Τουρκία: Σαν Μεσανατολική δικτατορία η Γαλλία

Τουρκία: Σαν Μεσανατολική δικτατορία η Γαλλία

Τουρκία: Σαν Μεσανατολική δικτατορία η Γαλλία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 230 ΦΟΡΕΣ

Για επιστροφή της Ευρώπης στο Μεσαίωνα έκανε λόγο η ʼγκυρα με αφορμή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου περί ποινικοποίησης της άρνησης για την γενοκτονία των Αρμενίων στη γαλλική βουλή και δια στόματος Νταβούτογλου υποστηρίζει ότι η Γαλλία πλέον δεν έχει καμ

Για επιστροφή της Ευρώπης στο Μεσαίωνα έκανε λόγο η ʼγκυρα με αφορμή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου περί ποινικοποίησης της άρνησης για την γενοκτονία των Αρμενίων στη γαλλική βουλή και δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υποστηρίζει ότι η Γαλλία πλέον δεν έχει καμία διαφορά από τους δικτάτορες της Μέσης Ανατολής.

Μιλώντας στην τέταρτη συνάντηση στελεχών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νταβούτογλου καταφέρθηκε εναντίον της Γαλλίας λέγοντας τα εξής:

"Όπως ακριβώς τα καθεστώτα Μπεν ʼλι, Καντάφι και ʼσαντ, υπαγόρευσαν στους λαούς τους τι ακριβώς πρέπει να σκέφτονται, όπως υπαγόρευσαν ποιες σκέψεις απαγορεύονται και ποιες όχι, έτσι χτες και η Γαλλική εθνοσυνέλευση και οι πολιτικοί ηγέτες που βρίσκονται πίσω από αυτήν υπαγόρευσαν στους Ευρωπαίους τι πρέπει να σκέφτονται και να συζητούν και υπό αυτή την έννοια, με την απόφασή της εθνοσυνέλευσής της η Γαλλία δεν έχει καμία διαφορά από τις δικτατορίες στη Μέση Ανατολή".

Στήριξη προς την τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τονίζοντας ότι χτες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν. "Θα στηρίξουμε τον αγώνα της κυβέρνησής μας στο θέμα αυτό. Πρόκειται για εθνικό ζήτημα" είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο Τούρκος ηγέτης είπε πως η απόφαση της γαλλικής βουλής "σκιάζει την ιστορία της Γαλλίας που πρώτη είχε βάλει την υπογραφή της στο διαφωτισμό".

Και πρόσθεσε: "Η Γαλλία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό. Αφενός θα υπερασπίζεστε τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη και αφετέρου η γαλλική εθνοσυνέλευση που τα υπερασπίζεται όλα αυτά, που λέει ότι τα υπερασπίζεται και φέρει τη βαριά ιστορική κληρονομιά, θα απαγορεύει την ελευθερία της σκέψης. Δυσκολεύομαι να το καταλάβω".

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Γαλλίας. Η Τουρκία θα παγώσει κάθε μορφής πολιτική διαβούλευση με τη Γαλλία, θα ματαιώσει τις διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις, θα υποχρεώνει τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη να ζητούν άδεια προτού προσγειωθούν σε τουρκικές βάσεις, δεν θα παράσχει άδεια ελλιμενισμού στα γαλλικά πολεμικά πλοία και θα ματαιώσει τη συνεδρίαση της μικτής τουρκογαλλικής οικονομικής επιτροπής που είχε σχεδιαστεί να γίνει το 2012.

Σχολιαστές του τουρκικού Τύπου αναφέρονται εκτενώς στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο άρθρο του στην εφημερίδα "Πόστα" σημειώνει ότι" εάν υπάρχει κάποιος που πρέπει να ντραπεί είναι ο Σαρκοζί. Φαίνεται ότι σκέφτεται κοντόφθαλμα, αφού θυσιάζει τις σχέσεις με μία μεγάλη χώρα. Θα πρέπει να ντραπεί όμως και η γαλλική κοινή γνώμη. Δεν αντέδρασε καθόλου στο νομοσχέδιο αυτό που δολοφονεί την ελευθερία της σκέψης" και παρατηρεί:

"Στην πραγματικότητα, λιγότερο από όλους πρέπει να θυμώνουμε εμείς. Η γαλλική βουλή το 2001 και επί εποχής του φίλου της Τουρκίας Σιράκ, είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο περί γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων. Πέρασαν τόσα χρόνια και οι σχέσεις μας συνεχίζονται. Αρχικά είχαμε ξεσηκωθεί εκτοξεύοντας απειλές. Στη συνέχεια όμως το ξεχάσαμε".

Ο Σεντάτ Εργκίν της "Χουριέτ" σημειώνει ότι "η εξέλιξη στο Παρίσι έχει και μία διάσταση που αφορά άμεσα την Ευρώπη. Θα περιοριστούν σοβαρά τα όρια της ελευθερίας σκέψης στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι η επιβολή φυλάκισης και χρηματικής ποινής για την διατύπωση μιας άποψης δεν συμβαδίζει με την παράδοση της Ευρώπης περί ελεύθερης σκέψης".

Ο Ιχσάν Νταγί της φιλοκυβερνητικής "Ζαμάν" υποστηρίζει ότι στόχος του Σαρκοζί είναι η Τουρκία. "Λένε ότι Σαρκοζί, ενόψει των εκλογών που πλησιάζουν, προσπαθεί να αποσπάσει την ψήφο των 400 χιλιάδων Αρμενίων ψηφοφόρων στη Γαλλία. Μπορεί. Όπως κάθε πολιτικός και ο Σαρκοζί μπορεί να θέλει να αυξήσει τις ψήφους του" αναφέρει και συμπληρώνει: "Ωστόσο εγώ πιστεύω ότι δεν είναι τόσο απλή η υπόθεση γύρω από την προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η άρνηση της γενοκτονίας. Πιστεύω ότι στόχος του Σαρκοζί είναι η Τουρκία και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν".

Ο Τζενγκίζ Τσαντάρ της "Ραντικάλ" επικρίνει τη Γαλλία αλλά τονίζει ότι "είναι προβληματικός και ο τρόπος συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία κινείται με βάση τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε γενοκτονία. Ο ισχυρισμός περί του αντιθέτου εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα. Από την άποψη αυτή, η Τουρκία δεν διαφέρει και πολύ από το σημείο στο οποίο περιήλθε από χτες η Γαλλία και για το λόγο αυτό δεν έχει κάποια ηθική υπεροχή απέναντι στη Γαλλία".

Σύμφωνα με τον Τσαντάρ, "Καμία από τις βασικές θέσεις όσων στην Τουρκία λένε ότι δεν υπήρξε γενοκτονία, δεν αποδεικνύει ότι πράγματι δεν έγινε γενοκτονία. Επιχειρήματα όπως το 'εκείνοι ξεκίνησαν', 'δεν είναι 1,5 εκατομμύριο νεκροί' και 'πήραν μέρος στο πλευρό του εχθρού εναντίον ενός εμπόλεμου κράτους', είναι επιχειρήματα που περιγράφουν το πώς έγινε η γενοκτονία, και όχι το ότι δεν έγινε".

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης