Προκλητικός και για το Σκοπιανό ο Ερντογάν

Προκλητικός και για το Σκοπιανό ο Ερντογάν

Προκλητικός και για το Σκοπιανό ο Ερντογάν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 449 ΦΟΡΕΣ

Μετά την ΑΟΖ και Σκόπια. Ο Ερντογάν, επισκεπτόμενος την ΠΓΔΜ, και αναφερόμενος στο ζήτημα του ονόματος, χαρακτήρισε τη θέση της Ελλάδας "ακατανόητη και άδικη". Κατά τα λοιπά, Γκρουέφσκι και Ερντογάν επιβεβαίωσαν τις "εξαιρετικές σχέσεις" μεταξύ της ΠΓΔΜ κ

Τις εξαιρετικές σχέσεις, όπως τις χαρακτήρισαν, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας, επιβεβαίωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Νίκολα Γκρούεφσκι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, κατά τη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια.

Ο Ερντογάν, σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Τουρκίας σχετικά με τις "παρεμποδίσεις" στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας, ανέφερε ότι η θέση της χώρας για την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι γνωστή.

"Η θέση της Ελλάδας, για εμάς, είναι ακατανόητη και άδικη. Η Μακεδονία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου, Κάτω, ʼνω, Βόρεια, δεν έχουν καμιά σημασία. Ζούμε σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο η ειρήνη και το κυριαρχικό δικαίωμα αποτελούν κοινό στόχο. Η Μακεδονία έχει προοδεύσει τόσο πολύ, που νομίζω ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ πριν από εμάς. Γι΄ αυτό, ακόμη μια φορά, σας συγχαίρουμε", ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως κι ανεπιφύλακτα την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

Σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή ιστορία και πολιτισμό κι επισήμανε την ανάγκη, όπως είπε, της διατήρησης κι αποκατάστασης των μνημείων στην ΠΓΔΜ από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι κ.κ. Ερντογάν και Γκρούεφσκι αναφέρθηκαν και στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας.

Ανέφεραν ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών θα ανέλθουν φέτος στα 400 εκατ. δολάρια, ενώ ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει επιχειρηματίες από την Τουρκία να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ.

Ο Γκρούεφσκι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την Τουρκία για την υποστήριξή της στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, καθώς και για τη διαφύλαξη, όπως είπε, της "εθνικής ταυτότητας και του συνταγματικού ονόματος της χώρας".

Σημείωσε ότι με τον Ερντογάν συμφώνησαν από κοινού πως η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια και στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική της διεύρυνσης πρέπει να συμπεριλάβει τις υποψήφιες χώρες, που έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην ΠΓΔΜ βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών των ΜΜΕ των Σκοπίων, ορισμένα από τα οποία σχολίασαν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Γκρούεφσκι, σε ορισμένα σημεία εκφράσθηκε ιδιαίτερα συναισθηματικά, ιδίως όταν είπε ότι "μόλις έφθασε στη Μακεδονία, αισθάνθηκε σαν στο σπίτι του".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, στην επίσκεψη του αυτή στην ΠΓΔΜ, συνοδεύεται από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν, η οποία ακολούθησε ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του κ. Γκρούεφσκι.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης