Κάθειρξη 29 ετών σε Τούρκο για τη μεταφορά μεταναστών

Κάθειρξη 29  ετών σε Τούρκο για τη μεταφορά μεταναστών

Κάθειρξη 29 ετών σε Τούρκο για τη μεταφορά μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 230 ΦΟΡΕΣ

Καταδικάστηκε χθες απο το Μικτό Ορκωτό

Σε συνολική ποινή κάθειρξης 29 ετών, φυλάκιση ενός μηνός καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 80.500 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου 39χρονος Τούρκος κατηγορούμενος, για την μεταφορά 11 παράνομων μεταναστών στην Ψέριμο αλλά και τον εμβολισμό του πλωτού σκάφους του Λιμενικού.

Ουσιαστικά το δικαστήριο διατήρησε, την πρωτόδικη ποινή που είχε επιβληθεί το Φεβρουάριο του 2015 στον 39χρονο αλλοδαπό.
Κατά την ακροαματική διαδικασία ο 39χρονος Τούρκος κατηγορούμενος αποδέχτηκε μόνο την μεταφορά των παράνομων μεταναστών όχι όμως και τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού, ισχυρισμός που δεν έγινε αποδεκτός και καταδικάσθηκε.

Συγκεκριμένα, στον 39χρονο είχε επιβληθεί πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, ποινή κάθειρξης 7 ετών για την απόπειρα πρόκλησης ναυαγίου και 5 χρόνια κάθειρξη και 30.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για κάθε μεταφερόμενο (συνολική ποινή 29 έτη κάθειρξης, ένα μήνα φυλάκιση -για την παράνομη είσοδο στη χώρα- και 80.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, ποινή που διατηρήθηκε και χθες από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Συνήγορος υπεράσπισης για τον Τούρκο παραστάθηκε ο κ. Νικήτας Μπόλκας.
Όλα ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 το απόγευμα όταν το πλωτό περιπολικό του Λιμεναρχείου της Κω, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών στρατιωτικού παρατηρητηρίου της περιοχής, εντόπισε ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος το οποίο χειριζόταν ένα άτομο να κατευθύνεται από την Ψέριμο προς τα Τουρκικά παράλια. Αμέσως οι λιμενικοί έσπευσαν να το προσεγγίσουν, ώστε να πραγματοποιήσουν έλεγχο και να αποτρέψουν τη διαφυγή του.

Ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους, δηλαδή ο 39χρονος, ο οποίος όπως ομολόγησε στην συνέχεια είχε αποβιβάσει νωρίτερα στην Ψέριμο παράνομους μετανάστες, όταν αντιλήφθηκε την παρουσία πλωτού περιπολικού του Λιμενικού Σώματος προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Άμεσα, το πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ξεκίνησε την καταδίωξή του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διακινητής επιχείρησε επανειλημμένα να εμβολίσει το πλωτό σκάφος του Λιμενικού, με προφανή σκοπό τη βύθισή του.

Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις και συριγμούς, ο χειριστής του ταχυπλόου δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και συνέχισε τους εμβολισμούς που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των λιμενικών, οι οποίοι και προέβησαν στη ρίψη προειδοποιητικών βολών, στην αρχή, και στοχευμένων στην εξωλέμβια μηχανή του σκάφους, στη συνέχεια, όπως υπαγορεύουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι βολές στη μηχανή είχαν ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους, στο οποίο επιβιβάστηκαν έπειτα οι άνδρες του Λιμενικού και συνέλαβαν το χειριστή του.
Από το Λιμεναρχείο Κω, που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το συγκεκριμένο ταχύπλοο σκάφος.

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο