Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Βίαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ν. Σουδάν

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Βίαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ν. Σουδάν

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Βίαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ν. Σουδάν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 233 ΦΟΡΕΣ

Πάνω από 100 ασθενείς περιέθαλψε η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στην πόλη Πιέρι και παρέπεμψε άλλους 57 σε νοσοκομεία στο Λίρ και το Νασίρ, ύστερα από τις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Πιέρι και σε δώδεκα γει

Πάνω από 100 ασθενείς περιέθαλψε η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στην πόλη Πιέρι και παρέπεμψε άλλους 57 σε νοσοκομεία στο Λίρ και το Νασίρ, ύστερα από τις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Πιέρι και σε δώδεκα γειτονικά χωριά στην Επαρχία Τζόνγκλεϋ, στο Νότιο Σουδάν.

Εκτιμάται ότι αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που έγιναν το πρωί της Πέμπτης. Επίσης σύμφωνα με αναφορές εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών. Ωστόσο, οι κάτοικοι των χωριών έχουν αναφέρει στο προσωπικό των ΓΧΣ ότι πάνω από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στο Πιέρι και ότι σχεδόν τα μισά σπίτια της πόλης καταστράφηκαν.

Έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον μία Σουδανή, εργαζόμενη των ΓΧΣ, σκοτώθηκε μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειάς της. Ένας άλλο μέλος από το προσωπικό των ΓΧΣ ανέφερε ότι έχασε 16 συγγενείς του από τις βίαιες επιθέσεις, ενώ άλλοι 17 Σουδανοί εργαζόμενοι των ΓΧΣ δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. Επίσης, το κτίριο και η κλινική των ΓΧΣ δέχτηκαν επιθέσεις από τους ενόπλους, που λεηλάτησαν τον ιατρικό εξοπλισμό, τα φάρμακα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα και έκαψαν μέρος των εγκαταστάσεων των ΓΧΣ.

«Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο αυτή την επίθεση στις ιατρικές μας εγκαταστάσεις και τη δολοφονία των μελών του προσωπικού μας» είπε ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ, Τζόσε Χούλσενμπερκ. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Οι ιατρικές δομές πρέπει πάντοτε να γίνονται σεβαστές ως μέρη ουδέτερα όπου οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό δεν θα ζουν με το φόβο των επιθέσεων».
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της επίθεσης αυτής, είναι τόσο μεγάλο, και εμείς ακόμα προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τις ανάγκες των τραυματιών και το μέγεθος των ζημιών», συμπλήρωσε ο Χούλσενμπεκ, εξηγώντας ότι οι πηγές πόσιμου νερού καταστράφηκαν και ότι οι κάτοικοι των περισσότερων χωριών περνούν τα βράδια έξω, στο δάσος φοβούμενοι νέες επιθέσεις.

Μέχρι στιγμής η ομάδα των ΓΧΣ έχει περιθάλψει πάνω από 100 ασθενείς και έχει παραπέμψει 57 τραυματίες σε άλλες ιατρικές δομές στην επαρχία Τζόνγκλεϋ.

«Οι αρχές του Νότιου Σουδάν, η διεθνής κοινότητα και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση για να βοηθήσουν τα θύματα αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο Χούλσενμπεκ. Πέρα από τη βοήθεια που παρέχουν ήδη οι ΓΧΣ, υπάρχει άμεση ανάγκη για υλικά για τη δημιουργία καταλυμάτων, και για βοήθεια σε τρόφιμα και πόσιμο νερό. Οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές όπου δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν εξαιτίας της απόστασης και των εποχικών βροχών. Οι αρχές πρέπει να ενισχύσουν ! τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων.

Οι ΓΧΣ συνεχίζουν να στέλνουν ήδη πρώτης ανάγκης, επιπλέον ιατρικές ομάδες και εξοπλισμό με στόχο να ενισχύσουν την παροχή βοήθειας στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης