Η ΕΥΘΥΤΑ δηλώνει παρούσα στα κοινωνικά δρώμενα

Η ΕΥΘΥΤΑ δηλώνει παρούσα στα κοινωνικά δρώμενα

Η ΕΥΘΥΤΑ δηλώνει παρούσα στα κοινωνικά δρώμενα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 369 ΦΟΡΕΣ

Mια θεατροχορευτική παράσταση για την οδική ασφάλεια

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Πριν λίγες ημέρες δόθηκε μια εκπληκτική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο με τίτλο «Μηνύματα ζωής» με την υποστήριξη της ΕΥΘΥΤΑ και την αρωγή των: «Ναυσικά»-Θεατροχορευτικός Σύλλογος Δωδ/σου, ΔΟΠΑΡ, της hedera (επιγραφές-εκτυπώσεις) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδ/σου.

Την όλη παράσταση σκηνοθέτησε η Κική Συκάλλου-Αλαβέρα και την πλαισίωσαν οι μαθήτριες της Σχολής Χορού «Μαρί Γκίκα» υπό την καθοδήγηση των: Καίτης Ζουρούδη, Μαρίας Ελευθεριάδου και Ευαγγελίας Ξάνθη.
Ο πυρήνας της παράστασης ήταν το πάθος ενός δεκαεξάχρονου για την αγορά ενός δικύκλου ως δώρο από τους γονείς του στο τελείωμα του σχολικού έτους.
Αυτό το πάθος τον οδήγησε σε εμμονή και στο ρίσκο να γίνεται συνεπιβάτης φίλων, μέχρι που τραυματίζεται και ο ίδιος σοβαρά.

Έτσι ο Νικόλας γίνεται ο κεντρικός ήρωας του έργου με τους συμμαθητές/τριες του να επιμένουν να μην αποκτήσει μηχανάκι λόγω της μικρής ηλικία του, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος θέλγεται από τον ήχο της μηχανής και των γκαζιών.
Τελικά πείθεται και από τους γονείς του αλλά και από άλλους φίλους ότι η ζωή είναι πολύ πιο σπουδαία από μια «γκαζιά» πάνω σε μια μηχανή.

Η πλοκή του έργου γίνεται με τρόπο να μην κουράζει τον θεατή, απεναντίας να τον κρατά σε ενδιαφέρον και με κοινωνική συμμέτοχη. Η διαδραστική σχέση θεατή και παιδιών που ενσάρκωναν τους ρόλους ήταν ζωντανή και διδακτική προς όλους
Τα χορευτικά που συνόδευαν το έργο ήταν αρμονικά δεμένα με το νόημα της ευζωίας, οι δε στολές που φορούσαν τα παιδιά αντιπροσωπευτικές των γεγονότων.

Η παράσταση προτάθηκε να μεταφερθεί και σ΄ άλλα μέρη της χώρας, ακόμη και στο Μέγαρο Μουσικής, λόγω της βαρύνουσας σημασίας που διδάσκει πάνω στην οδική ασφάλεια.
Οδική ασφάλεια, η σύγχρονη γάγγραινα.
Εδώ σηκώνει το ανάστημα της η ΕΥΘΥΤΑ και δηλώνει παρόν σε μια εποχή της ισοπέδωσης και ατομικισμού, της εγωπάθειας και του καιροσκοπισμού ότι η ΕΥΘΥΤΑ μπορεί προληπτικά να επισημαίνει το κίνδυνο, ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες αλτρουισμού και αλληλεγγύης για ένα κόσμο που νοιάζεται και φροντίζει για το «ευ ζην».

Είναι μια Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, αποτελεί Μη Κερδοσκοπικό, Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 με πρωτοβουλία της Προέδρου κ. Καρύδη Ελένης, θύμα και αυτή τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του λατρεμένου γιου της, Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, ο οποίος και σήμερα ακόμη λάμπει στην καρδιά της και αποτελεί Οδηγό για την ΕΥΘΥΤΑ.

Πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα προσφέρει ανοιχτόκαρδα, εθελοντικά κοινωνικό έργο στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.

Διαθέτοντας περίσσευμα ψυχής η κ. Πρόεδρος με αριστοτεχνικό τρόπο και εκδηλώνοντας τη μεγαλοπρέπεια το ρόλο της μητέρας μαζί με όλα τα μέλη του Δ.Σ συνεχώς αναδύουν ενέργειες για να επιβεβαιώνουν ότι ο καθένας μπορεί να αλλάξει, αλλά όλοι μαζί «το μπορεί» γίνεται βεβαιότητα.. Η Στροφή προς την εκπαίδευση μέσα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια βαθμίδα, αλλά και με τις παραστάσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα της, αποτελούν την πεμπτουσία των δράσεων της, ωθώντας τα παιδιά στην διαπαιδαγώγηση της ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, πράγμα που ενισχύει το χαρακτήρα της σε μια αειφόρο πορεία.

Σήμερα που ο πεζός είναι υπό διωγμό και το κάθε τι θυσιάζεται στον αστικό γίγαντα «αυτοκίνητο», χρειάζεται ένας ριζικός επανασχεδιασμός της φιλοσοφίας της ταχύτητας, της χρήσης των κινητών τηλέφωνων, του αλκοόλ, του αυτοκινήτου.

Όλη αυτή την ανθρωπιστική σύνθεση που απαιτείται για τη Στροφή, η παράσταση «Μηνύματα Ζωής» με τις δύο μοναδικές λέξεις την προσέφερε άπλετα και παιδαγωγικά στο κοινό της.
Και όπως έλεγε ο μέγας Καζαντζάκης, «μια αστραπή η ζωής μας…μα προλαβαίνουμε»…για να τονίσουμε εμείς να την προλάβουμε με τις χαρές της και όχι με τα δυστυχήματα της…

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B