Έτοιμος προς απογείωση ο Dragon της SpaceX

Έτοιμος προς απογείωση ο Dragon της SpaceX

Έτοιμος προς απογείωση ο Dragon της SpaceX

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 202 ΦΟΡΕΣ

Όλα είναι έτοιμα για την απογείωση του πρώτου ιδιωτικού σκάφους της εταιρείας SpaceX, στο πλαίσιο αποστολής με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα... μέχρι το Σάββατο, 19 Μαΐου.

Όλα είναι έτοιμα για την απογείωση του πρώτου ιδιωτικού σκάφους της εταιρείας SpaceX, στο πλαίσιο αποστολής με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα... μέχρι το Σάββατο, 19 Μαΐου.

Η κάψουλα Dragon της SpaceX είναι προγραμματισμένο να παραδώσει στον ISS σχεδόν μισό τόνο τροφίμων, εφοδίων και επιστημονικών πειραμάτων.

Ο Dragon θα εκτοξευτεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα τοποθετημένος στην κορυφή ενός πυραύλου Falcon 9 της εταιρείας και περίπου 180 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση θα πραγματοποιηθεί η διακοπή του κύριου κινητήρα και η ενεργοποίηση των κινητήρων του δεύτερου σταδίου.

Περίπου 9 λεπτά μετά την εκτόξευση, ο Dragon θα αποσυνδεθεί από το ανώτατο στάδιο του πυραύλου και θα τεθεί σε τροχιά και από το σημείο εκείνο, θα υποβληθεί σε ελέγχους, ώστε να προσδιοριστεί η θέση της κάψουλας στο Διάστημα μέσω των δορυφόρων του GPS.

Την τρίτη ημέρα, θα περάσει 1,5 χιλιόμετρο κάτω από τον σταθμό και θα αρχίσει να επικοινωνεί μαζί του, ώστε την επόμενη ημέρα, το Dragon να πλησιάσει εκ νέου το σταθμό σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων.

Η απόσταση θα μειωθεί σταδιακά στα 250 μέτρα και τελικά στα 10 μέτρα, οπότε το Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον θα δώσει στο πλήρωμα του σταθμού την άδεια να συλλάβει το Dragon με το ρομποτικό βραχίονα του τροχιακού συγκροτήματος.

Μετά από 18 ημέρες παραμονής στον ISS, ο Dragon θα αποσυνδεθεί και θα απομακρυνθεί μερικά μέτρα με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του σταθμού, ενώ θα ενεργοποιηθούν οι προωθητήρες του για να απομακρυνθεί σε απόσταση ασφάλειας.

Τέσσερις ώρες μετά την αναχώρησή του από τον Σταθμό, ο Dragon θα ενεργοποιήσει τους προωθητήρες του και θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα, με στόχο το άνοιγμα τριών αλεξίπτωτων, που θα επιβραδύνουν την κάθοδο και θα επιτρέψουν την προσθαλάσσωσή του στον Ειρηνικό Ωκεανό, από όπου θα περισυλλεγεί, για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Η SpaceX είναι μία από τις εταιρείες, που συναγωνίζονται μεταξύ τους, για το ποια θα "υποκαταστήσει" τη Nasa, μετά τον τερματισμό των διαστημικών αποστολών της.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσέφερε μάλιστα το ποσό των 270 εκατομμυρίων δολαρίων στις τέσσερις εταιρείες, για να τις βοηθήσει στον σχεδιασμό των νέων διαστημικών οχημάτων.

Μέχρι τότε,οι Αμερικανοί αστροναύτες θα μεταφέρονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ρωσικούς πυραύλους.

Πηγή: Guardian, BBC


Διαβάστε ακόμη

Συσκευή «φοριέται» σε φρούτα και λαχανικά και μετράει τα φυτοφάρμακα

Στη Ρόδο το πιο διάσημο Al robot, Sophia - Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κυβερνοέγκλημα: Με μειωμένες άμυνες η Ελλάδα – Στo top-10 παγκοσμίως

Euclid: Πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου που θα ερευνήσει το σκοτεινό Σύμπαν

Ασφαλής διάγνωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Νίκο Παραγιό

Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

ΓΕΡΜΑΝΟΣ “G Click & Collect”: Παραγγέλνεις online και παραλαμβάνεις άμεσα από κατάστημα

Μαθήτριες από τη Χάλκη κέρδισαν τη 2η θέση στον Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone