Την κατάργηση του νόμου για τα κολέγια ζητούν οι πανεπιστημιακοί

Την κατάργηση του νόμου για τα κολέγια ζητούν οι πανεπιστημιακοί

Την κατάργηση του νόμου για τα κολέγια ζητούν οι πανεπιστημιακοί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 167 ΦΟΡΕΣ

Nα ζητήσει από τo υπουργείο Παιδείας να απαγορεύσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, (κολέγια), που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια με σχέση δικαιόχρησης (franchising), αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών

Nα ζητήσει από τo υπουργείο Παιδείας να απαγορεύσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, (κολέγια), που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια με σχέση δικαιόχρησης (franchising), αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

Επίσης, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει «τον αποικιακού τύπου και καθαρά αντισυνταγματικό νόμο 3696/2008 για ''Κολέγια'', με τον οποίο (ʼρθρο 10) ουσιαστικά ιδρύονται (καθαρώς κερδοσκοπικά) ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, επιφέροντας έτσι στην πράξη ουσιαστική ανατροπή στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Οι καθηγητές πανεπιστημίου που θα στείλουν και σχετικές επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, Ιωάν. Στουρνάρα και Κ. Αρβανιτόπουλο, αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι «το ʼρθρο 10, ουσιαστικά ιδρύει (καθαρώς κερδοσκοπικά) ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό συνταγματικό πρόβλημα και αναπτύσσοντας παράλληλα έναν αποικιακού χαρακτήρα ''εκπαιδευτικό πολιτισμό''.

Το άρθρο 10 στην πράξη επιφέρει ουσιαστική ανατροπή στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τη στιγμή που η Πολιτεία ανοίγει με βήμα ταχύ το θέμα του ριζικού χωροταξικού ανασχεδιασμού των 40 Ιδρυμάτων της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τον τρόπο της οικοδομεί την Ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση των 42 ''Κολεγίων'' και μάλιστα με τη συνέργεια ή τη σιωπή ή την άγνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από την ευρωπαϊκή οδηγία και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι καλλιεργείται σκόπιμα σύγχυση.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι τόσο η ευρωπαϊκή οδηγία όσο και το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) επιβάλλουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, ακόμη και αν τμήμα των σπουδών τους έχει πραγματοποιηθεί σε μη πανεπιστημιακούς φορείς. Όμως, ούτε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ούτε το ΔΕΚ επιβάλλουν –ούτε θα μπορούσαν να επιβάλουν– στα κράτη-μέλη τον τρόπο οργάνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Συνεπώς, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να ανέχεται τη λειτουργία ούτε, πολύ περισσότερο, να αναγνωρίζει φορείς παροχής ανώτατης παιδείας άλλους απ' αυτούς που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία.

Υπογραμμίζουμε ότι οι περίφημες συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising) ιδιωτών με πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν ρυθμίζονται ούτε από το Ευρωπαϊκό ούτε από το Ελληνικό Δίκαιο. Επομένως, η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων μορφωμάτων μπορεί να απαγορευθεί χωρίς η χώρα να αντιμετωπίζει πρόβλημα συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.


Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου