Οι Αφγανοί ροκάρουν ακόμα

Οι Αφγανοί ροκάρουν ακόμα

Οι Αφγανοί ροκάρουν ακόμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 249 ΦΟΡΕΣ

Τριάντα ολόκληρα χρόνια είχε να ακουστεί ροκ μουσική στο Αφγανιστάν, απουσία που αναπληρώθηκε από το φεστιβάλ "Σάουντ Σέντραλ", που έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους, άνδρες και γυναίκες, να ακούσουν ζωντανά πρωτόγνωρους ήχους.

Τριάντα ολόκληρα χρόνια είχε να ακουστεί ροκ μουσική στο Αφγανιστάν, απουσία που αναπληρώθηκε από το φεστιβάλ "Σάουντ Σέντραλ", που έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους, άνδρες και γυναίκες, να ακούσουν ζωντανά πρωτόγνωρους ήχους.

Πρόκειται για μια μεγάλη επανάσταση στην χώρα, όπου το καθεστώς των Ταλιμπάν είχε απαγορεύσει τη ροκ μουσική, ενώ και όσοι επιχειρούσαν να αγοράσουν δίσκους από καταστήματα, συχνά δέχονταν επιθέσεις.

Η ιδέα του φεστιβάλ ανήκει στον Τράβις Μπερντ, φωτορεπόρτερ από την Αυστραλία ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Καμπούλ, εντάχθηκε σε ένα συγκρότημα και γοητεύτηκε από το ταλέντο και την αγάπη των ντόπιων μουσικών στην τέχνη τους.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν συγκροτήματα από την Αυστραλία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Αφγανιστάν, ενώ όσοι παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν έξι ώρες μπλουζ, ίντι, ελεκτρόνικα και ντεθ μέταλ μπροστά, ήχοι που εδώ και δεκαετίες δεν είχαν περάσει τα σύνορα της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι συμμετέχοντες δεν ξέφυγαν και πολύ από τα συνηθισμένα. το αλκοόλ απαγορευόταν, ενώ τα συγκροτήματα έφυγαν δύο φορές από τη σκηνή, κλείνοντας τα μικρόφωνα, προκειμένου να ακουστεί το κάλεσμα για την προσευχή από τα γειτονικά τζαμιά.

"Εκεί που ζω δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. ʼκουσα για το φεστιβάλ και ήρθα να το δω", είπε ένας νεαρός από την Κανταχάρ, προσθέτοντας: "Ήρθα για να ξεφύγω από τον καρκίνο των Ταλιμπάν".
 
Το φεστιβάλ οργανώθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στους Κήπους Μπαμπούρ, ένα συνήθως ήσυχο πάρκο που περιβάλλει τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα των Μουγκάλ, Μπαμπούρ.

Η ημερομηνία και ο ακριβής χώρος διεξαγωγής του παρέμειναν μυστικά μέχρι την τελευταία στιγμή, για το φόβο μιας πιθανής επίθεσης. Στο χώρο, ωστόσο, έφτασαν 450 άτομα, που είχαν πληρώσει εισιτήριο, δεκάδες άλλοι έφτασαν από τους γύρω δρόμους, ενώ παρόντες ήταν όλες οι ηλικίες, χωρίς να υπάρξουν αποδοκιμασίες.

Ακόμα και οι αστυνομικοί, όπως αναφέρουν οι παρευρισκόμενοι παρασύρθηκαν από το ρυθμό.

"Το ροκ-εντ-ρολ θα αλλάξει τον κόσμο και ελπίζουμε ότι θα αλλάξει και το Αφγανιστάν. Είναι μια ιστορική στιγμή και είναι μόνο η αρχή", είπε ο κιθαρίστας Νικίτα Μακάρενκο από το Ουζμπεκιστάν.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης