Καίγεται για τέταρτη ημέρα η Χίος

Καίγεται για τέταρτη ημέρα η Χίος

Καίγεται για τέταρτη ημέρα η Χίος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 166 ΦΟΡΕΣ

Για τέταρτη ημέρα εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στη Χίο, η οποία έχει κάνει στάχτη περισσότερα από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Για τέταρτη ημέρα εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στη Χίο, η οποία έχει κάνει στάχτη περισσότερα από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Τα κύρια μέτωπα εντοπίζονται στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της πυρκαγιάς είναι το γεγονός ότι το νέφος του καπνού έχει φτάσει μέχρι τα Χανιά και πολίτες του νησιού τηλεφωνούσαν στην πυροσβεστική υπηρεσία, νομίζοντας ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, έχει πληγεί τουλάχιστον το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων, προκαλώντας μέχρι σήμερα ζημιές 4 εκατ. ευρώ, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουν ζημιωθεί επίσης η μελισσοκομία και οι ελαιοκαλλιέργειες.

"Αν καεί ο κορμός των μαστιχόδεντρων, απ' όπου βγαίνει το μαστίχι, έχει τελειώσει το δέντρο. Εάν καούν τα φύλλα στην περιφέρεια, στην περίμετρο του δέντρου, μπορεί να επανέλθει. Εάν τώρα υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα καινούργιο μαστιχόδεντρο, για να αποδώσει όπως είναι τώρα θα πρέπει να περάσουν από πέντε έως οκτώ χρόνια. Η φωτιά καταστρέφει εκτός από την παραγωγή τη φετινή και μελλοντικές παραγωγές για πολλά πολλά χρόνια" δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Ευθύμης Μονιάρος.

Γεωπόνοι και ένας κτηνίατρος του ΕΛΓΑ βρίσκονται στη Χίο, προκειμένου να προχωρήσουν σε ακριβή καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί η φυτική και ζωική (κυρίως μελίσσια) παραγωγή από την πύρινη λαίλαπα.

"Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Σφαγή και τον σεισμό του 1881" σχολίασε ο δήμαρχος του νησιού Πολυχρόνης Λαμπρινούδη, ο οποίος μίλησε για εμπρησμό.

Σύμφωνα με "Τα Νέα, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών κατήγγειλαν σοβαρά προβλήματα στον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, που βασικό αντίπαλό τους είχαν και χθες τις καιρικές συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων τα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ δεν μπορούσαν να προσθαλασσωθούν για ανεφοδιασμό, παρά μόνο στον κόλπο της Γέρας στη Λέσβο, γεγονός που καθυστερούσε τις επεμβάσεις τους.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά