Η Παναγιά Φανερωμένη στην Ιξιά και η Μονή Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο

Η Παναγιά Φανερωμένη στην Ιξιά και η Μονή Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο

Η Παναγιά Φανερωμένη στην Ιξιά και η Μονή Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1798 ΦΟΡΕΣ

Εσπερινός στην Παναγιά Φανερωμένης τη Δευτέρα 21 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ.

Κλείνουν εφέτος 33 χρόνια περίπου που στα πρώτα του βήματα ο Χιακός Σύλλογος Ρόδου Ο ΟΜΗΡΟΣ με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Κώστα Χατζηδάκη γιόρτασε τη μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας, της προστάτιδας της Χίου στη Μονή της Παναγιάς της Φανερωμένης στην Ιξιά της Ρόδου.

Γιατί όμως στη Φανερωμένη; Διότι ο γιορτασμός της Φανερωμένης με τη θάλασσα έχει τις ίδιες ομοιότητες με τη μονή της Αγίας Μαρκέλλας στη Βολισσό της Χίου. Μόνο που εκεί απέχει από την πόλη της Χίου 40 χιλιόμετρα περίπου. Αυτό όμως κάνει και τη μοναδικότητα του γιορτασμού: Πολλοί πιστοί πηγαίνουν με τα πόδια στην Αγία Μαρκέλλα από την πόλη της Χίου και τα χωριά.

Η Μονή της Αγίας Μαρκέλλας βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο κολπίσκο κοντά στον τόπο του μαρτυρίου.

Οι απόψεις για τη χρονική περίοδο που μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα διαφέρουν: Μερικοί ιστορικοί αναφέρουν ότι μαρτύριο έγινε τον 4ο ή 5ο αιώνα, άλλοι δε περί το 1500. Όλοι όμως συμφωνούν στον τρόπο: Η νεαρή και όμορφη Μαρκέλλα που έλαβε από τη μητέρα της τη χριστιανική πίστη, ορφάνεψε σε μικρή ηλικία και την επιμέλεια της ανατροφής της ανέλαβε ο πατέρας της.

Αυτός όμως την έβλεπε με διαφορετικό τρόπο και η Μαρκέλλα μη μπορώντας να δεχθεί τις άνομες ορέξεις του πατέρα της έφυγε από το σπίτι τους στη Βολισσό και κρύφτηκε στο δάσος, σε μια μεγάλη βάτο, εκεί που είναι σήμερα ο ναός της. Τη βρίσκει ο πατέρας της και για να τη βγάλει από την βάτο βάζει φωτιά.

Η Μαρκέλλα έντρομη βγαίνει από τη βάτο και αρχίζει να τρέχει στην αμμουδιά πρώτα και μετά μη έχοντας άλλη λύση πάνω στα μυτερά βράχια που την πληγώνουν βαριά. Στο μεταξύ τη φθάνει ο θηριώδης πατέρας της κραδαίνοντας ένα μεγάλο μαχαίρι.

Η Μαρκέλλα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο πατέρας της την καταφθάνει. Εκείνη λέγεται πως το μόνο που μπόρεσε να ψελλίσει ήταν: ‘ Κύριε σχίσε το βράχο και κρύψε με μέσα’. Πράγματι ο βράχος έσκισε και δέχτηκε το σώμα της Μαρκέλλας αλλά μέχρι τους μαστούς της.

Τότε φθάνει και ο πατέρας της που γεμάτος μίσος κόβει με το μαχαίρι τους μαστούς της κόρης του, και τους πετάει προς το βουνό. Μετά κόβει και το κεφάλι της Μαρκέλλας και το πετάει στη θάλασσα. Αυτό είναι το σημείο που αναβλύζει ζεστό – ιαματικό νερό, μέσα από τα βράχια της θάλασσας.

Ο Χιακός Σύλλογος Ρόδου θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας διοργανώνει Εσπερινό στη μονή της Φανερωμένης στην Ιξιά την Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014 με προσφορές από τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;