Περήφανοι για τη Ρόδο μας

Περήφανοι για τη Ρόδο μας

Περήφανοι για τη Ρόδο μας

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1394 ΦΟΡΕΣ

Κόντρα στον παραλογισμό που είδαμε να αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές της χώρας μας για την τοποθέτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία μας, η Ρόδος και η κοινωνία της, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Πάνω από 15 είναι συνολικά τα προσφυγόπουλα που έχουν ενταχθεί αυτές τις μέρες σε σχολεία του νησιού μας και παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα, μαζί με τα ροδιτάκια δίπλα – δίπλα στα ίδια θρανία.

Σε άλλα τόσα υπολογίζονται εκείνα που παρακολουθούν τα μαθήματα που παραδίδονται υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, μέσα στον καταυλισμό κοντά στο λιμάνι της Ρόδου.

Ούτε σύλλογοι γονέων συνεδρίασαν, ούτε τάγματα... μαυροφορεμένων αντέδρασαν, ούτε... φορείς ανησύχησαν, ούτε ειδικές συσκέψεις έγιναν, για να μπορέσει να γίνει αυτό που επιτάσσουν οι άγραφοι κανόνες της ανθρωπιάς και της ηθικών αξιών. Όλα έγιναν όπως έπρεπε. Συνετά, αθόρυβα και συντονισμένα.

Θα αποτελούσε βεβαίως «παράταιρο γεγονός» αν συνέβαινε κάτι άλλο.

Γιατί η Ρόδος μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί ορισμένους, έμαθε εδώ και πολλές δεκαετίες να λειτουργεί ως «πολυπολιτισμική» κοινωνία.

Έχει αποδεχθεί και έχει συνυπάρξει αρμονικά με άλλες θρησκείες. Με άλλους πολιτισμούς. Με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που επέλεξαν να ζήσουν εδώ, στον τόπο μας και οι οποίοι λάτρεψαν το νησί μας το ίδιο ή και περισσότερο ίσως από κάποιους δικούς μας.

Περήφανοι. Έτσι μόνο μπορούμε να αισθανόμαστε ως κάτοικοι αυτού του νησιού.

Για την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τις ανοιχτές αγκαλιές που απλόχερα μοιράζουμε. Με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας.

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους όσους συνεισέφεραν και συνεισφέρουν σε αυτή την αποστολή ανθρωπιάς: Σε δασκάλους, καθηγητές, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης και εθελοντές που ξοδεύουν προσωπικό χρόνο και κόπο καθημερινά. Ολόκληρη η κοινωνία είναι στο πλευρό τους...

Διαβάστε ακόμη

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι για «την κλοπή του μέλλοντος» από την ακτιβίστρια Greta Thunberg

Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς…»

Σάκης Αρναούτογλου: «Η Φωνή των Δωδεκανήσιων στην Ευρώπη»

Πρωτοπρεσβπυτερις Κυριάκος Μανέττας: Μια χαριτωμένη μοναχική συνοδεία στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου Ραβδούχου στο Άγιον όρος της Μονής Παντοκράτορος

Ελένη Καραγιάννη: Αξιολόγηση και κατάκριση στον δημόσιο βίο

Φίλιππος Ζάχαρης: Οι αγωνιστές των έρημων δρόμων και του βολικού διαδικτύου

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)