Αναζητείται χώρος για να φύγουν από τα παλιά Σφαγεία οι πρόσφυγες

Αναζητείται χώρος για να φύγουν από τα παλιά Σφαγεία οι πρόσφυγες

Αναζητείται χώρος για να φύγουν από τα παλιά Σφαγεία οι πρόσφυγες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 645 ΦΟΡΕΣ

Σύσκεψη για ενδεχόμενη μεταφορά του χώρου προσωρινής παραμονής των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών που έρχονται στη Ρόδο από τα παλιά Σφαγεία, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε στο ότι παραμένουν ως έχουν τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, στη σύσκεψη μετείχαν στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας και ο γνωστός συμπολίτης μας εθελοντής, Πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας ΕΟΠΚ, κ. Ντίνος Μαντικός, ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες στο χώρο από το 2015.

Σε δηλώσεις του χθες, λίγο πριν από τη σύσκεψη, ο κ. Μαντικός είπε ότι αντικείμενό της ήταν να δουν τι γίνεται με το χώρο στα παλιά Σφαγεία που φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες που έρχονται στη Ρόδο και αν πράγματι σχεδιάζουν να κλείσουν αυτό το χώρο, κάτι που φαίνεται να αληθεύει. Οπότε, χθες, επρόκειτο να αποφασίσουν πότε θα γίνει αυτό.

Όπως είπε ο κ. Μαντικός, διανύουμε τον 29ο μήνα που ο χώρος στα Σφαγεία χρησιμοποιείται γι’ αυτό το λόγο αφού λειτουργεί έτσι από τις 17 Αυγούστου του 2015 και έκτοτε η ροή δεν έχει σταματήσει. Σημείωσε, όμως, ότι η λειτουργία της δομής μόνο με τη δική του παρουσία και του κ. Παντελή Αντωνιάδη, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Γι’ αυτό και ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Δήμαρχο να βρεθεί μία λύση και να σταματήσει αυτός ο χώρος να λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών διότι, όπως είπε, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, δεν μπορούν να βγάλουν και τρίτο χειμώνα στο συγκεκριμένο κτίριο, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Επίσης, το να βρίσκεται από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ καθημερινά εκεί ένας άνθρωπος ούτε αυτό μπορεί να συνεχιστεί.

Θύμισε, ακόμη, ότι ο ίδιος είχε θέσει το θέμα από πέρυσι στο δημοτικό συμβούλιο και τότε είχε ειπωθεί ότι υπήρχε η σκέψη για αναθεώρηση κάτι όμως που δεν έγινε. Πέρυσι τον Αύγουστο, λοιπόν, όπως είπε, είχαν πάρει μία απόφαση με τον Δήμαρχο για να έκλειναν τη δομή στις 31 Αυγούστου αλλά στις 29 Αυγούστου ήρθαν 71 πρόσφυγες στο Πλημμύρι συν οι άλλοι 80 περίπου που ήδη φιλοξενούνταν εκεί οπότε δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δώσουν παράταση.

Αυτή τη στιγμή, στα σφαγεία φιλοξενούνται 28 άτομα, από τους οποίους 8 είναι γυναίκες, 8 παιδιά και 12 άνδρες και ο κ. Μαντικός θεωρεί ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή γιατί έτσι θα μπορέσει και η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με τη ΜΚΟ «Άνωσις» να τους μεταφέρουν κάπου αλλού και έτσι να κλείσει το συγκρότημα αυτό.

Στη χθεσινή σύσκεψη, λοιπόν, επρόκειτο να εξετάσουν πρώτον τι θα γίνουν αυτοί οι 28 και δεύτερον το ενδεχόμενο όσοι έρχονται, μετά από τις 20-21 ημέρες που πρέπει να μένουν στην Αστυνομία για την τακτοποίηση των εγγράφων τους, να προωθούνται στις δομές που υπάρχουν στην Κω, τη Λέρο ή την Τήλο.

Ο κ. Μαντικός δεν παρέλειψε ακόμη να ευχαριστήσει όλο τον κόσμο για την ανταπόκρισή του όλους αυτούς τους μήνες, και πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες του, τόνισε ωστόσο ότι τώρα πρέπει να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα και να συνεννοηθούν με την Ύπατη Αρμοστεία για να δουν πως θα πορευτούν αφού και οι δικές του αντοχές πλέον έχουν εξαντληθεί.

Σημειώνεται ότι αυτούς τους 29 μήνες, οι αφίξεις έχουν ξεπεράσει τις 16500 και σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες-ένα χρόνο ο ρυθμός έχει μειωθεί πάρα πολύ αφού τώρα μιλάμε για 40-60 άτομα την ημέρα ενώ τότε για 100-200 άτομα την ημέρα. Σημείωσε, πάντως, ότι τότε οι άνθρωποι αυτοί έμεναν εδώ 48 το πολύ 72 ώρες αφού τακτοποιούνταν τα στοιχεία τους από την πλευρά της ΕΛΑΣ ή της Λιμενικής Αστυνομίας και προωθούνταν στην Αθήνα και την Ευρώπη. Αλλά από τις 21 Μαρτίου πέρυσι, οι νέες εντολές είναι να τους κρατάμε εδώ. Μάλιστα, σήμερα, υπάρχουν ανάμεσά τους άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει και τους 17 μήνες που διαμένουν εδώ και αναρωτιέται τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Χθες, λοιπόν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ελήφθη κάποια οριστική απόφαση για τη μεταφορά του χώρου προσωρινής φιλοξενίας τους αφού «πάγωσε» μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί εδώ το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς ο Δήμαρχος θέλει να θέσει το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία ήδη έχει κάποια διαμερίσματα που διαθέτει για αυτούς τους ανθρώπους και πιθανόν να μπορεί να διαθέσει και άλλα. Οπότε από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά είναι το πιθανότερο να αποφασιστεί η μεταφορά του χώρου αλλού με δεδομένο ότι είναι και στα άμεσα σχέδια του Δήμου η αξιοποίηση των παλιών Σφαγείων.

Διαβάστε ακόμη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο