Όχι στην τσιμεντοποίηση των παραλιών λένε οι τοπικοί φορείς

Όχι στην τσιμεντοποίηση των παραλιών λένε οι τοπικοί φορείς

Όχι στην τσιμεντοποίηση των παραλιών λένε οι τοπικοί φορείς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1365 ΦΟΡΕΣ

Σε λάθος κατεύθυνση βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία

Σοκαριστικές εικόνες από ένα…κοντινό (;) μέλλον είδαμε στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου, προχθές το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, για το νομοσχέδιο που αφορά στον αιγιαλό και την παραλία και στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων αλλά και αρκετοί πολίτες.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν και αρκετός νεαρόκοσμος που παρακολούθησε τις εισηγήσεις. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν και τοποθετήθηκαν στο τέλος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης και Δημήτρης Γάκης και η κα Μίκα Ιατρίδη, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς όπως και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, ο επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας στο νέο π.σ. κ. Μπενέτος Σπύρου,

ο επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας στο νέο δ.σ. κ. Γιώργος Υψηλάντης, η εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη κα Ρένα Διακίδη και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μας. Σημειώνεται ότι παρών ήταν και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης.

Εισηγητές ήταν, βέβαια, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης, η Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη κα Μαργαρίτα Καραβασίλη καθώς και η επικεφαλής της WWF Ελλάς κα Θεοδότα Νάντσου.

Στην εισήγησή του, με ένα…εύγλωττο power point, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου, με συνοπτικό τρόπο, παρουσίασε τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο που τώρα βρίσκεται στο στάδιο των Επιτροπών και, κυρίως, τα συμπεράσματα γι’ αυτό που…έρχεται.

Σοκαριστικές ήταν, πράγματι, οι εικόνες που συνόδευαν την παρουσίασή του και προέρχονταν κυρίως από αυτό που συνέβη σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ισπανία αλλά και εφιαλτικές εικόνες…από το μέλλον που δεν αποκλείεται να βιώσουμε και εδώ κάνοντας παρέμβαση με photo shop, έστω και με υπερβολή, στην παραλία της Τσαμπίκας!

Μεταξύ άλλων, εκείνο που τονίστηκε είναι ότι το νομοσχέδιο ευνοεί μόνο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να πάρουν εκτάσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ και όχι ντόπιες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες κτλ. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντινίδη ο οποίος εξέφρασε σημαντικές αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο και είπε ότι αυτά που προτείνει ουδέποτε ζητήθηκαν από τους τουριστικούς φορείς της χώρας.

Το ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου, το επόμενο διάστημα θα παρακολουθεί τις εξελίξεις επί του θέματος και θα γίνει προσπάθεια εκ μέρους του να συντονίσει την παρέμβαση των τοπικών φορέων. Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Γρύλλη, καταρχήν στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα παρακάτω:

• Καταργείται το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό
• Καταργείται η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
• Αφαιρούνται οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί για απλή χρήση (π.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια).

• Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών εντός του αιγιαλού και επί της παραλίας για επιχειρηματικούς σκοπούς (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος).
• Δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικούς σκοπούς ξεκινώντας από τη ζώνη της παραλίας έως την θάλασσα, καθώς και η δυνατότητα επιχωμάτωσης (μπαζώματος) θαλάσσιου χώρου.
• Δυνατότητα παραχώρησης εκτάσεων όπου περιλαμβάνονται «κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικοί τόποι ή προστατευόμενες περιβαλλοντικές περιοχές, τοπία ιδιαιτέρου κάλλους ή ευπαθή οικοσυστήματα».

• Περιορίζει την παραλία, όταν αυτή υπερβαίνει τα 50 μέτρα και το υπόλοιπο τμήμα της το διαμορφώνει σε οικόπεδο το οποίο μπορεί να δομηθεί και το διαθέτει προς παραχώρηση.
Τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτό είναι τα παρακάτω:
• Το σχέδιο νόμου για την «προστασία του αιγιαλού» όχι μόνο δεν προστατεύει και δεν διαχειρίζεται ορθολογικά τον αιγιαλό και την παραλία, αλλά αποτελεί νομοθετικό «εργαλείο» για την καταστροφή τους. Κυριαρχούν εισπρακτικές λογικές, αγνοώντας την σπουδαιότητα της παράκτιας ζώνης.

• Πρόκειται για ένα αντιπεριβαλλοντικό και αντιαναπτυξιακό νομοσχέδιο που ευνοεί βραχυπρόθεσμα μόνο πολύ λίγους, εις βάρος των πολλών και της αειφόρου ανάπτυξης του τόπου μας.
• Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου θεωρεί το νομοσχέδιο για τον «αιγιαλό και παραλία» απαράδεκτο, και ζητά την απόσυρσή του.

Ο ίδιος σημείωσε, ακόμη, ότι διαπιστώνεται προχειρότητα αφού «δεν υπήρξε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς εμφανώς αγνοείται η σχετική με την παράκτια ζώνη περιβαλλοντική νομοθεσία αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ». Επίσης, ανέφερε ότι με διατυπώσεις όπως «η παραχώρηση πρέπει να κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του [επιχειρηματικού] σκοπού από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης…», δημιουργούνται συνθήκες αδιαφάνειας και προϋποθέσεις πολιτικής και όχι μόνο συναλλαγής.

Από την πλευρά της, η κα Καραβασίλη, περιέγραψε τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια με την καταγραφή των αυθαιρέτων και την έναρξη πολύ λίγων κατεδαφίσεων και, όπως είπε, αυτό το νομοσχέδιο έρχεται μπούμερανγκ σ’ αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε αφού νομιμοποιεί όλα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για τις προβλήτες, για τις μικρές μαρίνες κτλ.

«Το πως μπορεί να λειτουργήσει η φύση με μία νεροποντή, δυστυχώς το ζήσατε», ανέφερε σε κάποιο σημείο η ίδια και είπε ότι τέτοια φαινόμενα έχουμε σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, υποβαθμίζοντας τεράστια οικοσυστήματα και ταυτόχρονα έχουμε μία σημαντική υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας που στηρίζεται στη φυσική ομορφιά ενώ όσο περισσότερο επιτυχία έχει ένα θέρετρο με ευχάριστο περιβάλλον τόσο περισσότερους υψηλότερου επιπέδου επισκέπτες θα έχει.

Από τη Ρόδο, μάλιστα, έδειξε ως αρνητικό παράδειγμα μία παλαιότερη φωτογραφία από το Φαληράκι , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν πάρουμε σημερινές φωτογραφίες υπάρχει ένα…τείχος μπροστά.
Η άκρως περιγραφική ανάλυση της κας Καραβασίλη για το νέο καθεστώς που θα δημιουργηθεί με το επίμαχο νομοσχέδιο συμπυκνώνεται στα παρακάτω:

«Τι πρέπει να κρατήσουμε: Ο αιγιαλός μετατρέπεται ως ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην έννοια ιδιωτική περιουσία και δημόσιο κτήμα. Ανατρέπεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού με τα άρθρα που αναφέρονται στην περιγραφή για τον παλιό αιγιαλό.

Επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου, αίρονται οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε Δήμους και ιδιώτες, νομιμοποιούνται και αυθαίρετα που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς, επιτρέπεται η κατασκευή έργων που εξυπηρετούν παραθαλάσσιες επιχειρήσεις, απαξιώνεται πλήρως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού διότι όλα περνάνε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παρακάμπτεται πλήρως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής των Δήμων που έχουν αρμοδιότητα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος-δεν τους πέφτει λόγος πια-η παραχώρηση γίνεται σε άλλο επίπεδο και άλλου είδους είναι και οι πιέσεις και, αν θέλετε, και οι ισορροπίες.

Ο Υπουργός είναι αυτός που δίνει σύμφωνη γνώμη για να παραχωρήσει εκτάσεις και η Επιτροπή καθορισμού οριογραμμών συγκροτείται με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς να υπάρχει εκπροσώπηση από τους Δήμους ή από τους φορείς που γνωρίζουν επιστημονικά».

Η ίδια δεν παρέλειψε, επίσης, να θέσει και μία άλλη διάσταση λέγοντας: «Βάλλεται απευθείας το δικαίωμα στην προσωπικότητα του Έλληνα πολίτη. Ποιο είναι αυτό; Το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στο κοινόχρηστο αγαθό που είναι ο αιγιαλός και η παραλία».

Όσο για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συγκεντρώνονται όλες οι νομολογίες του ΣτΕ «οι οποίες καταδεικνύουν και τεκμηριώνουν, με τον πλέον επιστημονικό και νομικό τρόπο, την αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων αυτού του νόμου».

Ακόμη, ως παρατηρητήριο πολιτών στις 2 Μαΐου απηύθυναν μία επιστολή απευθείας στον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα, ζητώντας την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου και την ολοσχερή ανασύνταξή του. Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε, υπήρξε μία συγκινητική συστράτευση πολιτών αρκεί να μη μείνει…στον καναπέ, όπως είπε, αφού ο αγώνας θα είναι μακρύς.

Η κα Νάντσου από πλευράς WWF, αφού ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί 140 χιλιάδες υπογραφές, τόνισε ευθύς εξ αρχής ότι το νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και ο νομοθετικός καταιγισμός για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έχουν πια καταργήσει την κόκκινη γραμμή. Έλεγαν ότι αυτή είναι ο αιγιαλός, δηλαδή δεν θα νομιμοποιηθούν αυθαίρετα στην παραλία. «Αυτή η κόκκινη γραμμή τώρα ξεπερνιέται, εξαφανίζεται τελείως», είπε.

Κλείνοντας, είπε η κα Νάντσου: «Κανένας δεν λέει όχι στην ανάπτυξη. Το θέμα είναι τi ανάπτυξη θέλουμε. Εάν με συγκεκριμένους όρους η Ελληνική οικονομία ενσωματώσει την περιβαλλοντική διάσταση γερά τότε βγαίνει πολύ πάνω με αναπτυξιακούς όρους, και κοινωνικά και περιβαλλοντικά».

Όπως εξήγησε, μιλούν για άλλο μοντέλο τουρισμού και ανέφερε ως παράδειγμα πόσα εγκαταλελειμμένα χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί υπάρχουν στη χώρα και θα μπορούσε εκεί να στραφεί ο κατασκευαστικός κλάδος. «Άρα, κανένας δεν λέει όχι στην ανάπτυξη. Ανάπτυξη, όμως, που σέβεται το περιβάλλον και το σηκώνει και σημαία», κατέληξε η ίδια.

H MIKA ΙΑΤΡΙΔΗ
«Κάποιοι έχουν μπερδέψει τις λέξεις. Έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται για αξιοποίηση αλλά για κακοποίηση», τόνισε στην παρέμβασή της στην συζήτηση που οργάνωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε ακόμα ότι «ως νέος άνθρωπος, που θέλω να βλέπω τον τόπο μου να αναπτύσσεται και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, είμαι πάντα υπέρ της αξιοποίησης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας».

Όμως, συνέχισε η Μίκα Ιατρίδη, έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, είναι δεδομένο ότι ακολουθείται το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ισπανία και το οποίο οδήγησε σε περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή.

Εμείς, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη, πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίζει την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και την ελεύθερη πρόσβαση, αλλά, ταυτόχρονα, θα δίνει το περιθώριο σε ξενοδόχους και επιχειρηματίες του τουρισμού να ασκούν την επιχειρηματικότητα τους, χωρίς αιφνιδιασμούς ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τους επιστήμονες για να προτείνουν αυτό το σχέδιο, σημειώνοντας ότι και σε άλλες περιπτώσεις, οι παρεμβάσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και του προέδρου του, είναι πάντα τεκμηριωμένες και βοηθούν και τους βουλευτές να ασκούν καλύτερα το ρόλο τους.

Ακολουθούν σημεία της παρέμβασης της Μίκας Ιατρίδη:
Χαίρομαι που οι παρεμβάσεις του προέδρου του ΤΕΕ και των εκλεκτών επιστημόνων που μίλησαν ήταν τόσο σαφείς και τεκμηριωμένες, ώστε δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθούν για εμπαθή και ανέξοδη κριτική, ούτε εμείς, για αυτά που θα πούμε, για εμπαθή και ανέξοδη αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να γίνει αυτή η συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Ένα ζήτημα που αφορά στο μέλλον της χώρας μας, στο μέλλον των παιδιών μας και, βέβαια, στο περιβάλλον της πατρίδας μας.

Πολιτικά, θα ήθελα να ξεκαθαριστεί ότι το περίφημο αυτό νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία, είναι μνημονιακή υποχρέωση. Δεν είναι, λοιπόν, ουρανοκατέβατο το νομοσχέδιο. Είναι απ αίτηση των δανειστών μας και έχει εκφραστεί με τον πιο επίσημο τρόπο, πρόσφατα, σε απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Σύριζα, κ. Νίκου Χουντή.

Και να τονίσω εδώ, ότι μέρος της Τρόικας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δεν πρόκειται ούτε για εμπαθή, ούτε για ανέξοδη αντιπολίτευση.
Για αυτό το λόγο, δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο αποσύρθηκε άρον άρον πριν τις Ευρωεκλογές.
Δεν είναι τυχαίο που η συγκυβέρνηση προσπάθησε, και με σχετική επιτυχία τολμώ να πω, να αποπροσανατολίσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Θέλω να σας ξεκαθαρίσω, ότι ως νέος άνθρωπος, που θέλω να βλέπω τον τόπο μου να αναπτύσσεται και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, είμαι πάντα υπέρ της αξιοποίησης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.

Εδώ όμως, κάποιοι έχουν μπερδέψει τις λέξεις. Έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται για αξιοποίηση αλλά για κακοποίηση.
Πρόκειται για στοχευμένη εξυπηρέτηση ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το ξεπούλημα της χώρας μας.

Το αντίστοιχο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ισπανία, οδήγησε σε καταστροφή της ακτογραμμής της, σε μπάζωμα της, και στην τελική καταστροφή ενός συγκριτικού της πλεονεκτήματος.
Και, βέβαια, οδήγησε και σε οικονομική καταστροφή, αφού πάνω από μισό εκατομμύριο παραθαλάσσιες κατοικίες έμειναν απούλητες.

Διπλή, λοιπόν, καταστροφή. Και περιβαλλοντική και οικονομική.
Το ίδιο, λοιπόν, μοντέλο επιδιώκεται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας. Είμαστε σαφώς αντίθετοι.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
Ανάπτυξη μέσω προστασίας του αιγιαλού και των παραλιών μας, και ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές. Άλλωστε, το ξαναλέω, οι παραλίες μας εξακολουθούν και αποτελούν το τεράστιο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Αυτή πρέπει να είναι η βασική μας αρχή.
Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη όταν έχουμε ένα ξεκάθαρο και σταθερό πλαίσιο.
Και ναι, πρέπει να εξασφαλιστεί και μια λιγότερο γραφειοκρατική διαδικασία για τους ξενοδόχους ή και για άλλους επιχειρηματίες του τουρισμού, ώστε και η επιχειρηματικότητα να υπάρχει και το φυσικό περιβάλλον να προστατευτεί.

Γιατί, δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, κάθε χρόνο ο κάθε επιχειρηματίας να αγωνιά για το τι θα γίνει με την επιχείρηση του, που είναι στην παραλία, ή και οι ξενοδόχοι να μην μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αντίστοιχα ξενοδοχεία σε άλλες χώρες.

Κάποιες στρεβλώσεις και κάποιες αγκυλώσεις μπορούν να ξεπεραστούν.
Όμως, όταν στόχος είναι η εξυπηρέτηση ελάχιστων συμφερόντων. Όταν στόχος είναι το ξεπούλημα και όχι η ανάπτυξη, είναι επόμενο το ΤΑΙΠΕΔ να εποφθαλμιά της καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, όπως και εδώ στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο, προκειμένου να τις ξεπουλήσει σε στημένους, για να μην κρυβόμαστε, διαγωνισμούς.

Φίλες και φίλοι,
Εγώ πιστεύω ότι το Τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει άξιους επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν με μεθοδικότητα να βρουν τη χρυσή τομή, μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος μας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Και βέβαια, νομοσχέδια σαν αυτά που είδαμε στη δημόσια διαβούλευση, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν, όταν συναντούν την καθολική και λογική αντίδραση των πολιτών.

Κλείνοντας, θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Γρύλλη και σε όλα τα μέλη του ΤΕΕ, γιατί με τις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις τους σε σειρά από ζητήματα, έχουν προσφέρει την απαραίτητη συνεργασία τους και τεχνογνωσία τους σε μας τους βουλευτές, και παρέχουν σημαντική βοήθεια για την επιτέλεση του έργου μας.
Σας ευχαριστώ.


Παρέμβαση Γάκη
Με αφορμή τη συζήτηση με θέμα το «νομοσχέδιο αιγιαλού και παραλίας» που διοργάνωσε στη Ρόδο την 30.05.14 το ΤΕΕ Δ/νήσου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, παραθέτοντας επιγραμματικά το πλαίσιο των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο και τη βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας:

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή πρωτοβουλία του ΤΕΕ, για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και τη συζήτηση για τα ειδικά προβλήματα της Δ/νήσου πάνω στο θέμα που αφορά στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό, τις παραλίες και την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στη Δωδεκάνησο, που κινδυνεύει να ξεπουληθεί, με την πρόφαση μιας «δήθεν» αξιοποίησης και «εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας»...

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε το θέμα στη Βουλή, αναδείξαμε στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια τη σημασία της προστασίας του αιγιαλού, καταγγείλαμε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του αιγιαλού, της παραλίας, και του ξεπουλήματος των ακινήτων του Δημοσίου στη Δ/νησο, ζητήσαμε την απόσυρση όλων των σχετικών άρθρων και ρυθμίσεων που έφερε η κυβέρνηση για το θέμα σε «άσχετα» σχέδια νόμου και την απόσυρση του νομοσχεδίου που σήμερα συζητάμε, θεσμικά και τεκμηριωμένα.

Η ανάπτυξη στο Αιγαίο είναι συνυφασμένη με τη βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος με τον τουρισμό και τη διασφάλιση της ισοτιμίας των πολιτών σε όλες τις δραστηριότητες.

Το σχέδιο νόμου: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», είναι αντισυνταγματικό (άρθρο 24 του συντάγματος) και θα καταστρέφει το περιβάλλον, γιατί:
Ανατρέπει την μέχρι σήμερα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τους αιγιαλούς και τις παρόχθιες-παραλίμνιες εκτάσεις.

Διαταράσσει χωρίς προηγούμενο τα ευαίσθητα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα των νησιών μας.
Καταστρέφει το μοναδικό νησιωτικό τοπίο. Καταστρατηγεί το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη στην ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

Προωθεί την ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών και των παραλιών σε όλη την επικράτεια, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών.

Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν ένα συλλογικό αλλά και προσωπικό χρέος του καθενός μας. Τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου επιστημονικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών φορέων, ενεργών πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υπεράσπιση των κοινόχρηστων χωρών και ειδικότερα των παραλιών.

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΖΩΗΣ.
Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χώροι ανάσας-ζωής για τον άνθρωπο, είναι ότι η παύση στη μουσική, είναι ότι η τελεία σε ένα λογοτεχνικό κείμενο».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη