«Στον αέρα» παραμένει η παραχώρηση των παραλιών της Ρόδου

«Στον αέρα» παραμένει η παραχώρηση των παραλιών της Ρόδου

«Στον αέρα» παραμένει η παραχώρηση των παραλιών της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 639 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζονται πάντως οι προσπάθειες από το Δήμο

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των δραστηριοποιούμενων στις παραλίες της Ρόδου, μετά τη γνωστοποίηση ότι, πλέον, τη διαδικασία αναλαμβάνει η ΕΤΑΔ για το λεγόμενο “φιλέτο” του νησιού, με τους γνωρίζοντες να εκφράζουν φόβους ότι πολλοί συμπολίτες μας φέτος βρίσκονται “στον αέρα”.

Ο κύριος λόγος είναι ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για να “χτυπήσουν” τα πόστα ενδιαφερόμενοι ή επενδυτές από άλλες περιοχές, μια και τα κριτήρια που τίθενται από την περίφημη ΚΥΑ, ειδικά γι’ αυτή την εποχή, είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για τους ομπρελάδες που δραστηριοποιούνταν στις συγκεκριμένες παραλίες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Καταρχήν, πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι για τις πλέον κοσμικές παραλίες οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν θα ρισκάρουν να μην έχουν τον πρώτο λόγο, υπό το φόβο ότι θα προσέλθουν άλλοι από άλλες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, θεωρούν βέβαιο ότι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα ασκήσουν το προτιμησιακό τους δικαίωμα, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Τα κριτήρια που θέτει η ΚΥΑ είναι αυστηρά και με τους παραδοσιακούς ομπρελάδες να παλεύουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο, για παράδειγμα, να καταβάλουν ένα μεγάλο ποσό εφάπαξ για να “χτυπήσουν” τα πόστα.

Θορυβημένος είναι και ο Δήμος, ο οποίος, όμως, μοιάζει ανήμπορος να αντιδράσει από τη στιγμή που η Κεντρική Διοίκηση έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της διαδικασίας για το φιλέτο των παραλιών. Υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο ο οποίος, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καυτηρίασε το γεγονός ότι στο Δήμο η ΕΤΑΔ άφησε παραλίες όπως της Νότιας Ρόδου και κάποιες στις δ.ε. Πεταλούδων και Καμείρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, στον οποίο και εξέθεσε το πρόβλημα και τις ανησυχίες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, σε μία προσπάθεια να μεταφερθεί το μήνυμα στο Κέντρο.

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας «ομπρελάδες» που ήδη βρίσκονται…στα κάγκελα καθώς ανησυχούν ότι θα έρθουν άλλοι να πάρουν τη δουλειά στην οποία έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια. Από τη μια το υψηλό μίσθωμα, από την άλλη το εφάπαξ ποσό που πρέπει να καταβάλουν ενώ παλεύουν να σταθούν, και γενικά τα κριτήρια που θέτει η ΚΥΑ, θεωρούν ότι τους θέτουν αυτομάτως εκτός ανταγωνισμού.
Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Για το θέμα αυτό μίλησε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, κ. Τάκης Πότσος.
Όπως είπε, πρόκειται για το μέλλον των ανθρώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις παραλίες, είτε με τη μορφή ενοικίασης ομπρελοκαθισμάτων είτε με τις καντίνες και γενικά με οτιδήποτε έχει να κάνει με την πώληση τέτοιων ειδών.
Αυτό που θέλουν να καταγγείλουν ως παράταξη είναι ότι «το θράσος και το ψέμα κάποιων δεν έχει ούτε τέλος ούτε όριο και φαίνεται ότι ο πάτος του βαρελιού είναι πού μακριά ακόμη!», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, αυτό το λέει για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε καθημερινό επίπεδο, στην προσπάθεια κάποιων να πείσουν τον κόσμο ότι «αυτοί οι ίδιοι… που του άνοιξαν το λάκκο είναι αυτοί οι οποίοι θα τον γλιτώσουν από το θάψιμο»!

Στη συνέχεια, ο κ. Πότσος δεν έκρυψε ότι αναφέρεται στους κυβερνητικούς βουλευτές Δωδεκανήσου και είπε: «Αυτοί, δηλαδή, που φέρουν την ευθύνη της διαμόρφωσης της ΚΥΑ, και μιλάω για τους βουλευτές Δωδεκανήσου του κυβερνώντος κόμματος. Η πολιτική αυτών εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή και έρχονται οι ίδιοι και προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι, είτε μέσω Δικαστικών Αρχών, παίρνοντας δηλαδή τη νομική οδό, θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα, είτε πολύ περισσότερο να τους παρουσιάσουν ότι το πρόβλημα είναι μόνο το ύψος του μισθώματος. Το οποίο, βέβαια, και είναι βασικό αλλά δεν είναι μόνο αυτό».

Και συμπλήρωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: «Μιλάμε για μία Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία, κυριολεκτικά, ανοίγει την κερκόπορτα για μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα να παραδοθούν οι παραλίες στα χέρια τους, προς εκμετάλλευση δική τους. Μιλάμε για τα καλύτερα φιλέτα του νησιού και το λέμε αυτό έχοντας πλήρη μελέτη του συγκεκριμένου θέματος».

Θύμισε, στη συνέχεια, αυτό που είχε πει στο δ.σ.: Ότι στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα. Δεν θα μείνει ούτε παραλία για το ροδιακό λαό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται εκεί, αφορά άμεσα όλο το ροδιακό λαό, τόνισε ο ίδιος και προμηνύει: «Δεν θ’ αφήσουν από τις λεγόμενες καλές παραλίες τίποτα που να μπορεί ο απλός πολίτης να έχει πρόσβαση» και ούτε συζήτηση για τις δραστηριότητες αυτών των ανθρώπων αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πότσος, «αυτοί οι άνθρωποι θα βρεθούν αργά ή γρήγορα στα σπίτια τους».

Οι ίδιοι θέλουν να κάνουν ξεκάθαρο ότι πρέπει να εναντιωθούμε στη γενικότερη πολιτική γιατί ακόμα και με την παρούσα κατάσταση, με βάση την πολύπλευρη επίθεση που δέχονται οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. από την εφορία, τα Ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη που έχουν κτλ.) ούτε στη σημερινή περίοδο θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν, πόσο δε μάλλον μ’ αυτό που ετοιμάζεται να γίνει με την ΚΥΑ.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να θυμίσει ότι αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο, στο δ.σ., δεν συναίνεσαν στην αποδοχή των παραλιών με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, γιατί η αποδοχή είναι ουσιαστικά σαν να αποδέχεσαι την πλήρη ιδιωτικοποίηση και το πέρασμα των παραλιών του νησιού σε τέτοια συμφέροντα.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», άσκησε κριτική και στη στάση της Δημοτικής Αρχής λέγοντας ότι, δυστυχώς, δεν φαίνεται κίνηση ούτε από την πλευρά της για να υπερασπιστεί διεκδικώντας τις παραλίες, κάτι που θεωρούν ότι θα έπρεπε να κάνει στην παρούσα φάση, στη διαχείρισή τους δηλαδή από το Δήμο ώστε να μπορέσει να βάλει πλάτη βοηθώντας αυτούς τους ανθρώπους.

Μάλιστα, τόνισε ακόμη ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα από τους κυβερνώντες, αλλά «είναι αυτοί οι οποίοι εξακολουθούν και εμπαίζουν κυριολεκτικά αυτούς τους ανθρώπους, και με τηλέφωνα και διάφορες παρεμβάσεις τους καθησυχάζουν, όπως ότι κατεβάζουν το μίσθωμα, τους παραπέμπουν στο Δήμαρχο ενώ οι ίδιοι είναι βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Πότσο, αυτό δημιουργεί και σύγχυση στον κόσμο για να βρει τι φταίει και να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα αλλά θέλουν να τον καθησυχάσουν, να περάσουν οι μέρες, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και στο τέλος να βρεθεί επί ξύλου κρεμάμενος.

«Αυτή είναι η κατάσταση με τις παραλίες», είπε και ανέφερε ότι κάνουν προσπάθειες, βρίσκονται σε επαφή με τον κόσμο, έχουν κάνει τρεις συσκέψεις ειδικά με τους ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται από την περιοχή της Ιξιάς μέχρι και τις παραλίες της Ιαλυσού-γιατί αυτός ο κόσμος θίγεται άμεσα-και προσπαθούν να του εξηγήσουν να καταλάβει τι γίνεται και να του δείξουν ότι πρέπει να αγωνιστεί. «Πρέπει να υπερασπιστεί τη δουλειά του, να υπερασπιστεί την οικογένειά του. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν μπορεί κανένας απ’ αυτούς οι οποίοι είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα να του το λύσουν», είπε.

Σχετικά, τέλος, με τον τρόπο που θα μπορούσαν να αγωνιστούν, όπως είπε, έγινε μία συζήτηση για παρέμβασή τους με αφορμή την άφιξη στα τέλη της εβδομάδας της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά και προσπαθούν, κάτω από δύσκολες συνθήκες, να τους οργανώσουν και να υπάρξει παρέμβαση ώστε να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις και παράλληλα τους διαβεβαίωσαν ότι είναι δίπλα τους και μπροστάρηδες στον αγώνα που πρέπει να δώσουν.

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς