Ξεκινούν από αύριο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ξεκινούν από αύριο οι  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ξεκινούν από αύριο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 279 ΦΟΡΕΣ

«Πρεμιέρα» κάνουν αύριο Τετάρτη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί υπό την προϋπόθεση ότι οι συμβολαιογράφοι στη σημερινή Γενική Συνέλευσή τους θα ανάψουν το «πράσινο φως» αποφασίζοντας την άρση της αποχής τους.

Οι πλειστηριασμοί είναι βασικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η συμβολή τους ορίζεται στο 30% της επίτευξης του στόχου για τη μείωση των NPLs μέχρι τα τέλη του 2019. Κυρίως, όμως, οι πλειστηριασμοί είναι το μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη οφειλών. Εάν αυτοί δεν γίνουν, τότε οι τράπεζες δεν θα ανακτήσουν οφειλές και δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και θα έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – αντί για τρεις φορές την εβδομάδα, που προβλέπει ο σχετικός νόμος, προκειμένου το πρώτο διάστημα να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της διαδικασίας που θα είναι άλλωστε υπό την επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στόχος είναι πάντως σταδιακά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να διευρύνονται και, μέχρι τον Μάιο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί να εγγραφούν στην ηλεκτρονική διαδικασία και να δημιουργηθεί σχετικό πρόγραμμα πλειστηριασμών από τους επισπεύδοντες σε συνεργασία με τους δικαστικούς επιμελητές.

Επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές…

Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες επιχειρούν ολομέτωπη επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη μεν σημασία για τους πολίτες, περιορισμένη δε οικονομική αξία για τις ίδιες. Μάλιστα όλη την περίοδο της κρίσης στάθηκαν δίπλα στους συνεπείς δανειολήπτες».

Αν και στα συρτάρια τους έχουν ήδη αποφάσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε περίπου 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι τράπεζες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από ακίνητα η αξία των οποίων είναι άνω των 300.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είναι επαγγελματικά αλλά και οικιστικά.

…και πωλήσεις δανείων

Ήδη οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν εκπονήσει σχέδια για την πώληση των δανείων, μέρος των οποίων μάλιστα έχει διαγραφεί και από τους ισολογισμούς τους, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν.

Τα επιτελεία των τραπεζών ετοιμάζονται για πώληση και νέων πακέτων κόκκινων δανείων, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάσει έως το τέλος του 2019 στα 12,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για δάνεια ιδιωτών χωρίς εξασφαλίσεις αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν δοθεί στην πλειονότητά τους για κεφάλαια κίνησης.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2018 και να τρέξουν παράλληλα με τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την αποφυγή πρόσθετων προβλέψεων και κεφαλαιακών αναγκών.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10

Μητσοτάκης: "Συνεχής η μάχη κατά της ακρίβειας" – "Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αρχίζει να κάμπτεται"

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Σε ιστορικά υψηλά, 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του Τουρισμού

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 1 έως 5 Απριλίου

Νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία