Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 477 ΦΟΡΕΣ

Αν και ήταν η πρώτη χρονιά που λειτούργησε το εργαστήριο τεχνολογικής καινοτομίας και ρομποτικής του Ιδρύματος Ε. & Μ. Σταματίου στη Ρόδο, η επιτυχία αυτής της κοινωνικής προσφοράς επισφραγίστηκε με τρεις διακρίσεις στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση.


Στον διαγωνισμό αυτό δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 1300 μαθητές και 190 εκπαιδευτικοί με 130 ομαδες από όλες τις περιφέρειες της χώρας.


Ο διαγωνισμός επικεντρώθηκε στην Κυκλική Οικονομία και έχει σαν στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να πειραματιστούν, να αναπτύξουν την επινοητικότητα τους και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών.

Τα έργα που υποβλήθηκαν ανά εκπαιδευτικη βαθμίδα ήταν:
Ομάδα Δημοτικού
MaskdECOntaminator

Τα παιδιά μετά από καταιγισμό ιδεών που αφορούσαν την επίκαιρη, λόγω covid, υπερχρήση μάσκας, οδηγήθηκαν σε λύση και σχεδίασαν, κατασκεύασαν και εκτύπωσαν με 3d printer, ένα κουτί που απολυμαίνει τις μάσκες, χρησιμοποιώντας Arduino και άλλα ηλεκτρονικά. Σκοπός είναι με τη χρήση φωτισμού UVC που κάνει αποτελεσματική απολύμανση, οι μάσκες να επαναχρησιμοποιούνται, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μασκών που καταλήγουν στα σκουπίδια και ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Τα παιδιά της ομάδας του δημοτικού που συμμετείχαν είναι:
Αλέξανδρος Χατζηπέτρος
Γιάννης Λάππας
Λευτέρης Ζήφιας
Μάνος Κόκκινος
Μαρία-Αγγελική Καστανάκη
Νικόλας Οικονόμου
Σπύρος Παρδαλός
Χάρης Φαρμακίδης

Ομάδα Γυμνασίου
Environmental Defenders

Τα παιδιά σχεδίασαν και υλοποίησαν πρωτότυπο συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιάς. Πρόκειται για ένα σύστημα με αισθητήρα θερμοκρασίας και αισθητήρα καπνού. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από συγκεκριμένους βαθμούς και αν εντοπιστεί καπνός, θα ειδοποιεί μέσω Wi-Fi την πλησιέστερη αρχή. Επίσης, θα ενεργοποιείται ένας συναγερμός (buzzer) για την ειδοποίηση ανθρώπων και ζώων που θα βρίσκονται κοντά στην εστία της φωτιάς.


Το σύστημα, θα τοποθετείται στο υψηλότερο δυνατό σημείο κάποιου δέντρου και θα προφυλάσσεται από πιθανές καταστροφές, αφού θα είναι στο εσωτερικό ενός αδιάβροχου και ανθεκτικού κουτιού. Τέλος, θα τροφοδοτείται από τον συνδυασμό ηλιακής ενέργειας και μπαταρίας.

Η ομάδα του Γυμνασίου:
Απόστολος Παπαγεωργίου
Γιάννης Γρίβας
Γιάννης Ρογγοτής
Γιώργος Άμαλλος
Γρηγόρης Σταματιάδης
Δημήτρης Τσιαμάντας
Κατερίνα Μαρίνου
Πλάτωνας Παπαγεωργίου

Λύκειο
Smart ECOgarbage bins

Η ομάδα προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών γύρω από τους κάδους και να μειώσει τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων που πετιούνται κάθε μέρα. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και κατασκεύασαν πρωτότυπο κάδου με τις εξής λειτουργίες. Ο κάδος, με τη βοήθεια αισθητήρα υπερύθρων αναγνωρίζει πότε κάποιος πλησιάζει, ώστε αν έχει την εφαρμογή που δημιουργήσαμε και είναι εγγεγραμμένος χρήστης της, να ανοίξει το καπάκι αυτόματα. Καθώς ο πολίτης απομακρύνεται, ο κάδος κλείνει αυτόματα.


Για να ενθαρρύνονται οι πολίτες να χρησιμοποιούν τους κάδους αυτούς και έτσι να μειώνουν τα απορρίμματά τους υπάρχει ένα σύστημα επιβράβευσης μέσω της εφαρμογής. Όσο περισσότερα σκουπίδια πετάει κάποιος στον κάδο μας, τόσους περισσότερους πόντους θα παίρνει.

Όταν συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό από πόντους, θα μπορεί να τους εξαργυρώσει και να κερδίσει κάποιο δώρο. Τέλος, η ενέργεια που καταναλώνει η χρήση των ηλεκτρονικών θα προέρχεται από το φωτοβολταϊκό πάνελ και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Η ομάδα του Λυκείου
Γρίβας Μιχάλης
Σταματία Χατζή
Τσιρίμπη Κατερίνα

Επιπλέον με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων των εργαστηρίων του τμήματος Τεχνολογικής Καινοτομίας και Ρομποτικής, διοργανώθηκε εκδήλωση την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στα γραφεία του Ιδρύματος, με ομιλία του καθηγητή κ. Βάιου Λάππα, του τμήματος «Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η Ρομποτική στην Καθημερινότητά μας».

Επίσης έγινε και η παρουσίαση των έργων των παιδιών, που υποβλήθηκαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμο από τα ίδια τα παιδιά. Τέλος η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης από τον καθηγητή κ. Β. Λάππα.

Διαβάστε ακόμη

Συσκευή «φοριέται» σε φρούτα και λαχανικά και μετράει τα φυτοφάρμακα

Στη Ρόδο το πιο διάσημο Al robot, Sophia - Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κυβερνοέγκλημα: Με μειωμένες άμυνες η Ελλάδα – Στo top-10 παγκοσμίως

Euclid: Πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου που θα ερευνήσει το σκοτεινό Σύμπαν

Ασφαλής διάγνωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Νίκο Παραγιό

ΓΕΡΜΑΝΟΣ “G Click & Collect”: Παραγγέλνεις online και παραλαμβάνεις άμεσα από κατάστημα

Μαθήτριες από τη Χάλκη κέρδισαν τη 2η θέση στον Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone

Το 5G ευκαιρία για εκπαιδευτικό έργο υψηλού επιπέδου – Τι να περιμένουμε από το 6G