ΙΜΚ: "Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης"

ΙΜΚ: "Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης"

ΙΜΚ: "Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 329 ΦΟΡΕΣ

Στο Video -Room του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης πραγματοποιούνται καθημερινές προβολές ντοκιμαντέρ της Μ. Κουτσούρη για τους ποιητές Κ. Π. Καβάφη, Α. Σικελιανό, Κ. Βάρναλη και Α. Εμπειρίκο, από την Τρίτη 19 Μαρτίου έως και την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο "Η Ημέρα της Ποίησης στο Ι.Μ.Κ. μέσα από τη ματιά της σκηνοθέτιδας Μαίρης Κουτσούρη", με την προβολή τεσσάρων ξεχωριστών ντοκιμαντέρ για τους σπουδαίους ποιητές: Κ. Π. Καβάφη, Α. Σικελιανό, Κ. Βάρναλη, και Α. Εμπειρίκο, σκηνοθετημένα με την ευαίσθητη και τεκμηριωμένη ματιά της Μαίρης Κουτσούρη, για την ΕΡΤ.

Από την Τρίτη 19 Μαρτίου έως και την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, από τις 18.00 έως τις 22.00 θα πραγματοποιούνται καθημερινές προβολές των ντοκιμαντέρ για τους τέσσερις ποιητές στο Video -Room του ΙΜΚ.

Τις προβολές την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, στις 19.00, θα προλογίσουν ο Κώστας Αλαβάνος Συντονιστής του Τηλεοπτικού Καναλιού της Βουλής, ο Συγγραφέας Ανδρέας Στάϊκος και ο Στιχουργός - Δημοσιογράφος Γιώργος Παυριανός.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Η σκηνοθέτις Μαίρη Κουτσούρη, κόρη του αρχιτέκτονα Ρένου Κουτσούρη και ανιψιά της Αμαλίας Φλέμινγκ, σήμερα, επεξεργάζεται το φωτογραφικό της αρχείο σε συνεργασία με τη Ρούλα Μιχαηλίδη, στο Μουσείο Μπενάκη.

ΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ (για τα 50 χρόνια από το θάνατό του)

Με φόντο την Αλεξάνδρεια, την πόλη που έζησε και ύμνησε ο ποιητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π.ΚΑΒΑΦΗΣ (1863 - 1933), μελετητές του έργου του και άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητας και της τέχνης του.

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Γ.Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ χαρακτηρίζει τον Καβάφη "ποιητή του μείζονος ελληνισμού" και τον κατατάσσει στους πιο σημαντικούς ποιητές του 20ού αιώνα σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ακολουθεί εκτενής αναφορά στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ποιητή, ενώ παρατίθενται στοιχεία του βίου του και των πρώιμων επιρροών που δέχτηκε.

Παράλληλα δίνεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, επισημαίνεται η πνευματική ακμή της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας και γίνεται αναφορά στις σχέσεις του ποιητή με τους σύγχρονους ομοτέχνους του, όπως ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ και ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ. Αναλύεται η θέση της γενιάς του ’30 απέναντι στο καβαφικό ποιητικό έργο, το οποίο αρχικά δίχασε την κριτική αλλά τελικά αποτιμήθηκε θετικά από τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ και τον ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ. Για το έργο του ποιητή μεταξύ άλλων μιλούν ο νεοελληνιστής ΕΝΤΜΟΥΝΤ ΚΙΛΙ και η ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ ΓΙΟΥΡΣΕΝΑΡ.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σπάνιο φωτογραφικό και έντυπο αρχειακό υλικό, καθώς και πλάνα αρχείου από ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!