Συγγραφείς και ποιητές δίνουν ραντεβού στην Τήνο

Συγγραφείς και ποιητές δίνουν ραντεβού στην Τήνο

Συγγραφείς και ποιητές δίνουν ραντεβού στην Τήνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 210 ΦΟΡΕΣ

Με τη συμμετοχή 18 συγγραφέων και ποιητών από 14 χώρες, ξεκίνησε το 3ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, που διοργανώνεται από την «Κοινωνία των (δε)κάτων» και το περιοδικό «(δέ)κατά».

Με τη συμμετοχή 18 συγγραφέων και ποιητών από 14 χώρες, ξεκίνησε το 3ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, που διοργανώνεται από την «Κοινωνία των (δε)κάτων» και το περιοδικό «(δέ)κατά».

Αντικείμενο του φεστιβάλ είναι η λογοτεχνία, με εισηγήσεις, αναγνώσεις, απαγγελίες, συνάντηση του κοινού με τους συγγραφείς, σε συνδυασμό με την ανάδειξη τοπικών στοιχείων, όπως η μουσική και ο χορός της Τήνου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Χώρα της Τήνου, στο χωριό Βωλάξ και στην κεντρική πλατεία του χωριού Πύργος.

Ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι η συμμετοχή έξι Αράβων ποιητών, με αφορμή τις εξελίξεις στις Αραβικές χώρες και την ονομαζόμενη αραβική ʼνοιξη.

Την έναρξη του Φεστιβάλ έκανε ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος χαρακτήρισε τον πολιτισμό ως «αντίδοτο στην κρίση» και τόνισε ότι το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ, που έχει γίνει πια θεσμός, έχει καταστήσει την Τήνο και πνευματικό προορισμό.

«Στα δύσκολα χρόνια που ζούμε που έχουν και ταπείνωση και οργή και ντροπή, η επιτυχία εκδηλώσεων που έχουν να κάνουν με την τέχνη και τα γράμματα είναι νίκη, ενώ η αποτυχία ή η κατάργηση εκδηλώσεων, εξαιτίας των δυσκολιών, είναι ήττα και προκαλεί μεγάλη πίκρα», τόνισε η σπουδαία συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία διάβασε αποσπάσματα από το μυθιστόρημά της «Σουέλ».

Επίσης, αποσπάσματα από έργα τους διάβασαν ο πεζογράφος και ποιητής Γιάννης Ευσταθιάδης, γνωστός και ως Απίκιος, ο Αμερικανός ποιητής Πολ Βαντζελίστι, η ποιήτρια από την Κύπρο Ευτυχία Παναγιώτου και ο ποιητής από την Αλβανία Ρομέο Τσολάκου.

«Την εποχή των ισχνών αγελάδων θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας κόσμος, μία Ελλάδα που μέσω της λογοτεχνίας αντιστέκεται και που μας λέει πως τίποτε δεν είναι πιο αναγκαίο από την ανάκτηση της συλλογικής αξιοπρέπειας», τόνισε ο ποιητής και ψυχή του λογοτεχνικού φεστιβάλ Ντίνος Σιώτης.

Οι συμμετέχοντες συγγραφείς και ποιητές είναι: Πολ Βαντζελίστι (ΗΠΑ), Ερση Σωτηροπούλου (Ελλάδα), Νικολά Βερντάν (Ελβετία), Ιρίνα Ρίνα Βίκιρτσακ (Ουκρανία), Γιάννης Ευσταθιάδης (Ελλάδα), Ιωάννα Καρυστιάνη (Ελλάδα), Κώστας Κατσουλάρης (Ελλάδα), Φρανσίς Κομπ (Γαλλία), Μαράμ αλ Μασρί (Συρία), Κώστας Μουρσελάς (Ελλάδα), Σάουκι Μπεζίε (Λίβανος), Ευτυχία Παναγιώτου (Κύπρος), Μάρκο Πογκασάρ (Κροατία), Ρίφαατ Σαλάμ (Αίγυπτος), Αμάλ αλ Τζουμπούρι (Ιράκ), Ρομέο Τσολάκου (Αλβανία), Νάταλι Χαντάλ (Παλαιστίνη), Μπενσαλέμ Χιμίς (Μαρόκο).

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!