Ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι μιλάει για το σκοτεινό... "Vitrioli"

Ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι μιλάει για το σκοτεινό... "Vitrioli"

Ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι μιλάει για το σκοτεινό... "Vitrioli"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 283 ΦΟΡΕΣ

"Θα πρέπει να μεταφέρουμε στον κόσμο πώς νιώθουν οι νέοι γιατί τους απαγορεύουν το μέλλον", είπε ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι με αφορμή τη συνεργασία του με Έλληνα σκηνοθέτη στο έργο "Vitrioli".

"Θα πρέπει να μεταφέρουμε στον κόσμο πώς νιώθουν οι νέοι γιατί τους απαγορεύουν το μέλλον", είπε ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι (μέχρι πρόσφατα διευθυντής του παρισινού θεάτρου Οντεόν και μελλοντικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν), στη χθεσινή συνάντηση με τον Γιάννη Μαυριτσάκη, που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο, στον κύκλο εκδηλώσεων "Focus στο σύγχρονο θέατρο".

Το γεμάτο συμβολισμούς νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, "Vitrioli", που ανεβαίνει την Παρασκευή, 15 του μηνός, στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι, δεν είναι η πρώτη συνεργασία του Έλληνα συγγραφέα με το Γάλλο σκηνοθέτη. Το κείμενο είχε παρουσιαστεί σε μορφή θεατρικού αναλογίου στο Οντεόν, όπως και το προηγούμενο έργο του Γ.Μαυριτσάκη, "Το τυφλό σημείο" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Chantiers de l' Europe.

Το "Vitrioli" επιχειρεί μια καταβύθιση στον τραυματικό και δύσκολο κόσμο της εφηβείας, που αρνείται να υποταχτεί σε κανόνες και δεν αποδέχεται άκριτα όσα της επιβάλλονται. "Το έργο παράγει τον χημικό τύπο του οξέως που αναφέρει ο τίτλος", απάντησε ο Γιάννης Μαυριτσάκης.

"Είναι ένα έργο σκοτεινό, που ξεκινά από κάτι καθημερινό και καταλήγει σε εφιάλτη", σχολίασε ο Ολιβιέ Πι. "Είναι τραγικό όχι με την έννοια του καταθλιπτικού αλλά επειδή είναι ένα μεγάλο ποίημα. Και το γεγονός ότι μπορεί να γραφεί ένα ποίημα, σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα".

Όταν πρωτοδιάβασε το κείμενο, (σε αγγλική μετάφραση) "είχα την αίσθηση ότι είναι ένα ποίημα που δίνει την κατάσταση του κόσμου, κάτι που", σχολίασε ο ίδιος, "δεν συναντάμε συχνά σε ξένα κείμενα. Να έχουν ταυτόχρονα τοπικό και παγκόσμιο χαρακτήρα".

Ποια είναι η σκηνοθετική γραμμή στο "Vitrioli";

"Παραμένω πιστός στο κείμενο, οργανώνομαι από πριν, δεν αυτοσχεδιάζω στη σκηνή, το θεωρώ πιο γόνιμο για την παράσταση", παρατήρησε ο Ολιβιέ Πι, του οποίου, η φιλοσοφία για το θέατρο ιεραρχεί, όπως δήλωσε, πρώτα τον ηθοποιό, μετά το κείμενο και μετά τη σκηνοθεσία.

Αφήνει ελευθερία στους ηθοποιούς; "Ξέρετε η ελευθερία κάποιες φορές, μας βάζει σε δύσκολη θέση. Αυτό που κάνω είναι ότι δημιουργώ για τους ηθοποιούς μια κλίμακα με σκαλοπάτια που δεν έχουν όλα την ίδια απόσταση και τα οποία πρέπει να ανεβούν οι ηθοποιοί, όχι εγώ. Πιστεύω ότι έτσι αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία ο ηθοποιός κι όχι το αντίστροφο. Όσο για την ερμηνεία του ηθοποιού δεν μ' ενδιαφέρει καθόλου. Αυτό που έχει σημασία είναι η ενσάρκωση του ρόλου".

Θεατρικός ρεαλισμός ή ρήξη με τη πραγματικότητα; "Στο θέατρο η μόνη πραγματικότητα είναι το φαντασιακό, υλικό εξίσου εύφλεκτο με το εξωτερικά πραγματικό", υπερασπίζεται ο Ολιβιέ Πι.

Στο "Vitrioli" πρωταγωνιστούν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Μοθωναίος, Περικλής Μουστάκης, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Χατζόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ
var switchTo5x=true; stLight.options({publisher: "a62b7025-1c15-422d-b317-4315738b6bb8"});

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!