ΝΑΤΟ: Πρόσκληση της ΠΓΔΜ όταν λυθεί το "Σκοπιανό"

ΝΑΤΟ: Πρόσκληση της ΠΓΔΜ όταν λυθεί το "Σκοπιανό"

ΝΑΤΟ: Πρόσκληση της ΠΓΔΜ όταν λυθεί το "Σκοπιανό"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 241 ΦΟΡΕΣ

To NATO έλαβε υπόψη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

To NATO έλαβε υπόψη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

Ειδικότερα, σε γραπτή δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν υπογραμμίζει ότι έλαβε υπόψη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με το διμερές θέμα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Όπως υπογραμμίζει ο Α. Ρασμούσεν, η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει την απόφαση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 .

"Συμφωνήσαμε ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση στην ΠΓΔΜ μόλις εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας", αναφέρει ο Α. Ρασμούσεν, ο οποίος τονίζει ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από άλλες Συνόδους Κορυφής και υπουργικές συνόδους της Συμμαχίας.

Ελληνική αντίδραση

Την ετοιμότητα της Ελλάδας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να επιλυθεί το ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, erga omnes και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Μεγάλη ικανοποίηση στα Σκόπια

Την ιδιαίτερη, όπως τη χαρακτήρισαν, ικανοποίηση τους για την απόφαση, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, μετά τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι στα Σκόπια, στην οποία αποτίμησαν την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι η χώρα του θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση του ΔΔΧ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ΠΓΔΜ όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Παράλληλα ανέφερε πως η ΠΓΔΜ επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος τόσο στις σχέσεις με την Ελλάδα όσο και στην ενσωμάτωσή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Για νέες συνομιλίες καλεί ο Νίμιτς

"Προσεκτικής μελέτης" πρέπει να τύχει η απόφαση, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

"Τις τελευταίες μέρες, έχω επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις (Ελλάδας και ΠΓΔΜ) και τις παρότρυνα να δουν αυτό το γεγονός ως μια ευκαιρία να σκεφτούν δημιουργικά για την αμοιβαία σχέση τους και να εξετάσουν μια νέα πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί μια οριστική λύση στο θέμα του ονόματος".


Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης