Ο Αιγύπτιος ποπ σταρ Μαχμούντ Γιασίν

Ο Αιγύπτιος ποπ σταρ Μαχμούντ Γιασίν

Ο Αιγύπτιος ποπ σταρ Μαχμούντ Γιασίν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 302 ΦΟΡΕΣ

Ιστορική πραγματικότητα και κινηματογραφική μυθοπλασία διασταυρώνονται στην βιντεοεγκατάσταση "Disco" του Λιβανέζου εικαστικού Ραϊντ Γιασίν, στην ατομική έκθεσή του από την Τρίτη 29/11 έως τις 10/12, στην γκαλερί Καλφαγιάν.

Ιστορική πραγματικότητα και κινηματογραφική μυθοπλασία διασταυρώνονται στην βιντεοεγκατάσταση "Disco" του Λιβανέζου εικαστικού Ραϊντ Γιασίν (Raed Yassin), στην ατομική έκθεσή του από την Τρίτη 29/11 έως τις 10/12, στην γκαλερί Καλφαγιάν.

Μια βιντεοκασέτα με αλήθειες και ψέματα για έναν λαμπερό και γοητευτικό Λιβανέζο σχεδιαστή μόδας που έκανε καριέρα ηθοποιού στο Κάιρο, εγκαταλείποντας αιφνίδια την οικογένειά του στην Βηρυτό, αφηγείται σε ένα δεύτερο επίπεδο, μια ιστορία απώλειας, προδοσίας και βίας.

Με εικαστικές παρεμβάσεις πάνω σε μια πειρατική VHS κασέτα από αιγυπτιακή ταινία της δεκαετίας του 70 , στην οποία πρωταγωνιστεί ο διάσημος ποπ σταρ Αιγύπτιος ηθοποιός Μαχμούντ Γιασίν, ο 32χρονος  Ραϊντ Γιασίν, όπως και σε άλλα βίντεο- έργα του, στήνει ένα εικαστικό παιχνίδι ξαναγράφοντας κάθε φορά και ένα διαφορετικό σενάριο για την δολοφονία του πατέρα του, που είναι πραγματικό γεγονός.

Οι υπότιτλοι στο βίντεο, συμπληρώνουν την αφήγηση. Το έργο του, ανοιχτό σε ερμηνείες και με κατασκευασμένες αναμνήσεις, αφήνει στον ίδιο τον Ραϊντ Γιασσίν, την ελευθερία του μυστικού του.

Ο ίδιος ο Γιασσίν δήλωσε: "Εξοικειώνομαι με την απώλεια του πατέρα μου μέσω της μυθοπλασίας. Στο έργο μου "Disco" αποφάσισα να ταυτίσω τον πραγματικό μου πατέρα με τον ηθοποιό Μαχμούντ Γιασσίν, που φέρει το οικογενειακό μας επίθετο".

Εικόνες λαμπερές και φαινομενικά αθώες δημιουργούν με την παρέμβαση του καλλιτέχνη μια  ατμόσφαιρα μυστηρίου και προδοσίας, διαποτισμένη με τη νοσταλγία του καλλιτέχνη για την χρυσή εποχή των αιγυπτιακών μπλοκμπάστερς.

Ο Λιβανέζος εικαστικός, περφόρμερ και μουσικός, συμμετείχε τον περασμένο μήνα, στην ομαδική έκθεση "Απέναντι στον καθρέφτη" στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!