Αμαρτωλή ανάμιξη στο αρχηγείο του Πετρέους

Αμαρτωλή ανάμιξη στο αρχηγείο του Πετρέους

Αμαρτωλή ανάμιξη στο αρχηγείο του Πετρέους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 93 ΦΟΡΕΣ

Ο Φρέντερικ και η Κίμπερλι Κέιγκαν, ένα ζευγάρι σκληροπυρηνικών στρατιωτικών αναλυτών, διέκοψαν τη δουλειά τους σε σημαντικά think tanks στην Ουάσινγκτον για ένα σχεδόν χρόνο προκειμένου να εργαστούν για τον στρατηγό Πετρέους όταν ήταν ο ανώτατος αμερικαν

Ο Φρέντερικ και η Κίμπερλι Κέιγκαν, ένα ζευγάρι σκληροπυρηνικών στρατιωτικών αναλυτών, διέκοψαν τη δουλειά τους σε σημαντικά think tanks στην Ουάσινγκτον για ένα σχεδόν χρόνο προκειμένου να εργαστούν για τον στρατηγό Πετρέους όταν ήταν ο ανώτατος αμερικανός διοικητής στο Αφγανιστάν.

Καθώς διέθεταν γραφεία στην Καμπούλ, λογαριασμούς e-mail και πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, οι Κέιγκαν έλαβαν μέρος σε συνεδριάσεις ανωτάτου επιπέδου και ερεύνησαν τους φακέλλους ανωτάτων αξιωματικών προκειμένου να συμβουλεύσουν τον Πετρέους να ηγηθεί του πολέμου με ένα διαφορετικό τρόπο.

Ποια ήταν η αποζημίωσή τους από την αμερικανική κυβέρνηση για τις προσπάθειές τους, τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας τους και τις επισκέψεις σε επικίνδυνες ζώνες; Ούτε ένα δολάριο.

Ο Φρεντ Κέιγκαν και η γυναίκα του λένε ότι δεν ήθελαν χρήματα ώστε να παραμείνουν απολύτως ανεξάρτητοι.

Η διευθέτηση που έγινε για λογαριασμό τους εγείρει όμως σοβαρά ερωτήματα για την επιρροή και τις προσβάσεις που είχαν φίλοι του Πετρέους όσο εκείνος διηύθυνε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ο Πετρέους επέτρεψε στη βιογράφο και ερωμένη του Πόλα Μπρόντγουελ να διαβάζει απόρρητα έγγραφα και να τον συνοδεύει σε ταξίδια.

Η πρόσβαση που είχαν όμως οι Κέιγκαν ήταν πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με σημερινούς και πρώην αξιωματούχους από το αρχηγείο της Καμπούλ, το ζευγάρι είχε ιδιωτικού χαρακτήρα συναντήσεις στο γραφείο του Πετρέους, ταξίδευε κατά προτεραιότητα σε όλη τη χώρα και διάβαζε συνομιλίες των Ταλιμπάν που παρακολουθούσε ο αμερικανικός στρατός.

Οι Κέιγκαν χρησιμοποίησαν αυτά τα προνόμια για να προωθήσουν σοβαρές αλλαγές στα πολεμικά σχέδια των Αμερικανών, όπως μια σκληρότερη αντιμετώπιση του δικτύου Χακάνι, μιας πτέρυγας των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Η σχέση αυτή, που τώρα εξετάζεται λεπτομερώς από στρατιωτικούς δικηγόρους, είχε σημαντικά οφέλη τόσο για τον στρατηγό όσο και για το ζεύγος Κέιγκαν. Για τον πρώτο, η στενή του σχέση με δύο αναλυτές που κινούνταν σε Ρεπουμπλικανικούς κύκλους είχε ως αποτέλεσμα μια θετικότερη στάση του κόμματος αυτού απέναντι στον πόλεμο. Για το ζευγάρι, η στενή σχέση με τον γνωστότερο εν ζωή αμερικανό στρατηγό συνέβαλλε στο να κλείνουν δουλειές για το think tank της Κέιγκαν.

Σε συνέντευξή του στην Independent, ο Φρέντ Κέιγκαν παραδέχεται ότι η διευθέτηση ήταν περίεργη και ορισμένες φορές προβληματική. «Προσπαθούσαμε να πείσουμε ανθρώπους να σκεφθούν με διαφορετικό τρόπο και δεν δίναμε λογαριασμό στους επικεφαλής των τμημάτων», τονίζει.

Η έκταση της ανάμιξης του ζεύγους στο αρχηγείο του Πετρέους δεν ήταν γνωστή στην ηγεσία του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης