Φαραωνική σαρκοφάγος επιστράφηκε από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Φαραωνική σαρκοφάγος επιστράφηκε από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Φαραωνική σαρκοφάγος επιστράφηκε από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 288 ΦΟΡΕΣ

Φαραωνική σρκοφάγος, η οποία χρονολογείται από την 21η Δυναστεία (1081-931 π.Χ.) επιστράφηκε στην Αίγυπτο από τις ΗΠΑ. Είναι διακοσμημένη με θρησκευτικά κείμενα και εικόνες που θα βοηθούσαν το νεκρό στο ταξίδι του μετά τον θάνατό του. Θα εκτεθεί από τις 7

Μια φαραωνική σαρκοφάγος που χρονολογείται από την 21η Δυναστεία (1081-931 π.Χ.) επιστράφηκε στην Αίγυπτο, 125 χρόνια αφότου εξήχθη παράνομα από τη χώρα.

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς, που συνόδευσε τη σαρκοφάγο στο ταξίδι επιστροφής από τις ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της διήρκεσαν ενάμισι χρόνο.

«Η σαρκοφάγος χρονολογείται από την 21η Δυναστεία, μια εποχή από την οποία έχουμε σχετικά λίγες αρχαιότητες», είπε τονίζοντας τη σπανιότητα του εν λόγω κομματιού.

Η ξύλινη σαρκοφάγος που είναι διακοσμημένη με θρησκευτικά κείμενα και εικόνες που θα βοηθούσαν το νεκρό (ένας άνδρας που ονομαζόταν Εμους) στο ταξίδι του μετά τον θάνατο του, παραδόθηκε στον Ζάχι Χαουάς, κατά τη διάρκεια τελετής στην Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Η σαρκοφάγος θα είναι το σημαντικότερο κομμάτι της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 Απριλίου στο Αιγυπτιακό Μουσείο, σύμφωνα με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

Η Αίγυπτος ζήτησε από τις ΗΠΑ την επιστροφή της σαρκοφάγου το 2009. Η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων είχε κατασχέσει τη σαρκοφάγο στο Μαϊάμι από έναν Ισπανό έμπορο, ο οποίος προσπάθησε να την πουλήσει, αλλά δεν είχε κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει την προέλευση και την κυριότητα της σαρκοφάγου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, η σαρκοφάγος βγήκε παράνομα από τη χώρα το 1884.

Ο κ. Χαουάς σημείωσε ότι έχει ανακτήσει 31.000 αντικείμενα από το εξωτερικό αφότου διορίστηκε επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, το 2002.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης