Η βία και ο ρατσισμός στις λαϊκές συνοικίες του Λονδίνου

Η βία και ο ρατσισμός στις λαϊκές συνοικίες του Λονδίνου

Η βία και ο ρατσισμός στις λαϊκές συνοικίες του Λονδίνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 263 ΦΟΡΕΣ

Πώς μπορεί να επιζήσει ένα παιδί αφρικανών μεταναστών στην Αγγλία του 21ου αιώνα; Τι τύχη θα επιφυλάξει στο ίδιο και στην οικογένειά του μια κοινωνία που έχει διακηρύξει κατ' επανάληψη τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, αλλά δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί

Πώς μπορεί να επιζήσει ένα παιδί αφρικανών μεταναστών στην Αγγλία του 21ου αιώνα; Τι τύχη θα επιφυλάξει στο ίδιο και στην οικογένειά του μια κοινωνία που έχει διακηρύξει κατ' επανάληψη τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, αλλά δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων αναζητούν καταφύγιο στους κόλπους της;

Το μυθιστόρημα του Στίβεν Κέλμαν "Τα ʼγρια Παιδιά" (μετάφραση, σημειώσεις και επίμετρο Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις "Μεταίχμιο", σελ. 366) αποτελεί μια σκληρή ανατομία της καθημερινής ζωής στις λαϊκές συνοικίες του Λονδίνου και αντλεί το υλικό του από ένα πραγματικό περιστατικό: τη δολοφονία ενός παιδιού στις 27 Νοεμβρίου του 2000 στο Πέκαμ.

Το παιδί ήταν από τη Νιγηρία, ονομαζόταν Νταμιλόλα Τέιλορ και ως δολοφόνοι του αναγνωρίστηκαν δύο αδέλφια, ο Ρίκι και Ντάνι Πρέντι, δώδεκα και δεκατριών χρόνων αντίστοιχα (έστησαν στο θύμα τους ενέδρα με ένα σπασμένο μπουκάλι). Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε, κι άλλοι νεαροί έχασαν τη ζωή τους στο Πέκαμ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους τριάντα δύο.

Τη θέση του Νταμιλόλα Τέιλορ στα "ʼγρια Παιδιά" έχει πάρει ο εντεκάχρονος Χάρι Οπόκου από την Γκάνα, που εγκαθίσταται στην Αγγλία με τη μητέρα του και τη λίγο μεγαλύτερη αδελφή του και είναι έτοιμος να ανακαλύψει το σύμπαν: έξυπνος, παρατηρητικός, ικανός να αφομοιώνει αμέσως κάθε καινούργια πληροφορία, γεμάτος αισθήματα για τους φίλους του, για τη συμμαθήτριά του με την οποία είναι ερωτευμένος, όπως και για το νεογέννητο της οικογένειας, που απορροφά το ζωτικότερο μέρος της αγάπης του, ο Χάρι αποφασίζει να διαλευκάνει τον φόνο ενός αγοριού, το οποίο μαχαιρώνεται εν μέση οδώ από αγνώστους.

Η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα και η επιμονή του Χάρι θα προκαλέσουν τις συμμορίες της συνοικίας του, που δεν θα διστάσουν να τον βγάλουν από τη μέση, τρομοκρατώντας για άλλη μία φορά τους πάντες.

Ο Χάρι θα πληρώσει πανάκριβα τόσο το χρώμα του δέρματος και την αφρικανική καταγωγή του όσο και την τόλμη του να αντισταθεί στον κόσμο της βίας ο οποίος τον περιβάλλει από παντού.

Και εκείνο το οποίο αναδεικνύεται με ανατριχιαστικό τρόπο εν προκειμένω δεν είναι μόνο ο ρατσισμός της ευρωπαϊκής μητρόπολης απέναντι στους φτωχούς και τους αδύναμους της Μαύρης Ηπείρου, αλλά και η διαρκής και ασύστολη βία, που διαχέεται στο σύνολο της σύγχρονης κοινωνικής διαβίωσης, σ' ένα τοπίο όπου οι μετανάστες μπαίνουν στο στόχαστρο εγκληματικών εφηβικών ομάδων, οι άστεγοι οδηγούνται στα πρόθυρα του αφανισμού και οι νοικοκυραίοι σπεύδουν να κλειδαμπαρώσουν τις πόρτες τους και να εφαρμόσουν τον άτεγκτο νόμο της σιωπής.

Το βιβλίο του Κέλμαν κινείται με επιτυχία ανάμεσα στο σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα, που θέλει να μιλήσει απροκάλυπτα για τα τεράστια αδιέξοδα στα οποία καταλήγουν μεγάλες μάζες του πληθυσμού στην Ευρώπη, ανίκανες να αποδράσουν από τον εγκλωβισμό τους, και στο άλυτο όσο και συναρπαστικό μυστήριο, που προκύπτει από την αστυνομική έρευνα στην οποία επιδίδεται με όλες του τις δυνάμεις ο Χάρι.

Ας σημειωθεί ότι παρά το ζοφερό τους θέμα, τα "ʼγρια Παιδιά" δεν επιβαρύνουν τον αναγνώστη με το οποιοδήποτε καταθλιπτικό ή αποπνιχτικό στοιχείο.

Ο χαρακτήρας του μικρού Χάρι παραμένει μέχρι και την τελευταία σελίδα αστείρευτη πηγή ζωής ενώ οι συνομήλικοι και το σχολείο του προσφέρουν στη δράση μια τεράστια χρωματική ποικιλία: από τους καβγάδες και τις συγκρούσεις τους μέχρι τη γλώσσα, τα παιχνίδια και την ξαφνική (όπως συμβαίνει πάντα με τα παιδιά) εκδήλωση της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης τους.

INFO

Ο Στίβεν Κέλμαν γεννήθηκε το 1976 στο Λούτον, σπούδασε μάρκετινγκ και εργάστηκε ως αποθηκάριος, κοινωνικός λειτουργός και διοικητικός υπάλληλος του Δήμου. Από το 2005 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το σενάριο. Τα "ʼγρια Παιδιά" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και βρέθηκε στην τελική λίστα για το βραβείο Man Booker 2011.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!