"H Eλλάδα των ʼστρων" στο Ίδρυμα Ευγενίδου

"H Eλλάδα των ʼστρων" στο Ίδρυμα Ευγενίδου

"H Eλλάδα των ʼστρων" στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 186 ΦΟΡΕΣ

Μια νέα έκθεση φωτογραφίας του αστροφωτογράφου Θεοφάνη Ματσόπουλου, με τίτλο "H Ελλάδα των ʼστρων", εγκαινιάζει το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013.

Μια νέα έκθεση φωτογραφίας του αστροφωτογράφου Θεοφάνη Ματσόπουλου, με τίτλο "H Ελλάδα των ʼστρων", εγκαινιάζει το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 στις 19.30.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 φωτογραφίες, αρκετές από τις οποίες είναι "μωσαϊκά", δηλαδή αποτελούνται από πολλές εικόνες που έχουν συντεθεί σε ενιαίο σύνολο με σκοπό να καλύψουν με λεπτομέρεια το θέμα.

Η θεματολογία της έκθεσης περιλαμβάνει αστρικές τροχιές (Startrails) από διάφορα αρχαία και νεότερα μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αστερισμούς όπως το γιγάντιο πανόραμα των αστερισμών του Σκορπιού και του Τοξότη, νεφελώματα όπως του Ωρίωνα, γαλαξίες, κομήτες και εκλείψεις, καθώς και διάφορα ιστορικά αστρονομικά όργανα της χώρας μας.

Η έκθεση είναι δομημένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες του βαθέος ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διάφορων τηλεσκοπίων, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Η φωτογραφική απεικόνιση του έναστρου ουρανού, ακροβατεί ανάμεσα στην Επιστήμη και στην Τέχνη. Ο φωτογράφος ελκύεται από το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού και προσπαθεί να το αποτυπώσει με τρόπο που να είναι προσιτός σε όλους. Καλείται να αποδώσει σε ένα κομμάτι φωτογραφικό χαρτί, το μείγμα των δομών, των μορφών και των μεγεθών των αντικειμένων του ουρανού, μαζί με τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν την παρατήρησή τους.

Όλα αυτά -σε ενιαίο σύνολο- μέσα φυσικά από το μάτι του καλλιτέχνη. Το έργο αυτό είναι από τη φύση του δύσκολο. Απαιτείται επιτυχημένος συνδυασμός της αισθητικής, του ακριβού εξοπλισμού, της επιστημονικής γνώσης και της σύγχρονης υπολογιστικής τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα όμως επιβραβεύει τον καλλιτέχνη. Τον βυθίζει σε κόσμους μακρινούς, φωτεινούς και γιγάντιους, κόσμους αληθινούς τους οποίους όμως δεν είναι σε θέση να συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία.

Ο φωτογράφος Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και από την εφηβική ηλικία ασχολήθηκε με την φωτογραφία των τοπίων και της φύσης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξειδικεύτηκε στην αστροφωτογραφία και στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας.

Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων στο ιδιόκτητο μικρό αστεροσκοπείο του, στο χωριό Φραγκάδες Ζαγορίου Ιωαννίνων. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα αστρονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες και έχει συμμετάσχει στο διεθνές φεστιβάλ αστροφωτογραφίας στο πλανητάριο Nehru στο Νέο Δελχί στην Ινδία.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 28 Φεβρουαρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρες λειτουργίας καθημερινά 11.00 - 20.00.

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9469 600

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!