Ισόβια σε δύο Σύριους για το ναυάγιο στο Ζέφυρο

Ισόβια σε δύο Σύριους  για το ναυάγιο στο Ζέφυρο

Ισόβια σε δύο Σύριους για το ναυάγιο στο Ζέφυρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 526 ΦΟΡΕΣ

Από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου

Το ναυάγιο του ξύλινου σκάφους με τους 92 μετανάστες, που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2015 λίγα μέτρα από την ακτή Ζέφυρος της Ρόδου και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τρεις άνθρωποι, αναβίωσε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο επέβαλε τρεις φορές την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε κάθε έναν από τους δύο Σύριους κατηγορούμενους!

Το δικαστήριο εκδίκασε την υπόθεση μετά από έφεση που ασκήθηκε από τον κ. Εισαγγελέα κατά της αθωωτικής, κατά πλειοψηφία, απόφασης που είχε εκδοθεί για τους δύο αλλοδαπούς κατηγορούμενους, από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τον Ιούλιο του 2015.

Οι δύο Σύριοι ηλικίας 28 και 29 ετών – σήμερα- κατηγορούνταν για μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στο εσωτερικό της χώρας, πολιτών τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος από κοινού και από κερδοσκοπία κατά συρροή εκ της οποίας πράξης επήλθε θάνατος και μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, πρόκληση ναυαγίου από το οποίο επήλθε θάνατος και κίνδυνος για άνθρωπο καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου λαμβάνοντας υπόψη τα όσα περιλαμβάνονταν στη δικογραφία, αυτά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία και την εξέταση των μαρτύρων, επέβαλαν ποινή ισόβιας κάθειρξης τρεις φορές (όσοι και οι θάνατοι των μεταφερόμενων) στους κατηγορούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Σύριοι οι οποίοι πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα και είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή, δεν εμφανίστηκαν στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο όμως προχώρησε κανονικά τη διαδικασία.

Πάντως στο πρωτόδικο δικαστήριο οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και ισχυρίστηκαν πως το σκάφος το κυβερνούσε Τούρκος ο οποίος στη συνέχεια το έσκασε επιβιβαζόμενος σε ταχύπλοο σκάφος που οδηγούσε συμπατριώτης του και τους ακολουθούσε.

Οι Σύριοι είχαν δηλώσει πως και αυτοί είναι πρόσφυγες και θέλουν να βρεθούν μαζί με τις οικογένειες τους και πως το μόνο που έκαναν ήταν να πιάσουν το τιμόνι που ήταν κλειδωμένο και που δεν μπόρεσαν να κουνήσουν με αποτέλεσμα να πέσουν στα βράχια και γίνουν όσα ακολούθησαν.

Σημειώνεται πως στην δικογραφία είχε συμπεριληφθεί και οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο είχε καταγραφεί η μαρτυρία ενός Σύρου γιατρού, που ήταν μεταξύ των διασωθέντων και ο οποίος δήλωσε ότι είχε δει τους τούρκους διακινητές να διαφεύγουν με το ταχύπλοο σκάφος.

Το ναυάγιο
Το ναυάγιο έγινε περίπου στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας 20 Απριλίου 2015, μόλις 30- 50 μέτρα από την ακτή Ζέφυρος της Ρόδου.

Στο σημείο υπάρχουν βράχια που δεν φαίνονται καθώς είναι κάτω από το νερό, πάνω στα οποία προσάραξε το ξύλινο σκάφος που μετέφερε συνολικά 92 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά, και οι περισσότεροι επιβάτες είτε δεν γνώριζαν κολύμπι είτε δεν είχαν σωσίβια!

Μέσα σε λίγη ώρα ήδη το μισό πλοίο είχε βουλιάξει! Τα κομμάτια του είχαν διαλυθεί και βρίσκονταν στη θάλασσα, μαζί με ανθρώπους που φώναζαν καλώντας με όση δύναμη είχαν στα πνευμόνια τους, βοήθεια!

Περαστικοί αλλά και εργαζόμενοι στο κτίριο της Εφορίας είδαν το σκάφος και κάλεσαν το Λιμεναρχείο.

Από εκείνη την ώρα άρχισε μία μαζική προσπάθεια διάσωσης των παράτυπων μεταναστών. Λιμενικοί, εθελοντές, απλοί πολίτες βούτηξαν μέσα στα παγωμένα νερά και με αυτοθυσία κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς 89 ανθρώπους. Οι τρεις δεν τα κατάφεραν! Ένα νεαρό παλικάρι 23 ετών από την Συρία, μία 43χρονη μητέρα από την Ερυθραία και ο πεντάχρονος γιος της, ανασύρθηκαν νεκροί!

Ακόμη και απλοί πολίτες που βρέθηκαν εκεί από ενδιαφέρον ή ακόμη και περιέργεια δεν δίστασαν να πέσουν στη θάλασσα και να βοηθήσουν στη διάσωση. Στην ίδια επιχείρηση πήραν μέρος επίσης, ελικόπτερο σούπερ πούμα, ένα ρυμουλκό, το σκάφος του λιμενικού, αρκετά ψαράδικα ακόμη και βάρκες, το έργο των οποίων αποδείχτηκε σημαντικό αφού κατάφεραν (κυρίως τα μικρά σκάφη) να ελιχθούν στα βράχια που υπάρχουν εκεί και να φθάσουν στους ναυαγούς που κρατιούνταν από τα συντρίμμια του ιστιοφόρου!

Και όσο ο καιρός αγρίευε και τα κύματα που έσκαγαν στην ακτή μεγάλωναν τόσο η προσπάθεια όλων γινόταν εντονότερη!

Άνδρες κάθε ηλικίας, γυναίκες σε κατάσταση σοκ αλλά και παιδιά άρχισαν να βγαίνουν στα βράχια με την βοήθεια των ανδρών του λιμενικού αλλά και των εθελοντών. Άλλοι τρέμοντας από το κρύο και άλλοι μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν ότι τελικά είχαν σωθεί!

Μετά την ολοκλήρωση της διάσωσης 26 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν σε αστυνομία και Λιμεναρχείο προκειμένου να γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Όπως έγινε γνωστό, οι αλλοδαποί ήταν από Συρία και Ερυθραία. Από αυτούς 64 ήταν άνδρες, 19 γυναίκες και 6 παιδιά, οι οποίοι είχαν πληρώσει περίπου 2.300 -2.500 δολάρια ο καθένας για την μεταφορά τους. Τέσσερις από αυτούς αναγνώρισαν στα πρόσωπα των δύο Σύριων τους ανθρώπους που χειρίζονταν το σκάφος με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους.

Διαβάστε ακόμη

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ελεύθερη με όρους η 30χρονη Ρομά που εμπλέκεται στην υπόθεση διαρρήξεων

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...

Συνελήφθη καταδικασθείς για ζωοκλοπή και ζωοκτονία