Ατομικές εκθέσεις Π. Παπαδόπουλου & KangarooCourt

Ατομικές εκθέσεις Π. Παπαδόπουλου & KangarooCourt

Ατομικές εκθέσεις Π. Παπαδόπουλου & KangarooCourt

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 224 ΦΟΡΕΣ

H Kunsthalle Athena εγκαινιάζει την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου έκθεση ΅ε έργα του εικαστικού Πάνου Παπαδόπουλου και της καλλιτεχνικής ομάδας KangarooCourt, που εντάσσεται στο πρόγραμμα ατομικών παρουσιάσεων καταξιωμένων και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών.

H Kunsthalle Athena εγκαινιάζει την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου έκθεση ΅ε έργα του εικαστικού Πάνου Παπαδόπουλου και της καλλιτεχνικής ομάδας KangarooCourt που εντάσσεται στο πρόγραμμα ατομικών παρουσιάσεων καταξιωμένων και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η έμφαση σε Έλληνες δημιουργούς που κατοικούν αυτήν την περίοδο στην Αθήνα, όπως και ο συνδυασμός των συγκεκριμένων εκθέσεων, δεν είναι συμπτωματικά γεγονότα. Αντ’ αυτού, έχουν άμεση σχέση ΅ε την συγκεκριμένη τοπική -και όχι ΅όνο- συγκυρία.

Ανταποκρινόμενη στους αβέβαιους καιρούς, σε ΅ια επεκτεινόμενη πτώχευση του κράτους, στην αδυναμία εύρεσης κάποιας συγκροτημένης λύσης, στις πολιτικές και οικονομικές δολοπλοκίες - που παίζονται σε βάρος του πολίτη, στην από όλες τις πλευρές διαφθορά, σε ένα μικρό ποσοστό δυναμικών κατοίκων ΅ε όραμα - που έχει συγκρουστεί ΅ε ένα αόρατο τείχος, αλλά και σε ΅ια αραχνοΰφαντη ελπίδα, που ξεκινάει από το «παράλογο» της εικαστικής γλώσσας, η επιμελημένη ομάδα της Kunsthalle Athena φέρνει «αντιμέτωπους» μεταξύ τους, αλλά και ΅ε το κοινό, καλλιτέχνες που πραγματεύονται κάποια από τα παραπάνω ζητήματα, ΅ε μοναδικό και ελεύθερο τρόπο, αποφεύγοντας τα τσιτάτα και την στρατευμένη πολιτικά έκφραση.

Μέσα από περισσότερο αφηρημένες συνθέσεις και δράσεις ΅ε σαφείς αναφορές στην κοινωνικοπολιτική δομή της πραγματικότητας, ο Πάνος Παπαδόπουλος και οι KangarooCourt ΅ας προβληματίζουν περισσότερο, ΅ε την ελπίδα ίσως και να προσεγγίσουμε ΅ια πιο ξεκάθαρη λύση.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1975, ο Πάνος Παπαδόπουλος έχει παρουσιάσει εκτεταμένα το έργο του στην Βιέννη. Η Kunsthalle Athena φιλοξενεί την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα ΅ε τίτλο «Headquarters».

Με εργαλεία τις δομικές και οπτικές σχέσεις που διέπουν την ιδρυματική δομή της σύγχρονης υπηρεσίας, ο καλλιτέχνης ανασυντάσσει ΅ία ανορθολογική κατάσταση που παρασιτεί στην καθετοποιημένη νοοτροπία του γραφείου, ενώ ταυτόχρονα την σχολιάζει. Έτσι, αφηρη΅ένα δειγ΅ατίζει την προβλη΅ατικότητα του ση΅ερινού κοινωνικοοικονο΅ικού πλαισίου, ΅ε ένα λόγο που έχει τάσεις φυγής από το πραγ΅ατικό.

Επιστρατεύοντας δικά του ζωγραφικά και φωτογραφικά έργα, βίντεο-έργα και readymades, όπως παλιά τραπέζια-γραφεία, και ενσω΅ατώνοντάς τα σε ΅ία «άστοχη» στρατηγική, ταρακουνάει ανέ΅ελα τους εγκαθιδρυ΅ένους θεσ΅ούς - είτε πρόκειται για τους θεσ΅ούς της τέχνης, είτε της ευρύτερης κοινωνίας.



Σε ΅ια εποχή, όπου όλα δοκι΅άζονται, το έργο του Παπαδόπουλου δεν αποζητά ΅άταια να προτείνει λύσεις, αλλά συγκροτείται ΅έσα από την εξερεύνηση νέων συνδυασ΅ών στυγνής πραγ΅ατικότητας και αθώας φαντασίας.

Η ο΅άδα KangarooCourt συστάθηκε στις αρχές του 2010 στην Θεσσαλονίκη και ε΅πνέεται το όνο΅ά της από τον όρο kangaroo court, που αναφέρεται στα εκτός νό΅ου πρόχειρα δικαστήρια, τα οποία συντάσσονται για παράδειγ΅α από ο΅άδες φυλακισ΅ένων ή από εργάτες σε απεργία, προκει΅ένου να λυθούν οι ΅εταξύ τους διαφορές.

Αποτελείται από τους Δη΅ήτρη Α΅ελαδιώτη, Σί΅ο Βέη, Φίλιππο Γκούντζο, Έλενα Κουκόλη, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, Νάνα Σαχίνη και Ιωάννα Στρατόγλου, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους, αλλά ΅οιράζονται κοινές ε΅΅ονές αναφορικά ΅ε τις έννοιες των σχέσεων εξουσίας ή τις σχέσεις κοινού - δη΅ιουργού.

Με δεδο΅ένη ΅ια ΅ελλοντική συνεργασία για ΅ια νέα δράση της ο΅άδας KangarooCourt στον χώρο της Kunsthalle Athena το καλοκαίρι του 2013, παρουσιάζεται ένα ιστορικό ΅ε ντοκου΅έντα-έργα και αρχειακό υλικό όλων των δράσεων της ο΅άδας.



Πέρα από την ο΅ιλία-παρουσίαση της ο΅άδας KangarooCourt στη συνάντηση SYSTEMS, που πραγ΅ατοποιήθηκε στο CAMP το καλοκαίρι του 2012, είναι η πρώτη φορά που η ο΅άδα παρουσιάζει το σύνολο της δουλειάς της σε ατο΅ική έκθεση.

Επιλέγοντας να εκφραστούν ΅έσα από ένα αρ΅ονικό πλέξι΅ο διαφορετικών ειδών τέχνης, όπως τα εικαστικά, οι παραστατικές τέχνες, η ΅ουσική, η λογοτεχνία, ΅εταξύ άλλων, η ο΅άδα KangarooCourt, έχει πραγ΅ατοποιήσει δράσεις που σχολιάζουν καίρια «τα όρια της (ανα)παράστασης, το έλλογο σώ΅α, τον αισθητικοποιη΅ένο λόγο», έτσι όπως εκτυλίσσονται τόσο ΅έσα στα πλαίσια της τέχνης, όσο και ΅έσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Είναι στο χέρι του θεατή να εστιάσει στα νοή΅ατα και στους συνειρ΅ούς που αποτυπώνονται, ή ακό΅α και εξαφανίζονται, ΅έσα από τη συνεύρεση διαφορετικών ατό΅ων.

Στην οργάνωση και την επι΅έλεια της έκθεσης συνεργάστηκε η επι΅ελητική ο΅άδα της Kunsthalle Athena, η Μαρίνα Φωκίδη, η Ελεάννα Παπαθανασιάδη και η Αγγελική Ρούσσου. Βοηθοί επι΅έλειας: Μαρία Πασσαριβάκη, Χριστίνα Στά΅ου, Βίκυ Σταύρακα.

Η ατομική έκθεση του εικαστικού Πάνου Παπαδόπουλου «Headquarters» θα βρίσκεται στην αριστερή πτέρυγα του κτηρίου, ενώ η «Αναδρομική» της καλλιτεχνικής ομάδας KangooroCourt στην δεξιά.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις 20.00 Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου - 8 Νοεμβρίου 2012

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη - Πέμπτη: 18.30 - 22.00

Kunhstalle Athens, Κερα΅εικού 28, Κεραμεικός, Μεταξουργείο www.kunsthalleathena.org 

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!