Επενδυτή για Μανδράκι και Νέα Αγορά θέλει ο δήμος Ρόδου

Με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου και τον Υφυπουργού Ανάπτυξης κ.  Στέργιο Πιτσιόρλα,   συναντήθηκε την Πέμπτη  16  Μαρτίου στο Υπουργείο Οικονομίας,  ο Δήμαρχος  Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και   συζήτησε ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση και χρηματοδότηση των μεγάλων έργων της Ρόδου.

Ο κ. Χατζηδιάκος έθεσε σε προτεραιότητα τα τρία μεγάλα έργα που αφορούν: τη Μαρίνα Μανδρακίου, τη Νέα Αγορά και το Εθνικό θέατρο, ζητώντας  την αποδέσμευση της Μαρίνας Μανδρακίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού,  που να περιλαμβάνει συνολικά τη Μαρίνα Μανδρακίου  και  τη Νέα Αγορά, με την  υποχρέωση του αναδόχου, ως αντιστάθμισμα, να χρηματοδοτήσει την  ανακατασκευή του Εθνικού  Θεάτρου.

Ο κ. Χατζηδιάκος ζήτησε την πολιτική παρέμβαση  του κ. Υπουργού, για την απεμπλοκή σημαντικών αναπτυξιακών έργων,  βαρύνουσας σημασίας για την τοπική οικονομία αλλά και την ανάδειξη της πολιτισμικής  μας κληρονομιάς.    


Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε:  «Η Ρόδος διαθέτει ανεκτίμητης αξίας ιστορικά ακίνητα για τα οποία υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε. «Δυστυχώς, η περιοχή  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπάγεται στο στόχο 2 του ΕΣΠΑ, όπου δεν προβλέπεται  χρηματοδοτική δυνατότητα  από ευρωπαϊκούς πόρους.

Επομένως, πρέπει να αναζητηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης, είτε από ιδιώτες επενδυτές, είτε μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ, δεδομένου ότι  δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμοι εθνικοί πόροι». Και κατέληξε  «Ειδικά για τη Μαρίνα της Ρόδου, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η αξιοποίησή  της, με τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού, σε συνέχεια αυτού που ανεστάλη  προ πενταετίας, μετά την εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ».