Οι ΗΠΑ πήγαν στη Σελήνη με τη βοήθεια Γιουγκοσλάβων;

Οι ΗΠΑ πήγαν στη Σελήνη με τη βοήθεια Γιουγκοσλάβων;

Οι ΗΠΑ πήγαν στη Σελήνη με τη βοήθεια Γιουγκοσλάβων;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 362 ΦΟΡΕΣ

Το μεγαλύτερο μυστικό υπόγειο διαστημικό κέντρο στην Ευρώπη, είχε κατασκευαστεί από τον ισόβιο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο στη στρατιωτική βάση «Ζέλιαβα» και έφερε το συνωμοτικό όνομα «Object 505»...

Το μεγαλύτερο μυστικό υπόγειο διαστημικό κέντρο στην Ευρώπη, είχε κατασκευαστεί από τον ισόβιο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο στη στρατιωτική βάση «Ζέλιαβα», στο Μπίχατς της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και έφερε το συνωμοτικό όνομα «Object 505», υποστηρίζει σλοβενικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα!».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η CIA, δήθεν, το ανακάλυψε και όλη η τεχνολογία για την πτήση στο διάστημα «παραχωρήθηκε» στις ΗΠΑ έναντι 2, 5 δισ. δολαρίων.

Το χιουμοριστικό ντοκιμαντέρ «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα!» του σλοβένου σκηνοθέτη Ζίγκα Βιρτς, που ασχολείται με ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του αγώνα για το διάστημα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου - το γιουγκοσλαβικό διαστημικό πρόγραμμα- αποκαλύπτει «απίστευτες» πληροφορίες.

Οι δημιουργοί της ταινίας, που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας αξιοποίησαν μια πραγματική προσωπικότητα της ιστορίας της αεροναυτικής, τον Χέρμαν Ποτότσνικ, ο οποίος γεννήθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία και πέθανε στη Βιέννη το 1929.

Ο Ποτότσνικ, σλοβενικής εθνικότητας, λοχαγός του αυστρουγγρικού στρατού και ειδικός της μηχανικής επιστήμης, με μελέτες στο σχεδιασμό και τη λειτουργία πυραύλων, το 1928 δημοσίευσε το βιβλίο "Das Problem der Befahrung des Weltraums - der Raketen-motor" (Τα προβλήματα της πτήσης στο διάστημα- πυραυλική μηχανή). Στο βιβλίο του αναπτύσσει διεξοδικά, μεταξύ άλλων, θέματα διαστημικών σταθμών και επικοινωνιακών δορυφόρων.

Οι Γιουγκοσλάβοι πραγματοποίησαν γρήγορη πρόοδο, βασισμένη στις κρυφές σημειώσεις του πρωτοπόρου στον τομέα Χέρμαν Ποτότσνικ, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη

Συσκευή «φοριέται» σε φρούτα και λαχανικά και μετράει τα φυτοφάρμακα

Στη Ρόδο το πιο διάσημο Al robot, Sophia - Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κυβερνοέγκλημα: Με μειωμένες άμυνες η Ελλάδα – Στo top-10 παγκοσμίως

Euclid: Πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου που θα ερευνήσει το σκοτεινό Σύμπαν

Ασφαλής διάγνωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Νίκο Παραγιό

Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

ΓΕΡΜΑΝΟΣ “G Click & Collect”: Παραγγέλνεις online και παραλαμβάνεις άμεσα από κατάστημα

Μαθήτριες από τη Χάλκη κέρδισαν τη 2η θέση στον Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone