Μια κινηματογραφική διασκευή του "Φάουστ"

Μια κινηματογραφική διασκευή του "Φάουστ"

Μια κινηματογραφική διασκευή του "Φάουστ"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 255 ΦΟΡΕΣ

Το αριστούργημα του Αλεξάντρ Σοκούροφ "Φάουστ", που έχει βραβευτεί με το Χρυσό Λιοντάρι, αποτελεί ελεύθερη απόδοση του ομώνυμου έπους του Γκαίτε και μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από 1 Δεκεμβρίου.

Το αριστούργημα του Αλεξάντρ Σοκούροφ "Φάουστ", που έχει βραβευτεί με το Χρυσό Λιοντάρι, αποτελεί ελεύθερη απόδοση του ομώνυμου έπους του Γκαίτε και μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από 1 Δεκεμβρίου.

Δεν πρόκειται για μια απλή κινηματογραφική διασκευή του μυθικού αυτού ποιήματος, αλλά για μια ανατρεπτική ερμηνεία του από τον Σοκούροφ. Είναι μάλλον μια φιλοσοφική μελέτη των θεμάτων της τραγωδίας του.

Στην ταινία του Σοκούροφ ο διάβολος Μεφιστοφελής δεν παρουσιάζεται ως μυθολογικό, αλλά ως ζωντανό πρόσωπο – ενεχυροδανειστής. Υπάρχει ο Θεός. Υπάρχει και ο άνθρωπος. Ο διάβολος δεν είναι  θεατρική επινόηση, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας.

Ο Φάουστ του είναι ένας οραματιστής επιστήμονας του 19ου αιώνα, ένας επαναστάτης, ένας άνθρωπος του πνεύματος. Παραμένει όμως "άνθρωπος" και για αυτό κουβαλά τις αδυναμίες της σάρκας: φιλοδοξία, απληστία, πόθο.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Σοκούροφ, ο Δρ. Φάουστ συντάσσεται με το διάβολο γιατί έχει κουραστεί να μάχεται την Εκκλησία, η οποία κλείνει συνεχώς το στόμα της επιστήμης και εμποδίζει το έργο των ερευνητών. Ο Φάουστ κλείνει τη συμφωνία του με τον ʼρχοντα του Σκότους, με την ελπίδα ενός πραγματικού Διαφωτισμού!

Η καινοτομία της προσέγγισης του Σοκούροφ είναι ότι εδώ, δεν είναι τόσο ο Διάβολος που να προτείνει την ανταλλαγή της ψυχής του Φάουστ αλλά ο ίδιος ο δόκτορας τον προσεγγίζει πρώτος.

Η γνωστή ιστορία του Φάουστ, που πουλά την ψυχή του στον διάβολο. Η διάσημη ιστορία του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας, FAUST,  του Γκαίτε, σε μια πολύ διαφορετική, σύγχρονη και ελεύθερη απόδοσή του. Μια απόδοση και ανάγνωση της ιστορίας, που σκοπό έχει να δείξει την ουσία που δεν διαφαίνεται εύκολα.

Ποιο είναι το χρώμα ενός κόσμου που οδηγεί σε κολοσσιαίες ιδέες; Ποιο είναι το άρωμά του; Στον κόσμο του Φάουστ, είναι όλα πνιγηρά: συνταρακτικά σχέδια γεννιούνται στο στριμωγμένο μέρος όπου περιδιαβαίνει ο Φάουστ. Είναι ένας στοχαστής, που διαλαλεί ιδέες, μεταδίδει λέξεις, που κάνει σχέδια, ένας ονειροπόλος.

Ένας τραγικός ήρωας, πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα που έγινε ποτέ… Ένας συναρπαστικός ήρωας της λογοτεχνίας αποκτά σάρκα και οστά στην απόλυτη κινηματογραφική του απόδοση!

Ένας ανώνυμος άντρας που ωθείται από απλά ένστικτα: πείνα, απληστία, λαγνεία. Ένα δυστυχισμένο, κυνηγημένο πλάσμα, που θέτει μια πρόκληση στον Φάουστ του Γκαίτε. Γιατί να μείνει εκεί όταν μπορεί να πάει παραπέρα; Κι ακόμα παραπέρα, και πιο πέρα, πιέζοντας πάντα προς τα εμπρός, χωρίς να προσέχει ότι ο χρόνος μένει ακίνητος….

Σκηνοθεσία: ALEXANDER SOKUROV Σενάριο: ALEXANDER SOKUROV, MARINA KORENEVA, YURI ARABOV, από το βιβλίο του JOHANN WOLFGANG GOETHE

Πρωταγωνιστούν: JOHANNES ZEILER (Φάουστ), ANTON ADASINSKY (ενεχυροδανειστής), ISOLDA DYCHAUK (Μαργαρίτα), GEORG FRIEDRICH (Βάγκνερ), HANNA SCHYGULLA (σύζυγος ενεχυροδανειστή), ANTJE LEWALD (μητέρα Μαργαρίτας), FLORIAN BR

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!