Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Μεσογειακό Ινστιτούτο  Κινηματογράφου

Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 207 ΦΟΡΕΣ

Επίσημος προσκεκλημένος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (MIK) φέτος θα είναι ο Κριστιάν Μουντζίου.

Ο βραβευμένος στις Κάννες με Χρυσό Φοίνικα (2007) και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (2012) Ρουμάνος δημιουργός, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βαλκάνιους και Ευρωπαίους σκηνοθέτες και σεναριογράφους, θα μιλήσει για το έργο και την πορεία του στο χώρο του κινηματογράφου (4/7). Η ομιλία του εντάσσεται στο πλαίσιο των masterclasses που διοργανώνει το ΜΙΚ στα εργαστήριά του (MFI Script 2 Film Workshops 2014) θέλοντας να δώσει στους κινηματογραφιστές που συμμετέχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σπουδαίους δημιουργούς.

Θα προλογίσει ο Μισέλ Δημόπουλος, κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου, μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος Venezia Opera Prima, για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Luigi de Laurentis στο 69ο Φεστιβάλ Βενετίας (2012) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1992-2004).

Θα προηγηθεί προβολή των βραβευμένων ταινιών του: «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες» και «Πίσω από τους λόφους» ως αφορμή για συζήτηση και περαιτέρω εμβάθυνση στα καίρια ζητήματα της συγγραφής, ανάπτυξης και προετοιμασίας της παραγωγής (2 και 3/7).

Λίγα λόγια για τον Μουντζίου
Ο Κρίστιαν Μουντζίου γεννημένος το 1968 θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του «Νέου Κύματος» του σύγχρονου ρουμανικού κινηματογράφου. Έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα (2007) με την ταινία «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο ημέρες», που εξιστορεί την προσπάθεια της νεαρής Γκόριτσα να κάνει έκτρωση τις τελευταίες μέρες του καθεστώτος Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Το 2012 κέρδισε βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες για την ταινία «Πέρα από τους λόφους». Βασισμένη στη νουβέλα της Τατιάνα Νικουλέσκου Μπραν, η ταινία αναφέρεται στο πραγματικό γεγονός ενός εξορκισμού στο χωριό Τανάκου της Ρουμανίας, όπου η ηρωίδα Αλίνα επιχειρεί να πάρει μαζί της στη Γερμανία την καλόγρια φίλη της Βοϊκίτσα.

Βαθιά ανθρώπινος και πολιτικός σχεδόν χωρίς να θέλει, ο Μουντζίου αφηγείται τη σύγκρουση του ατόμου με ένα ασφυκτικό, ολοκληρωτικό περιβάλλον. Λιτός ως προς την αισθητική του προσέγγιση, χωρίς μουσική υπόκρουση και υπερβολές, σκηνοθετεί ένα ρεαλιστικό κινηματογράφο. Το 2012 στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσίαστηκε ένα πλήρες αφιέρωμα στον Μουντζίου με το σύνολο του έργου του.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου
Το ΜΙΚ είναι ένας εξειδικευμένος εκπαιδευτικός οργανισμός για επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου. Δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης κινηματογραφικών σχεδίων διοργανώνοντας κάθε χρόνο το MFI Script 2 Film Workshops, ένα πλήρες και εντατικό πρόγραμμα διάρκειας περίπου έξι μηνών, που στόχο έχει να αναπτύξει τα σενάρια που επιλέγονται, από την πρώτη έως την τελική γραφή.

Περισσότεροι από 500 δημιουργοί και 350 projects από όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ένα μεγάλο ποσοστό των projects υλοποιήθηκαν, προβλήθηκαν στις αίθουσες και συμμετείχαν σε σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις.

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται: Βραβείο της Ακαδημίας για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία (Όσκαρ, 2003) για την ταινία Nowhere in Africa της γερμανίδας Caroline Link· Βραβείο Golden Leopard (2006), στο Locarno International Film Festival για την ταινία Hounded της γερμανίδας Angelina Maccarone· Βραβείο Golden Antigone (2007), στο Montpellier Festival of Mediterranean Cinema για την ταινία Edouart της Αγγελικής Αντωνίου· Βραβείο Volpi στο 67ο Venice International Film Festival (2010) και Βραβείο Grand Jury, στο Φεστιβάλ του American Film Institute (2011) για την ταινία Attenberg της Αθηνάς Τσαγκάρη.

Το MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη ΝΕΡΙΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους Νισύρου και Σάμου.

Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Πράγας MIDPOINT, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας και το Forum Συμπαραγωγών Sofia Meetings, το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Torino Film Lab, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Είναι μέλος του δικτύου ATC (Audiovisual Training Coalition), των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό χώρο και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας