"ʼρωμα" Μεσογείου στην 3η Μπιενάλε

"ʼρωμα" Μεσογείου στην 3η Μπιενάλε

"ʼρωμα" Μεσογείου στην 3η Μπιενάλε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 282 ΦΟΡΕΣ

"ʼρωμα" Μεσογείου θα έχει η φετινή 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2011, υπό το γενικό τίτλο "Παλιές Διασταυρώσεις- Make it new", με κύριο διοργανωτή το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχ

"ʼρωμα" Μεσογείου θα έχει η φετινή 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2011, υπό το γενικό τίτλο "Παλιές Διασταυρώσεις- Make it new", με κύριο διοργανωτή το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από την "Κίνηση των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης" - 5Μ (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ).

Η φετινή διοργάνωση, που αναφέρεται στη θεματική επικέντρωση για τρεις συνεχείς διοργανώσεις, από το 2011 και μέχρι και το 2015, στην περιοχή της Μεσογείου, θα εστιάσει στον πολιτισμό και τους ανθρώπους της περιοχής και θα αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, μέσα από ένα κεντρικό κι ένα παράλληλο πρόγραμμα, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, φιλοξενούμενες δράσεις κι ένα συμπόσιο.

Το κεντρικό πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που φέρει τον τίτλο "Ο γκρεμός και το ρέμα" (Α rock and a hard place) αντλεί έμπνευση από την πόλη ως μία μεταφορά του έντονου πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του παρελθόντος της.

Κάθε ένας από τους χώρους που θα στεγάσουν τις εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος (5 ιστορικά μνημεία και 5 μουσεία) αποτελεί ένα επεισόδιο από τη συνολική του αφήγηση. Αυτά τα επεισόδια εμπνέονται από την προηγούμενη και τη σημερινή χρήση των κτιρίων αυτών, την παλαιά και τη σύγχρονη συνεισφορά τους στην κοινωνική ζωή της πόλης και στις πολιτικές της ζυμώσεις και οι καλλιτέχνες και τα έργα που φιλοξενούνται, επιλέχθηκαν ειδικά για αυτά.

Το παράλληλο πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει τις εκθέσεις "Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στον χώρο", που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, "Βυζάντιο & ʼραβες" (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), "Roaming Images. Διασταυρώσεις του Ελληνικού και Αραβικού πολιτισμού μέσα από το βλέμμα σύγχρονων καλλιτεχνών" (ΜΜΣΤ) και "Θραύσματα και σπαράγματα από τη Φουστάτη" (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ). Επίσης, στο παράλληλο πρόγραμμα εντάσσονται το Διεθνές Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών / "Domino" και το Thessaloniki Performance Festival.

Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ, με τελικό δικαιούχο το ΚΜΣΤ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Η διοργάνωση εντάσσεται στο πρόγραμμα "Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών" του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα για το 2011 τη Μέση Ανατολή, ενώ υποστηρίζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και από άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Η φετινή Μπιενάλε χαίρει ακόμη της στήριξης μιας Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, ενώ τη διεύθυνση του όλου εγχειρήματος έχει η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος και πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΜΣΤ.


Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!