Λανθασμένοι χειρισμοί από τον Τσίπρα για το «Σκοπιανό»

Λανθασμένοι χειρισμοί από  τον Τσίπρα για το «Σκοπιανό»

Λανθασμένοι χειρισμοί από τον Τσίπρα για το «Σκοπιανό»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 402 ΦΟΡΕΣ

Επιβάλλεται να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης τόνισε ο Δ. Κρεμαστινός

Λανθασμένους χειρισμούς σε ότι αφορά το «Σκοπιανό» χρεώνει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, με αφορμή και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα.

Ειδικότερα με δηλώσεις του χτες στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό, ότι επιβάλλεται να λυθούν ουσιαστικά θέματα και ότι θα έπρεπε να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης, καθώς τώρα πλέον όπως λέει το διαπραγματευτικό έργο δυσκολεύει.

«Το θέμα αυτό ταλαιπωρεί όλη τη χώρα επί σειρά ετών. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται κυρίως από πλευράς κυβέρνησης.

Γιατί η κυβέρνηση που είχε τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς αφού είχε αποφασίσει τι θέλει. Να τους ενημερώσει, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και μετά να αρχίσει η διαπραγμάτευση. Τώρα και μετά το συλλαλητήριο όλα τα κόμματα θέλουν να λάβουν υπόψη τους τις φωνές που άκουσαν στην πλατεία Συντάγματος. Αυτό δυσκολεύει το διαπραγματευτικό έργο» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην απόφαση της Ελλάδας το 1959, όταν αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας που αποτελούσε κρατίδιο της τότε Γιουγκοσλαβίας, και η οποία μάλιστα απόφαση είχε δημοσιευθεί τότε στην εφημερίδα της κυβέρνησης. «Αν ρωτήσετε όλους τους Έλληνες αν θέλουν να υπάρχει το όνομα Μακεδονία να είστε σίγουροι 100% ότι θα πουν όχι.

Όμως δυστυχώς υπάρχει μία προϊστορία, η οποία αρχίζει από το 1959 όταν η Ελλάδα, με αρχηγό του κράτους το Βασιλιά Παύλο και πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπάρχει συμφωνία με τη Γιουγκοσλαβία στα γαλλικά και τα ελληνικά στην εφημερίδα της κυβέρνησης τη δική μας, που λέει ότι τα αλληλογραφούντα υπουργεία μας με τη Γιουγκοσλαβία αλλά με τις επιμέρους δημοκρατίες, τις οποίες ονομάζει στο άρθρο 7. Λέει ότι είναι οι λαϊκές δημοκρατίες της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης, της «Μακεδονίας», και του Μαυροβουνίου.

Άρα η Ελλάδα δέχεται ότι από το 1959 υπάρχει Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μόλις διασπάστηκε η Γιουγκοσλαβία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας ζήτησε από τον ΟΗΕ να αφαιρέσει τη λέξη «Λαϊκή» και να μείνει Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τότε λοιπόν άρχισε το πρόβλημα να γίνεται εθνικό» δήλωσε ο κ. Κρεμαστινός, που αναφέρθηκε και στις κινήσεις του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου επί του θέματος και τους χειρισμούς του σε ότι αφορούσε τη στάση των Σκοπίων.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα πρόσθεσε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τότε διαφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο απομάκρυνε από την κυβέρνηση γιατί ο Μητσοτάκης ήθελε τη σύνθετη ονομασία ο δε Σαμαράς, ήθελε να απαλειφθεί η λέξη Μακεδονία.

Οι εκλογές έδωσαν κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και ο… μέγας Παπανδρέου έκανε το εξής: έκλεισε τα σύνορα και το εμπάργκο και είπε: θέλω να συζητήσουμε για τα προβλήματά μας και προς το παρόν σας αναγνωρίζω με το όνομα που υπάρχει και έβαλε και τη λέξη «πρώην» και στα αγγλικά λέγεται FYROM, δηλαδή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αυτό το έκανε για να τους αναγκάσει να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα. Εγώ προσωπικά υποστηρίζω την άποψη και πρέπει να την ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ, να μείνει στην ιδεολογική γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί εμφανίστηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, και τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισαν ότι ο όρος Μακεδονία δεν πρέπει να είναι μέσα.

Το αποφάσισαν για να αναγκάσουν τα Σκόπια να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις να πάρουν πίσω όλα τα άλλα, και αφού τελειώσουν αυτά τότε να βάλει στο τραπέζι το όνομα. Γιατί πίστευε ότι αν φύγουν αυτά από τη μέση τότε οι άλλοι δεν θα έχουν κανένα λόγο οι άλλοι να είναι φανατικοί και στο όνομα»

Μιλώντας για τις δηλώσεις του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ο οποίος είπε ότι θα πάμε βήμα-βήμα και θα αρχίσουμε από το όνομα, δήλωσε «τα άλλα πότε θα γίνουν και αν γίνουν γιατί να μην τα αλλάξει μία άλλη κυβέρνηση;

Πώς θα ξέρουμε εμείς ότι μετά από πέντε-δέκα χρόνια τα αγάλματα και οι δρόμοι δεν θα επανέλθουν από μία άλλη κυβέρνηση; Άρα λοιπόν η διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνει ο κ. Τσίπρας και κακώς δεν έχει κάνει είναι για την ουσία και πρέπει να πούμε στο Νίμιτς ότι αφού τελειώσει η ουσία τότε πάμε να συζητήσουμε το όνομα. Αν γίνει το αντίθετο πάμε σε λάθος δρόμο και θα βρεθούμε προ εκπλήξεων».

Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό η συγκέντρωση της Κυριακής στην Αθήνα δεν έγινε για το όνομα έγινε για την ουσία. Γιατί όπως είπε «υπάρχουν μερικοί που λένε: πιστεύετε ότι ένα κρατίδιο, θα κάνει στρατό και θα έρθει να καταλάβει τη Μακεδονία; Αυτό είναι υποθήκη για μέλλον. Οι Σκοπιανοί υπολογίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες στα Βαλκάνια όπως στους Βαλκανικούς πολέμους που όλοι πολεμούσαν εναντίον όλων.

Λένε λοιπόν ότι όταν τα διατηρήσουμε αυτά και έρθει μία ταραγμένη περίοδος τότε θα διεκδικήσουμε αυτά τα οποία έχουμε κατοχυρώσει. Άρα λοιπόν εμείς και ο κ. Τσίπρας έπρεπε να πούμε «πως θα σας φαινόταν κ. Αμερικανοί αν ο Καναδάς έβαζε στο σύνταγμά του ότι διεκδικεί το Σικάγο που είναι δίπλα».

Αυτό είναι το πρόβλημά μας, αυτό δεν έχει καταλάβει η κυβέρνηση, ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, το έθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και συναίνεσαν και οι υπόλοιποι γιατί τους ανέπτυξε όσα σας λέω και εγώ τώρα.

Εγώ σαν βουλευτής έχω την υποχρέωση να σας ενημερώσω και η ενημέρωση αυτή να περάσει στο Δωδεκανησιακό λαό. Αυτά θα τα πω και στη βουλή.

Εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός θα φώναζα τους αρχηγούς των κομμάτων θα άκουγα τις απόψεις τους και θα έκανα ένα μέτωπο για να διαπραγματευτώ» κατέληξε ο κ. Κρεμαστινός.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία