3η Μπιενάλε της Αθήνας

3η Μπιενάλε της Αθήνας

3η Μπιενάλε της Αθήνας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 385 ΦΟΡΕΣ

Εγκαινιάζεται το Σάββατο η 3η Μπιενάλε της Αθήνας, πιο δυναμική από ποτέ. Ο πυρήνας της Μπιενάλε βρίσκεται στις εγκαταλελειμμένες αίθουσες της Διπλαρείου Σχολής, (η ιστορική Βιοτεχνική Σχολή) στο πιο δύσκολο και αποκαρδιωτικό κομμάτι του κέντρου της Αθήνα

Εγκαινιάζεται το Σάββατο το βράδυ η 3η Μπιενάλε της Αθήνας, πιο δυναμική από ποτέ. Ο πυρήνας της Μπιενάλε βρίσκεται στις εγκαταλελειμμένες αίθουσες της Διπλαρείου Σχολής, (η ιστορική Βιοτεχνική Σχολή) στο πιο δύσκολο και αποκαρδιωτικό κομμάτι του κέντρου της Αθήνας: στην πλατεία Θεάτρου.

Και όχι τυχαία. Οι 120 καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, στους χώρους που θα εκτυλιχτεί η Μπιενάλε, στους οποίους προστίθενται οι εκθεσιακοί χώροι του Πάρκου Ελευθερίας (Κέντρο Τεχνών, χώροι της πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου), εκπέμπουν μέσα από τα έργα τους κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα. Και μάλιστα σε κτίρια ιστορικά, που συμβολίζουν από τη μία μεριά το παρελθόν της Αθήνας ως πόλη εμβληματική κι από την άλλη την Αθήνα σήμερα, επίκεντρο αναταράξεων.

Οι καλλιτέχνες συνθέτουν ιστορικά θραύσματα και ντοκουμέντα προσπαθώντας, δια μέσου της τέχνης, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν της πόλης. Γίνονται μάρτυρες μιας πραγματικότητας στην οποία τα γεγονότα ξεπερνούν την καθημερινότητα και τους ανθρώπους.

Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Μονόδρομος» έχει σχεδιαστεί ως το τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε το 2007 με τον -δυστυχώς, προφητικό- τίτλο «Destroy Athens» και συνεχίστηκε δύο χρόνια αργότερα, με την έκθεση «Heaven».

Ο «Μονόδρομος» εμπνέεται από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου Βάλτερ Μπένγιαμιν, και το ομώνυμο βιβλίο του «Μονόδρομος» (1928). Την έκθεση έχουν επιμεληθεί ο Γάλλος θεωρητικός της τέχνης Νικολά Μπουριό και οι Χ&Υ-, συνιδρυτές της Μπιενάλε Αθήνας-, Ξένια Καλπακτσόγλου και Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio).

«Πρόκειται», εξηγούν οι επιμελητές, «για μια αφήγηση που εκτυλίσσεται σε μια σειρά από ιστορικά κτίρια της Αθήνας και συνιστά έναν φανταστικό διάλογο μεταξύ του Μικρού Πρίγκιπα και του Βάλτερ Μπένγιαμιν. Καθώς ο διανοούμενος αποχωρεί ηττημένος μπροστά στον ζόφο της σημερινής πραγματικότητας, ο Μικρός Πρίγκιπας θέτει συνεχώς ερωτήματα με την αφοπλιστική αθωότητα ενός μικρού παιδιού».

Στη φετινή 3η Μπιενάλε συνυπάρχουν καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, όπως οι Βλάσης Κανιάρης, Γιώργος Βακιρτζής, Μιχάλης Κατζουράκης, Ρένα Παπασπύρου, Βαγγέλης Βλάχος, Ανδρέας Λιόλης, Νίκος Χαραλαμπίδης, και διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως οι ʼντζελα Μπούλοκ, Νόρμαν Λέτο, Κάρολιν Μέι, Χέρμαν Μπλάουτ, κ.ά.

Στην 3η Μπιενάλε είναι έντονη και η παρουσία της 7ης τέχνης. Ενδεικτικά, προβάλλονται η «Αλληγορία» του Κώστα Σφήκα, «Το αίμα των αγαλμάτων» του Τώνη Λυκουρέση, το «Χρήμα» του Βασίλη Μαζωμένου», «Τα τραγούδια της φωτιάς» του Νίκου Κούνδουρου.

H 3η Μπιενάλε της Αθήνας, πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά με την υποστήριξη του Δήμου της Αθήνας, και αποτελεί «ευκαιρία στοχασμού για μια πόλη, στοχασμού για μια χώρα στοχασμού, για έναν κόσμο σε κρίση», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, χαιρετίζοντας την 3η Μπιενάλε, η οποία θα διαρκέσει ως τις 11 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!