Έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου

Έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου

Έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 232 ΦΟΡΕΣ

Χωρίς έλεγχο δίνονται οι άδειες από τους δήμους για τα παζάρια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το φαινόμενο του παραεμπορίου αν και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι έλεγχοι στην αγορά.

Χωρίς έλεγχο δίνονται οι άδειες από τους δήμους για τα παζάρια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το φαινόμενο του παραεμπορίου αν και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι έλεγχοι στην αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουν δοθεί πάνω από 10.000 άδειες πλανόδιου εμπορίου, και από τους ελέγχους προκύπτει ότι οι περισσότεροι λειτουργούν χωρίς τιμολόγια και ταμειακές μηχανές, μέσω των παζαριών διακινείται μεγάλος όγκος του παράνομου εμπορίου, ενώ μαζί με τους νόμιμους εκτιμάται ότι μαζεύονται στις παρυφές των παζαριών και παράνομοι οικονομικοί μετανάστες οι οποίες πωλούν προϊόντα του παραεμπορίου.

Το φαινόμενο που διαμορφώνεται φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στις συνθήκες αδιαφάνειας που διαμορφώνονται στην αγορά λόγω της απροθυμίας των συναρμόδιων υπηρεσιών να συνεργαστούν.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καταγγέλλουν ότι έχουν συναντήσει την άρνηση από το σύνολο των δήμων στο αίτημά τους να υποδείξουν σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους τις βασικές εστίες - χώρους παραεμπορίου προκειμένου να οργανωθούν επιχειρήσεις ελέγχων.

Εκτιμούν επίσης ότι σημειώνεται χαρακτηριστική απροθυμία από αρκετούς δήμους να γνωστοποιήσουν στοιχεία σχετικά με τα στέκια, τις κατασχέσεις και τις καταστροφές προϊόντων παραεμπορίου που ήδη έχουν γίνει.

Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης κατήγγειλε σε συνομιλίες με δημοσιογράφους ότι ''επιτήδειοι'' σε σωματεία πλανόδιων επαγγελματιών διαφόρων δήμων ελέγχουν τις κληρώσεις που γίνονται στους δήμους σε συνεργασία με παράγοντες των δημοτικών αρχών για την απόκτηση των θέσεων στα παζάρια που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην Αττική τις μισές μέρες του χρόνου πραγματοποιούνται παζάρια.

Οι πληροφορίες του υπουργείου αναφέρουν ότι η "ταρίφα" για την άδεια διαμορφώνεται στα 130-160 ευρώ / 4 τ.μ. για δύο ημέρες ανά άδεια και η πρακτική αυτή εκτιμάται ότι πλήττει όλους τους επαγγελματίες του χώρου αφού αναγκάζονται να πληρώσουν με καπέλο μια καλή θέση, καθώς τη θέση τη νοικιάζουν από το σωματείο το οποίο λειτουργεί και ως προμηθευτικός όμιλος για τα προϊόντα που διακινούνται.

Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των παζαριών πλήττει τα κρατικά έσοδα

Επίσης, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία των παζαριών πλήττει τα κρατικά έσοδα καθώς και το στεγασμένο εμπόριο για το οποίο η διαφυγή εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι κλιμάκια του υπουργείου έχουν δεχθεί επιθέσεις από μέλη των σωματείων κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιούν.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δήμους προκειμένου ο αριθμός των αδειών να ρυθμίζεται σε κεντρικό επίπεδο με εισήγηση από τους δήμους για τις ανάγκες που έχουν.

"Δεν είμαστε υπερήφανοι από την ανταπόκριση των δήμων να μας υποδείξουν που είναι τα στέκια που παραεμπορίου", ανέφεραν στελέχη του υπουργείου σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους, προκειμένου να καταδείξουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στη συνεργασία της δημόσιας διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση.

"Αν και από τον Ιούνιο τους έχουμε ζητήσει με αλληλογραφία να μας δώσουν στοιχεία για κατασχέσεις - καταστροφές προϊόντων που παραεμπορίου μόνο 25 δήμοι επί συνόλου άνω των 300 πανελλαδικά ανταποκρίθηκαν. Δεν υπάρχει καμία μορφή συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών. Στέλναμε εκθέσεις με τις παραβάσεις και τα πρόστιμα και οι ΔΟΥ τις επέστρεφαν λέγοντας ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου πρέπει να υποδείξει ποσό προστίμου σε ότι αφορά τις φορολογικές παραβάσεις (ποσό προστίμου για φορολογικές παραβάσεις είναι η μη έκδοση απόδειξης, η έλλειψη παραστατικών, κλπ.). Αρνιόντουσαν να επιβάλουν πρόστιμα και υποχρεώθηκε ο κ. Νανόπουλος, προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης φορολογικών ελέγχων, να στείλει εγκύκλιο πριν από 1,5 μήνα προς τις ΔΟΥ».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε ότι αφορά στους δήμους που δεν έχουν ανταποκριθεί, ερωτηματικά προκαλεί στα στελέχη του υπουργείου, ότι μεταξύ των 25 δήμων που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα συνεργασίας δεν περιλαμβάνονται οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ενώ αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι αρκετοί δήμοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αθηναίων δεν έχουν αλλάξει, ακόμη, το έντυπο κατάσχεσης - καταστροφής σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο.

Συνολικά οι κατασχέσεις - καταστροφές από τους δήμους που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του υπουργείου ανήλθαν σε 138 την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου του 2011. Ειδικότερα, στο δήμο Περάματος ανήλθαν σε 27, Κοζάνης 1, Νέας Ιωνίας 12, Σύρου 2, Φλώρινας 5, Δράμας 1, Πειραιά 2, Φιλοθέης 5, Πέλλας 4, Αγ. Δημητρίου 40, Χίου 2, Ελευσίνας 5, Κομοτηνής 2, Αμαρουσίου 6, Ελληνικού 4, Καλαμαριάς 4, Γαλατσίου 3, Καβάλας 10, Φωκίδος 1 και Ωραιοκάστρου 2.

Έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου

Στο μεταξύ από τους ελέγχους διαπιστώνεται έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 200% των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν και οι οποίες έφθασαν στις 1.354 το 2011 όταν το 2010 ήταν 452.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί βέβαια ότι αυξήθηκε κατά 58%, μεταξύ του 2010 - 2011, ο αριθμός των κλιμακίων (έφτασαν τα 1.484) ενώ κατά 35% αυξήθηκε και το σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύνολο 6.328 ελεγχόμενων παραβάσεων οι διαπιστωθείσες παραβάσεις έφθασαν τις 1354 ενώ το 2010 σε σύνολο 4.690 οι παραβάσεις έφθασαν τις 452. Ανοδικά όμως κινήθηκαν και οι κυρώσεις. Τα διοικητικά πρόστιμα έχουν αυξηθεί κατά 218% φτάνοντας στον αριθμό των 1.288, οι ποινικές διώξεις μειώθηκαν στις 30 από 47, παραπέμφθηκαν στις περιφερειακές ενότητες 66 περιπτώσεις, 12 παραβάσεις παραπέμφθηκαν στον ΟΛΑΑΠ, στις 32 ανήλθαν τα πρωτόκολλα κατάσχεσης - καταστροφής από τον Ιούνιο 2011 και στις 226 έφτασαν οι εκθέσεις ελέγχου για μη έκδοση αποδείξεων προς ΔΟΥ.

Οι παραβάσεις στις λαϊκές αγορές αφορούν τις τιμές, το κανονιστικό πλαίσιο που πρέπει να τηρούν όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, στη σήμανση των προϊόντων (πχ παραπλανητικές ετικέτες για κρεμμύδια Αιγύπτου που παρουσιάζονται ως Θηβών), έλλειψη αδειών, αδήλωτοι ασφαλισμένοι κλπ.

Στα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, οι παραβάσεις αφορούν κυρίως στη διαφορά τιμής από το ράφι στο ταμείο, ενώ για τις παραβάσεις στα εμπορικά σχετικά με τις προσφορές - αν υπάρχει εξαπάτηση του καταναλωτή - το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και επεξεργάζονται την εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών των καταστημάτων σε Portal, στο πλαίσιο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Εμπορίου.

Αναλυτικά, για σήμανση προϊόντων οι παραβάσεις για όλο το 2011 ήταν 711.500 ενώ το 2010 ήταν 190.500. Οι παραβάσεις σε λαϊκές αγορές έφτασαν τις 207.100 από 66.900 το 2010, οι παραβάσεις που καταγράφηκαν στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων ήταν 59.000 από 105.000 το 2010 και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια διαπιστώθηκαν 223.290 παραβάσεις ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2010. Συνολικά δηλαδή εντοπίστηκαν 1.200.890 ενώ το 2010 είχαν εντοπιστεί 362.400.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά