Κατασχετήρια μέσω email θεσμοθετεί το ΥΠΟΙΚ

Κατασχετήρια μέσω email θεσμοθετεί το ΥΠΟΙΚ

Κατασχετήρια μέσω email θεσμοθετεί το ΥΠΟΙΚ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 201 ΦΟΡΕΣ

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης θεσμοθετείται η αποστολή με email κατασχετηρίων σε τράπεζες, λογιστήρια επιχειρήσεων, ασφαλιστικά ταμεία και γενικά φορείς με τους οποίους συναλλάσσονται οι οφειλέτες, εξαιτίας των καθυστερήσεω

Τα μέσα που παρέχει η νέα τεχνολογία αξιοποιεί το οικονομικό επιτελείο για την κοινοποίηση κατασχέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου στα χέρια τρίτων και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης θεσμοθετείται η αποστολή με email κατασχετηρίων σε τράπεζες, λογιστήρια επιχειρήσεων, ασφαλιστικά ταμεία και γενικά φορείς με τους οποίους συναλλάσσονται οι οφειλέτες, εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώνονταν.

Με άλλη ρύθμιση στο κατατεθέν νομοσχέδιο «Επενδυτικά Εργαλεία - Ανάπτυξη - Παροχή Πιστώσεων και ʼλλες Διατάξεις», εισάγεται η νόμιμη υποχρέωση προς άμεση καταβολή στο Δημόσιο του συνόλου των απαιτήσεών του που έχουν καταταγεί επί πλειστηριάσματος ως εισπρακτέες ανεξάρτητα από τη δικαστική προσβολή της κατάταξης αυτών και τούτο προς αποφυγή της μεγάλης καθυστέρησης στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, λόγω της μακροχρόνιας διεξαγωγής των σχετικών δικών.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η ρύθμιση εισάγεται με αναδρομική εφαρμογή επί παλαιοτέρων και εκκρεμών (δηλ. μη τελεσίδικων) πινάκων κατάταξης, προκειμένου να γίνει άμεση είσπραξη και των δημοσίων εσόδων που «λιμνάζουν» επί χρόνια στο Ταμείο Παρακαταθηκών.

Προβλέπεται επίσης, διάκριση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές, για τις οποίες έχει αντικειμενικά εξαντληθεί κάθε δυνατότητα είσπραξης, χαρακτηρίζονται όσες:

α. Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.

β. Έχει ολοκληρωθεί, η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων, και δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

γ. Δεν υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα και έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης αυτής, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

δ. Έχει ολοκληρωθεί, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη υπό καθεστώς εκκαθάρισης, η διαδικασία αυτής και δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.

ε. Έχουν ολοκληρωθεί, έναντι των συνυποχρέων οι ενέργειες που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις.

στ. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου στην ημεδαπή.

ζ. Έχει γίνει έναρξη της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων, στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη για συνολική βασική οφειλή άνω των 10.000 ευρώ

η. Προκειμένου για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, οι πάσης φύσεως απαιτήσεις του Δημοσίου, αμέσως μετά την αναγγελία τους στις ανωτέρω διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης.

Μεταξύ άλλων παρέχεται κίνητρο στους φορολογούμενους να υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, καθώς και η δυνατότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου μόνο της τελευταίας ανέλεγκτης διαχειριστικής περιόδου και των δύο προηγούμενων αυτής, ώστε να ελέγχονται όλες οι χρήσεις υποθέσεων που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον, λόγω ουσιαστικών παραβάσεων και όχι υποθέσεις χωρίς ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον.

Παρέχεται επίσης, η δυνατότητα παράτασης παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για δύο επί πλέον έτη εφόσον έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου εντός του χρόνου που ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις.



var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10