Μεγάλο αφιέρωμα για τον Ελύτη στο Ηράκλειο της Κρήτης

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Ελύτη στο Ηράκλειο της Κρήτης

Μεγάλο αφιέρωμα για τον Ελύτη στο Ηράκλειο της Κρήτης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 252 ΦΟΡΕΣ

Επιστημονικό συμπόσιο για τις επιδράσεις που δέχτηκε αλλά και άσκησε ο Οδυσσέας Ελύτης, εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας και βραδιά ποίησης και μουσικής περιέλαβε το τιμητικό τριήμερο που διοργανώθηκε στις 11, 12 και 13 Νοεμβρίου από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτ

Επιστημονικό συμπόσιο για τις επιδράσεις που δέχτηκε αλλά και άσκησε ο Οδυσσέας Ελύτης, εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο "Ο Ελύτης στον φακό του Μάριο Βίττι" και βραδιά ποίησης και μουσικής με τον Γιώργο Κουρουπό περιέλαβε το τιμητικό τριήμερο που διοργανώθηκε  στις 11, 12 και 13 Νοεμβρίου από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

Το τριήμερο ήταν η κορύφωση του πολυμερούς αφιερώματος, που επεφύλαξε από τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς στον Ελύτη η γενέτειρά του, το Ηράκλειο Κρήτης, με πρωτοβουλία τόσο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του ΜΙΕΤ, όσο και της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Ηρακλείου και της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Το επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο "Επιρροές του Ελύτη" άνοιξε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με χαιρετισμό της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου, που αναφέρθηκε στη σχέση του Ελύτη με τον Σέλεϊ (αμφότεροι θεωρούσαν την ποίηση εξαιρετικά υψηλή τέχνη) και συνεχίστηκε με ομιλίες του νεοελληνιστή Μάριο Βίττι και του καθηγητή Δ. Ν. Μαρωνίτη (κλασικού φιλολόγου και συστηματικού μελετητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας).

Ο Μ. Βίττι αναφέρθηκε στην προσωπική του σχέση με τον Ελύτη, όπως διαμορφώθηκε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά μέχρι και τον θάνατο του ποιητή, ενώ ο Μαρωνίτης εξέτασε τους δεσμούς του ελυτικού σύμπαντος με την ελληνική γλώσσα. Όπως παρατήρησε ο Μαρωνίτης, ο Ελύτης δημιούργησε με τα ελληνικά μια σχέση αφοσίωσης και πάθους, που τον συνόδευσε σε όλο τον ποιητικό του βίο και αποτέλεσε τη βάση του καλλιτεχνικού προσανατολισμού του από τα νιάτα του μέχρι και την ωριμότητά του.

Λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, εγκαινιάστηκε στο φουαγιέ του δεύτερου επιπέδου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης φωτογραφική έκθεση του Μάριο Βίττι, η οποία αξιοποιεί το υλικό από το βιβλίο του "Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948-1981" (το βιβλίο εκδόθηκε το 2007 από το ΜΙΕΤ).

Στο μουσείο λειτουργεί από τον Οκτώβριο άλλη μία έκθεση. Η έκθεση του Δημήτρη Καλοκύρη "Οδυσσέας Ελύτης: Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο", στην οποία οι μαθητές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του συμποσίου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Καλοκαιρινός συζήτησε με τον Δ. Καλοκύρη για το βιβλίο του "Ή με χρώμα ή Χωρίς" (εκδόθηκε φέτος από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών).

«Με μιαν ανάσα μουσικής» ήταν ο τίτλος της βραδιάς μουσικής και ποίησης που ακολούθησε το πέρας των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συμποσίου. Τη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού πάνω σε ποιήματα του Ελύτη ερμήνευσαν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου ο Τάσος Αποστόλου και η Δάφνη Πανουργιά, ενώ η Ιουλίτα Ηλιοπούλου απήγγειλε Ελύτη και ο συνθέτης έπαιξε στο πιάνο.

Στο συμπόσιο, που έκλεισε το μεσημέρι της Κυριακής, έλαβαν μέρος οι :Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Αγγέλα Γιώτη, Αντώνης Καρτσάκης, Διονύσης Καψάλης, Ντέιβιντ Κόνολι, Μιχάλης Κοπιδάκης, Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Λασιθιωτάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Μαριλίζα Μητσού, ʼρης Μπερλής, Χριστίνα Ντουνιά, Μιχαήλ Πασχάλης, Δημήτρης Ε. Περοδασκαλάκης και Μίλτος Φραγκόπουλος. Την Επιστημονική Επιτροπή του συμποσίου αποτέλεσαν οι Μαριλίζα Μητσού, Χριστόφορος Λιοντάκης, Κλαίρη Μιτσοτάκη και Αλέξης Καλοκαιρινός.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!