Καζαντζάκης και Ζορμπάς, δύο ελεύθεροι άνθρωποι

Καζαντζάκης και Ζορμπάς, δύο ελεύθεροι άνθρωποι

Καζαντζάκης και Ζορμπάς, δύο ελεύθεροι άνθρωποι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 277 ΦΟΡΕΣ

Καζαντζάκης και Ζορμπάς, δύο ελεύθεροι άνθρωποι, οι σχέσεις των οποίων είναι γνωστές, όχι όμως σε βάθος.

Καζαντζάκης και Ζορμπάς, δύο ελεύθεροι άνθρωποι, οι σχέσεις των οποίων είναι γνωστές, όχι όμως σε βάθος.

"Πράγματι, υπάρχουν άγνωστες πτυχές για τι σχέση αυτή και γράφονται πολλές ανακρίβειες", υποστηρίζει σε δηλώσεις του από τη Γενεύη, ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκης (ΔΕΦΝΚ).

"Για το λόγο αυτό η Εταιρεία μας συνεργάζεται από το 2008 με ειδικούς μελετητές και Δήμους, για τη σωστή προβολή, προς το ευρύ κοινό, και την ανάδειξη αυτών των σχέσεων".

Απώτερος στόχος της συνεργασίας αυτής αποτελεί η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, που σχετίζονται με το μεγάλο συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιώργη (Αλέξη) Ζορμπάς.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην χαρτογράφηση των τόπων, που έχουν σχέση με τους δύο φίλους, αρχής γενομένης από την Κρήτη: το Ηράκλειο, όπου γεννήθηκε ο Καζαντζάκης και το Ακρωτήρι Χανίων, όπου γυρίστηκε η ταινία.

Επίσης, η Στούπα Μεσσηνίας, όπου έζησαν ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς, εκμεταλλευόμενοι το λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς, το Κατραφύγι Κοζάνης, τόπος γέννησης του Ζορμπά, κατά μία εκδοχή, αλλά και τον Κολινδρό, Πιερίας, άλλος τόπος γέννησής του, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, δύο τόποι όπου έζησε πολλά χρόνια.

Στο Πολιτιστικό Δίκτυο εντάσσονται και η Χαλκιδική, όπου ο Ζορμπάς δούλεψε σε μεταλεία (Ίσβορο και Πραβήτα), Παλαιοχώρι, όπου έζησε με την οικογένειά του, και γνώρισε για πρώτη φορά τον Καζαντζάκη στο γειτονικό ʼγιον Όρος.

Και φυσικά η Αίγινα, όπου ο Καζαντζάκης έγραψε το "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" (1941-1943), το μυθιστόρημα που έκανε διάσημο τον Έλληνα, το όνομα του οποίου, ειδικότερα μετά την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, "ντυμένη" με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, έγινε στο εξωτερικό συνώνυμο της έννοιας του ελληνισμού.

"Στόχος μας είναι η ανάδειξη και η προβολή στο ευρύ κοινό της σχέσης των τόπων αυτών με τον Καζαντζάκη και το Ζορμπά, γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας για μία ενδογενή ανάπτυξη των περιοχών αυτών, στηριζόμενη στα πολιτισμικά στοιχεία και την τοπική παράδοση", επισημαίνει ο κ. Στασινάκης.

Και προσθέτει: "Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται απαραίτητη η συγκέντρωση υλικού και η δημιουργία Πολιτισμικού ʼτλαντα Πόλεων, όπου θα καταγράφονται τα ίχνη αυτής της σχέσης-πορείας".

Για το σκοπό αυτό τον Απρίλιο του 2012 η ΔΕΦΚΝ θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, τον Απρίλιο του 2012, μεγάλη έκθεση, με πλούσια θεματολογία που αφορά στη σχέση που είχαν ο Καζαντζάκης και ο θρυλικός Ζορμπάς, που πέθανε το 19941 στα Σκόπια, όπου είχε εγκατασταθεί με την κόρη του Κατίνα. Αντίγραφο της έκθεσης, που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), θα προσφερθεί στους Δήμους του Πολιτιστικού Δικτύου.

Στόχος αποτελεί και η δημιουργία μόνιμων εκθεσιακών χώρων στους Δήμους αυτούς (αίθουσες, σπίτια ή στέγες), όπου θα συγκεντρωθούν διάφορα ντοκουμέντα, χειρόγραφα, βιβλία, μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό, ιστορικά σημειώματα κ.ά.. Παράλληλα, θα εκδοθούν και θα διανεμηθούν πληροφοριακό υλικό και τουριστικά φυλλάδια.

Στα σχέδια εντάσσεται και η δημιουργία ενός φιλμ ντοκιμαντέρ, που θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικούς φορείς.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!