίνια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, των Αγίων Ραφαήλ-Νικολάου και Ειρήνης στη Λαγινά, του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στον Προφήτη χωριό. Το βήμα του Αποστόλου Παύλου, με σειρές Ακολουθιών και συνεδρίωνσ την ιστορική περιοχή Δερβένη. Εγκαινίασε έργο του προκατόχου του, στο ησυχαστήριο στον ασκό των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου. Προχωρά μεγαλοπρεπής ναός τρισυπόστατος των Θεοφανείων, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στην περιοχή Λουτρών Λαγκαδά, ειδικά για τη νεολαία.

Το περιοδικό που εκδίδει “Ορθόδοξα μηνύματα” θεωρείται από τα καλύτερα σε εκδόσεις μητροπόλεων. Δημιούργησε νέες εγκαταστάσεις σύγχρονων εγκαταστάσεων στην κωμόπολη Σοχούκη έφτιαξε ωραίο κειμηλιαρχείο, προσφορά του κτιρίου της μητέρας του μητροπολίτη και ομογάλακτου Ειρηνουπόλεως Δημητρίου Ζαχαρέγκα, που είναι από εκεί η καταγωγή του και υπηρέτησε στην Μονή Θάρρι Ρόδου. Πρόβαλε και ενίσχυσε το ραδιοφωνικό σταθμό που δημιούργησε ο προκάτοχός του στη Μητρόπολη Λαγκαδά.

Εγκαινιαστικό έργο με την Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών σπουδών, ιερατικές συνάξεις σε ωραία μεγαλοπρεπή αίθουσα στη Μονή των Πέντε Βρυσών. Από τον σημερινό καθηγούμενο Αμβρόσιο Πουτούκη φτιάχνεται το καθολικό της Αγίας Τριάδος στις παλιές εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων λειτουργεί χώρος περίθαλψης Συρίων και άλλων εμπερίστατων αστέγων και πτωχών.

Κατηχητικά σχολεία, ομιλίες, οργασμός λειτουργικής και μυστηριακής ζωής, άγρυπνης συνεχούς πνευματικής εγρήγορσης είναι λίγα από τα πολλά που γίνονται στη Μητρόπολη Λαγκαδά κ.λπ.

Η δημιουργία Βυζαντινής Σχολής και το Πολυδύναμο κέντρο το λεγόμενο Κοινωνικό Φροντιστήριο, όπου προσφέρονται εντελώς δωρεάν, φροντιστήρια ξένων γλωσσών για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και μαθήματα του σχολείου, 200 και πλέον μαθητές-μαθήτριες όλων των ηλικιών ωφελούνται αυτής της ωραίας προσφοράς.

Τελειώνοντας έχω τούτο να πω: Θεωρώ ευλογημένη συγκυρία που από λαϊκοί ακόμα γνωριζόμαστε, με τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη Τασσιά. Κληρικό ευγνώμονα φιλόξενο, πνευματικό, συναντάμε τα ακόλουθα θετικά για την πορεία του στοιχεία:

α) τίμησε και τιμά τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μητρόπολή του και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη.

β) Τίμησε και τιμά το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Προκαθήμενό του Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στο παρελθόν σε δύσκολες καμπές σχέσεων υπήρξε ο μεσολαβητής και ειρηνοποιός κρατώντας φοβερές ισορροπίες.

γ) Αγαπά, σέβεται την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Φιλόξενος, καταδεκτικός, αριστοκράτης, ευγενής, ανεπανάληπτος ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης Τασσιάς. Προπάντων συγχωρητικός και ανεξίκακος. Έχει ψυχή και καρδιά μικρού, αθώου παιδιού.

δ) Τίμησε όσο κανείς άλλος τον ευεργέτη του και πνευματικό του πατέρα πρύτανη και αριστοκράτη αρχιερέα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα τον Β’ τον Χρυσοφάκη. Στη ζωή κα στην κοίμηση. Λαμπρό τάφο στο ναό του Αγίου Δημητρίου, μνημόσυνα, εκδόσεις τόμων και βιβλίων.

ε) Επίσης τον πολυσέβαστο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμο Ρούσσα, τιμά σέβεται και αγαπά πραγματικά. Ε

πειδή το διαδίκτυο ανεβάζει τα άρθρα αυτά σε παγκόσμια ενημέρωση, εγώ στην αγάπη αυτού του ιεράρχη, φίλου, επιστήθιου και αξιαγάπητου πολλών χρόνων γνωριμίας επαναλαμβάνω τα λόγια του γέροντά του Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα. “Η θέση και η δική μου ανάπαυση να γίνει κάποτε διάδοχός μου, ο Ιωάννης Τασσιάς”. Εμείς δεν βιαζόμαστε, ευχή κάνουμε: Να ζει πολλά χρόνια και ευλογημένα και ο Άγιος Δημήτριος να τον καταστήσει μία μέρα και στο θρόνο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Αμήν...

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναπ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

Διαβάστε ακόμη

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι για «την κλοπή του μέλλοντος» από την ακτιβίστρια Greta Thunberg

Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς…»

Σάκης Αρναούτογλου: «Η Φωνή των Δωδεκανήσιων στην Ευρώπη»

Πρωτοπρεσβπυτερις Κυριάκος Μανέττας: Μια χαριτωμένη μοναχική συνοδεία στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου Ραβδούχου στο Άγιον όρος της Μονής Παντοκράτορος

Ελένη Καραγιάννη: Αξιολόγηση και κατάκριση στον δημόσιο βίο

Φίλιππος Ζάχαρης: Οι αγωνιστές των έρημων δρόμων και του βολικού διαδικτύου

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)